Sărăcie de lux. Cum îşi bat joc guvernanţii de bătrânii sărmani: 6 lei pe zi la 5 stele

Un program destinat vârstnicilor şi persoanelor fără adăpost are în vedere acordarea unei mese calde pentru aceste categorii, dar are ca parteneri agreaţi restaurante, pensiuni ori hoteluri cu multe stele şi lanţuri fast-food cu sedii doar în marile oraşe.

Programul guvernamental intrat în vigoare în luna iulie vizează, conform OUG 174/2020, pensionarii de peste 75 de ani, cu un venit lunar mai mic sau egal cu 800 de lei, precum şi persoanele fără adăpost. Aceştia primesc de la primărie un card alimentat lunar cu suma de 180 de lei. Banii nu pot fi extraşi din cont, ci pot fi cheltuiţi exclusiv pentru hrană caldă în restaurantele înscrise în program. În plus, suma maximă ce poate fi cheltuită într-o singură zi de către un beneficiar nu poate depăşi 40 de lei.    În judeţul Prahova, autorităţile au identificat aproape 7.000 de persoane care se încadrează în limitele impuse de Programul „Mese calde”, cei mai mulţi fiind pensionari care locuiesc în mediul rural. Pentru a putea mânca o ciorbă caldă la prânz, oamenii ar trebui să se deplaseze zeci de kilometri fie la Ploieşti, fie în alt mare oraş unde se află restaurantele agreate.

Fără restaurant în comună cardul devine inutil În comuna Ciorani, aflată la o distanţă de 40 de kilometri de Ploieşti, sunt aproape 200 de pensionari care se încadrează în acest program, numai că în comună nu funcţionează niciun restaurant, iar cardul de masă devine inutil. Un drum cu transportul în comun până la Ploieşti costă 9 lei, cu 3 lei mai mult decât valoarea zilnică a tichetului pentru mâncare.

În aceeaşi situaţie se află şi săracii din comuna Proviţa de Sus. Edilul Ovidiu Movileanu spune că serviciul de asistenţă socială din cadrul primăriei a identificat 25 de persoane care vor primi tichetul de masă caldă. Banii au intrat deja pe card pentru două luni, iar acum primăria trebuie să identifice un restaurant în cel mai apropiat oraş care să fie înscris în program.

„Am găsit o shaormerie din Câmpina, pentru că la noi în comună nu funcţionează niciun restaurant. Să vorbim cu ei, poate vor fi de acord să aducă mâncarea oamenilor acasă, altfel nu văd cum”, spune Ovidiu Movileanu, primarul din Proviţa de Sus.

Nu doar în comunele izolate tichetele pentru hrană caldă sunt inutile. În Comarnic, primăria a identificat 105 pensionari cu venituri mici care s-ar putea încadra să primească ajutorul de 6 lei pe zi, doar că nici în acest oraş cardurile nu pot fi folosite.

Citeste mai mult: adev.ro/qlcctp
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ