spot_imgspot_img
3.9 C
Vaslui
04-mart.-2024

Sansã uriasã pentru bolnavii de HTA din Bârlad! Un aparat ultraperformant a fost donat spitalului! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

NOROCOSI …. Spitalul de Urgentã „Elena Beldiman” din Bârlad a primit un dispozitiv medical extrem de performant, care ajutã enorm la analizarea hipertensivilor, fãrã a fi supusi invaziei cu camera de filmat prin vena de la picior. Aparatul a fost donat de cãtre Asociatia „Doctori pentru Sãnãtate” (ADPS) si îl au doar douã spitale de urgentã din tarã (Satu Mare si Bârlad), precum si o clinicã din Sighetul Marmatiei. La prezentarea aparatului au asistat medicul Freddy Abramovici, creatorul si presedintele la nivel national al ADPS, primarul Bârladului, Dumitru Boros, managerul spitalului bârlãdean Daniela Rusu si medicul israelian Aviram Hirsch, medic specialist în STI, renumit la nivel mondial. Medicii bârlãdeni cardiologi au fost instruiti pentru a putea folosi aparatul ultra performant, dupã care urmeazã ca acesta, în urma acceptãrii de cãtre CLM Bârlad a donatiei, aparatul sã fie repartizat la Ambulatoriul de Specialitate, unde se vor face analizele bolnavilor de HTA, costurile investigatiei fiind achitate de Casa Judeanã de Sãnãtate (CJAS) Vaslui, care si-a dat acceptul pentru a plãti investigatia. Astfel de aparate existã doar în SJU Satu Mare si într-o clinicã din Sighetul Marmatiei. Prin intermediul Asociatiei Doctori pentru Sãnãtate, se pare cã si SJU Vaslui va beneficia de un astfel de apart performnat în curând.

Spitalul bârlãdean si cei peste 200 000 de oameni din sudul judetului, care depind de Spitalul de Urgentã „Elena Beldiman”, sunt beneficiarii unui dispozitiv extrem de performant, NICaS(Non-invasive Cardiac System).

Acesta este un dispozitiv utilizat în elucidarea cauzelor bolii hipertensive si ale insuficientei cardiace. În urma unei astfel de investigatii se poate determina mecanismul direct implicat în producerea acestor afectiuni si implicit terapia poate fi ghidatã. NICaS permite explorarea sistemului circulator, a arterelor si venelor pacientului, fãrã sã fie nevoie de introducerea unei minicamere de luat vederi prin venã, ci numai prin simpla aplicare a unor senzori pe mâini, iar toatã activitatea de scanare si de recomandare a tratamentului dureazã doar maxim 30 de minute.

Aparatul este în valoare de 75.000 de euro. Noul echipament de ultimã generatie va schimba substantial managementul pacientilor cu hipertensiune arterialã si insuficientã cardiacã, prevenind în multe cazuri decesul din cauza acestor afectiuni deosebit de frecvente în rândul pacientilor. Medicii Aviram Hirsch si Freddy Abramovici, de la ADPS, donatorii echipamentului, au prezentat ieri la Clubul Spitalului acest aparat, modul de exploatare si performantele dispozitivului cu care vor lucra medicii de la Cardiologie, Nefrologie si Medicinã internã, precum si cei de la Boli Infectioase unde inclusiv cei bolnavi de Covid pot beneficia de astfel de analize super exacte.

„Acest echipament face analize hemodinamice pentru bolnavii de HTA, pentru cei de la dializã, poate fi folosit si în sectiile de ATI si în sectiile de Covid-19. Acesta face sase analize, ale cãror rezultate sunt unice, având performante pe care nici un alt aparat nu le mai are. Rezultatele obtinute la acest aparat nu se puteau obtine decât partial, printr-o investigatie invazivã si costuri foarte ridicate, care are în lant un cost foarte mare, prin ANAS”, a precizat medicul Freddy Abramovici. Tot el a mai spus cã s-au fãcut demersuri si s-a obtinut aprobarea ca CJAS Vaslui sã plãteascã costul investigatiei (undeva la 180 de lei), asa cã, pentru pacientii care necesitã o consultatie pe NICaS(Non-Invasive cardiac System) trebuie neaparat trimitere de la medicul de familie cãtre medicul cardiolog specialist de la Ambulatoriul de Specialitate al spitalului bârlãdean.

„Au avut loc înainte de acest eveniment, câteva discutii cu cei de la ADPS, si s-au decis sã doneze acest aparat la Bârlad, pentru cã au vãzut cã primãria a dat o atentie deosebitã acestui spital. Trebuie sã multumim domnului presedinte al ADPS, precum si medicului specialist cardiolog care a venit la noi din Israel, apoi la Cisinãu, dupã care a mers la Husi si astãzi a venit la Bârlad. Multumim CJ Vaslui cã au adus la noi aceastã Asociatie, care a donat acest minunat aparat performant, aproape unic în România, pentru cã doar alte douã institutii sanitare îl mai au, în afarã de noi. Voi înainta cãtre CLM Bârlad cererea de acceptare a donatiei, pentru cã asa sunt cerintele legale.”, a precizat primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boros.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.