spot_imgspot_img
9.7 C
Vaslui
22-feb.-2024

Sãrbãtoarea cinstirii lemnului sfânt: Înãltarea Sfintei Cruci si Hramul Bârladului

- Advertisement -

DOUÃ EVENIMENTE…Înãltarea Sfintei Cruci, prãznuitã pe 14 septembrie, este cea mai veche sãrbãtoare închinatã cinstirii lemnului sfânt. În aceastã zi se sãrbãtoreste amintirea a douã evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci: aflarea Crucii pe care a fost rãstignit Mântuitorul si Înãltarea ei solemnã în fata poporului de cãtre episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335 si aducerea Sfintei Cruci de la persii pãgâni, în anul 629, în vremea împãratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusalim. În judetul Vaslui, mai multe parohii marcheazã hramul bisericilor, iar municipiul Bârlad sãrbãtoreste Hramul orasului. De Sãrbãtoarea Înãltãrii Sfintei Cruci, Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, va oficia Sfânta Liturghie în localitatea Popesti, filie a Parohiei Miclesti, Protopopiatul Vaslui.

În fiecare an, la 14 septembrie, crestinii sãrbãtoresc Înãltarea Sfintei Cruci pe care a fost rãstignit Mântuitorul, zi încãrcatã de semnificatii deosebite.  În credinta popularã se spune cã cine tine cont astãzi de câteva lucruri va avea belsug si spor în casã. În popor, aceastã sãrbãtoare se mai numeste si Ziua Crucii si este consideratã data ce vesteste sfârsitul verii si începutul toamnei. „Conform traditiei populare, de ziua Crucii se închide pãmântul, care ia cu sine insectele, reptilele si plantele ce au fost lãsate la luminã în primãvarã.  În lumea satelor încã se mai crede cã, în aceastã zi, serpii, înainte de a se retrage în ascunzisuri, se strâng mai multi la un loc, se încolãcesc si produc o piatrã nestematã, folositoare pentru vindecarea tuturor bolilor”, spun specialistii în etnografie si folclor.

Hramul Bârladului

Înãltarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai importante zile de la începutul toamnei pentru bârlãdeni, fiind declaratã si Hramul Orasului. Bârlãdenii care tin la traditia popularã, tin post si nu mãnâncã în aceastã zi alimente care au semnul crucii în structura lor, respectiv usturoi, peste, nuci sau prune. Bisericile din Bârlad vor avea slujbã specialã pentru aceastã zi.

Traditii pentru spor si sãnãtate

Ziua Crucii, asa cum se numeste sãrbãtoarea împãrãteascã în popor, este cinstitã prin post si praznice. Se posteste pentru sãnãtatea familiei, pentru spor si pentru bunãstarea gospodarilor. De Ziua Crucii, în unele zone viticole începe culesul viilor. Se mai pãstreazã obiceiul ca preotul parohiei sã sfinteascã via si butoaiele cu vin, pentru ca si în anul viitor gospodarul sã se bucure de o recoltã bogatã. Strugurii din ultima tufã de vie nu se culeg; ei sunt pãstrati ca ofrandã pentru pãsãrile cerului si de aceea se numesc în limbaj popular „Strugurii lui Dumnezeu”. În aceastã zi se bat nucii în gospodãriile în care ritualul nu a fost împlinit de Sfântã Mãria Micã. În aceastã zi nu se mãnâncã usturoi, nuci, prune sau pepeni, alimente al cãror miez se aseamãnã cu crucea. Prognozele meteorologice din vechime pentru Ziua Crucii sunt verificate în timp: când cocorii se pregãtesc de plecare este un semn cã va fi vreme rece. Dacã tunã în aceastã zi, va fi o toamnã lungã. În schimb, dacã se adunã un cârd de ciori gãlãgioase, va  cãdea bruma. Înainte de Ziua Crucii nu este bine sã se culeagã cãlinele, pentru cã, în acest caz, în ajunul sãrbãtorii va fi o noapte geroasã.  Ziua Crucii vesteste cã vara s-a sfârsit si toamna îsi intrã în drepturi. Monedele sfintite azi, pãstrate în portofel, alãturi de o cruciulitã (chiar dacã este si de carton) aduc belsug si spor în munca de fiecare zi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

 1. Nicio zi fără să anuntati ceva de Barbila , zis Uzurpatorul de la Episcopia.
  Plateste bine la VRN sa-l dati in fiecare zi pe acest umflat de țigan care râde de noi, vasluienii !
  Barbila e doar un seminarist de nota 5 , în rest a făcut „mari” studii la fără frecvență.
  Rusine pentru cuvantarile de nota 3 care le tii!
  Nulitate i-ati javrele de neamuri care ti le-ai adus si pleaca de unde ai venit!
  Viclean imputit! Barbilaaaaa, umflatule!
  Jeguleeee

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.