spot_imgspot_img
16.8 C
Vaslui
24-apr.-2024

Sãrbãtoare la Episcopie: doi mitropoliti si patru episcopi slujesc la Hramul Catedralei din Husi!

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE…Sfintii Apostoli Petru si Pavel, ocrotitorii Catedralei Episcopale din Husi, vor fi prãznuiti la Husi într-un mod cu totul deosebit. Miercuri, 29 iunie, începând cu ora 09.00, are loc Sfânta Liturghie arhiereascã , în Curtea Catedralei Episcopale. Slujba va fi oficiatã de Înaltpreasfintitul Pãrinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, alãturi de Înaltpreasfintitul Pãrinte Petru, Mitropolitul Basarabiei si Exarh al Plaiurilor, de Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, de Preasfintitul Pãrinte Antonie, Episcopul de Bãlti, de Preasfintitul Pãrinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, si de  Preasfintitul Pãrinte Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanatilor. Pelerinii se vor putea ruga la Icoana relicvar a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si la Moastele Sfintei Mari Mucenite Chiriachi, ce vor fi asezate într-un baldachin special, în curtea Catedralei Episcopale. Slujba Sfintei Liturghii din ziua hramului se va putea urmãri live pe pagina de facebook episcopiahusilor.ro si pe site-ul Doxologia.

Cine sunt Sfintii Petru si Pavel

Anual, pe data de 29 iunie, Biserica Ortodoxã îi pomeneste pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Sfântul Apostol Pavel s-a nãscut în Tars. Acesta a propovãduit Evanghelia pe o zonã foarte întinsã, din Arabia pânã în Spania, atât la evrei cât si la pãgâni. Pavel si-a petrecut viata de crestin în suferintã si lucrând pentru Hristos, înfiintînd si organizând Biserici pretutindeni. Descrierea cãlãtoriilor misionare ale lui Pavel si epistolele lui cãtre Biserici formeazã o parte importantã a Noului Testament. Sfântul Pavel a fost martirizat împreunã cu Apostolul Petru, în timpul împãratului Nero, prin decapitare. Sfântul Apostol Petru este unul dintre cei doisprezece apostoli ai Domnului Iisus Hristos. Petru era din Betsaida, Galilea. Era fiul lui Iona si frate cu Apostolul Andrei, cel întâi-chemat. Sf Petru era de meserie pescar, neînvãtat si sãrac. Numele sãu din pãrinti era Simon. Era cãsãtorit, dar nu se stie dacã a avut copii. Legenda spune cã Sfântul Petru hrãneste animalele sãlbatice, mai ales lupii. Tot acesta este cel care topeste în bucãtele mici si fierbe grindina, pentru a nu distruge recoltele. Se crede cã la marile sãrbãtori, Sfântul Petru poate sã fie vãzut la miez de noapte, atunci când se deschide cerul, moment în care acesta se aflã la masa împãrãteascã în dreapta lui Dumnezeu.

Traditii si obiceiuri

Ziua în care sunt sãrbãtoriti Sfintii Petru si Pavel este acea zi în care se marcheazã mijlocul verii si timpul secerisului. Tot în aceastã zi, nu se spalã, nu se coase si nici nu se lucreazã. Se spune cã persoanele care vor face aceste lucruri vor fi atrase de fortele necurate. În traditia popularã se spune cã de Sfântul Petru li se împlineste o dorintã cu adevãrat importantã celor care tin post negru cu o zi înainte de sãrbãtoare. Din aceastã zi de sãrbãtoare, cucul si privighetorile nu mai cântã. Tot în aceastã zi de sãrbãtoare,  Sfântul Petru este cel care pocneste din bici, iar scânteile se transformã în licurici, care-i ajutã pe cãlãtorii de pe drumurile de munte sau din pãdure, sã îsi gãseascã drumul. Iar pentru a avea spor si sãnãtate în casã, la bisericã se sfintesc pachete cu colaci, lumânãri, mere dulci, mere acrisoare, zarzãre si colivã, pentru ca mai apoi toate acestea sã fie împãrtite oamenilor. Dupã aceastã sãrbãtoare, tinerele vor avea voie sã mãnânce mere, însã cele mai în vârstã vor putea sã consume mere abia la sãrbãtoarea Sfântului Ilie. Traditia spune cã oamenii pistruiati sunt cei care trebuie sã se spele pe fatã cu apã la miezul noptii, în momentul în care cocosul va cânta. Astfel, se spune cã pistruii nu se vor mai înmulti. Dacã în ziua Sfintilor Apostoli va tuna si va fulgera, este semn cã nucile si alunele vor fi viermãnoase sau seci. În unele regiuni ale tãrii existã obiceiul în care mamele pregãtesc si dãruiesc talismane fiicelor lor, talisman ce constã într-o pungutã rosie în care se pun câte un cãtel de usturoi si frunze de pelin. Acesta este purtat timp de trei zile pentru ca fetele sã fie apãrate de farmece si de ielele care le-ar putea fura norocul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.