spot_img
1.2 C
Vaslui
06-dec.-2024
spot_img

Șanse mari de reluare a lucrărilor la Palatul Copiilor. O firmă de construcții ar trebui să preia contractul!

- Advertisement -
CONTRACOST… Palatul Copiilor va apela la o firmă de consultanță, care va întocmi toate documentele necesare scoaterii la licitație a lucrărilor de restaurare.

O NOUĂ ETAPĂ… Sunt șanse mari să se reia lucrările la Palatul Copiilor. Conducerea unității a cerut sprijin Consiliului Local Vaslui pentru a achiziționa servicii de consultanță și întocmire a documentației necesare scoaterii la licitație a lucrărilor de restaurare. Este vorba despre 50.000 lei, o sumă infimă pe lângă cea de care va fi nevoie pentru reabilitarea clădirii: 14,8 milioane lei (fără TVA). Achiziționarea serviciilor de consultanță este, însă, abia primul pas în acest proiect, vor urma alți doi pași importanți: scoaterea la licitație a lucrărilor și derularea lor. Vor mai trece, probabil, vreo câțiva ani până când noul constructor va finaliza reabilitarea Palatului Mavrocordat. Reamintim că prima inițiativă de restaurare a clădiri a fost în 2008, când contractul a fost câștigat de o firmă din Iași. Aceasta a desfășurat reparații la clădire până în 2011, iar apoi lucrările au fost blocate din cauza unui litigiu între Palatul Copiilor și firma de construcții. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași le-au acuzat pe administratora și contabila societății comerciale de înșelăciune și uz de fals, însă după mai bine de zece ani de procese au fost achitate.

Casa Mavrocordat, cunoscută vasluienilor sub numele de Palatul Copiilor, a fost declarată monument istoric în 2004. Clădirea a fost construită în perioada 1883-1892 și a rămas în posesia familiei Mavrocordat până în 1934, când a fost cumpărată de Ministerul Apărării Naționale. A fost folosită ca sediu al Cercului Militar al Garnizoanei Vaslui până în 1956, când a intrat în patrimoniul Ministerului Educației și a devenit Palatul Copiilor. În tot acest timp clădirea s-a degradat, astfel că la începutul anulor 2000 a început să apară necesitatea renovării. La finalul anului 2008, s-au pus bazele unui proiect care viza restaurarea clădirii, însă lucrurile au luat cu totul altă întorsătură. În 2010, Provas Vaslui, evaluatorul financiar al proiectului, estima lucrările la 4,5 milioane lei, fără TVA. Licitația a fost cîștigată de SC Impex Romcatel SRL Iași, contractul fiind semnat la finele lui 2011. Față de valoarea inițială, contractul a ajuns la 5,2 milioane lei, însă constructorul a spus că valoarea lucrărilor se ridică la 13 milioane lei, de trei ori mai mult față de ceea ce se estimase inițial. De la finele anului 2011, după ce Ministerul Educației a spus că nu are bani pentru a termina lucrările, fostul Palat a ajuns în stadiul de ruină.

Palatul Copiilor trebuie să cumpere servicii de consultanță pentru că nu are un compartiment intern specializat pentru achiziții publice

Acum sunt șanse mari ca lucrările să fie reluate, însă de un alt constructor. Conducerea Palatului Copiilor a cerut ajutor financiar de la Consiliul Local Vaslui pentru a achiziționa servicii de consultanță și întocmire a documentației aferente procedurii de licitație publică. Solicitarea face obiectul unui proiect de hotărâre ce va fi supus dezbaterii și votului în ședința de astăzi, 21 septembrie. Cei 50.000 lei ceruți vor acoperi cheltuielile ce țin de întocmirea caietului de sarcini, organizarea procedurii de licitație publică și consultanța pe parcursul implementării obiectivului de investiții. “Necesitatea achiziției (n.r. – servicii de consultanță) a fost identificată ca nevoie stringentă la nivel local și este aprobată prin Ordinul Ministerul Educației nr. 3437 din 16.03.2022 privind aprobarea indicatorilor tehnico economici pentru lucrările de investiții “Continuare lucrări de intervenție conform proiect tehnic nr. 20/2008 și a autorizației de construire nr. 111/26.04.2023, Palatul Copiilor Vaslui urmează să demareze procedura de achiziție a lucrărilor. Valoarea estimată este de 14.859.315 lei fără TVA, conform devizului general al investiției și a bugetului proiectului. Prin prezenta vă solicităm sprijinul financiar estimat la 50.000 lei, în vederea achiziționării serviciilor de consultanță privind întocmirea documentației necesare inițierii procedurii simplificate și desfășurării acesteia. Menționăm faptul că la nivelul instituției nu avem compartiment intern specializat pentru achiziții publice, în organigrama instituției având pentru partea adminsitrativă doar un post contabil șef 0,5 normă secretar și 0,5 normă administrator patrimoniu, toți trei fiind în sistem angajați în anul 2023”, se arată în adresa trimisă de conducerea Palatului Copiilor către Consiliul Local Vaslui. Palatul Copiilor Vaslui, în prezent, este instituția de învățământ și educație extrașcolară de prestigiu pentru învățământul preuniversitar județean și național, cu personalitate juridică, înființat la 1 Decembrie 1956, funcționând tot timpul în actualul edificiu – Palatul Mavrocordat, în cadrul căreia se desfășoară activități instructiv-educative specifice, prin care se aprofundează și se diversifică cunoștințe, se formează, se dezvoltă și se exersează competențe potrivit vocației și opțiunii copiilor și se valorifică timpul liber al copiilor prin implicarea lor în proiecte educative.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.