Sãrbãtoarea Sfântului Dumitru Izvãrâtorul de mir

CRESTINII ÎN SÃRBÃTOARE… Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, este prãznuit de cãtre Biserica Ortodoxã în fiecare an pe 26 octombrie. Numele Sfântului Dumitru este purtat de aproximativ 300.000 de români. La acest capitol, doamnele sunt în minoritate. Îsi serbeazã astãzi ziua onomasticã putin peste 38.000 de femei. Bãrbatii sunt cei sãrbãtoriti în aceastã zi, majoritatea purtând numele de Dumitru si Miticã. Femeile care îsi marcheazã onomastica astãzi poartã numele de Dumitra sau Dumitrita.

Marele Mucenic Dumitru este venerat ca fiind unul dintre cei mai mari sfinți militari, atât în Biserica Ortodoxã, cât și în Biserica Catolicã de rit bizantin și cea de rit roman. Sfântul Dumitru picã în acest an luni, 26 octombrie, si este o zi cu deosebite traditii si superstitii aducãtoare de noroc si sãnãtate. Ziua de Sf. Dimitrie reprezintã începutul iernii. Potrivit superstitiilor populare, existã credinta cã, în ziua de Sfântul Dumitru, cãldura intrã în pãmânt si gerul începe sã-si arate coltii.

Traditii si obiceiuri de Sf. Dumitru

De Sfântul Dumitru sau Sâmedru  existã o multime de traditii si superstitii. Una dintre ele spune cã nu ai voie sã folosesti pieptãnul, în caz contrar, vei atrage necazuri si primejdii. În Bucovina, traditia spune cã cine seamãnã usturoiul dupã ziua de Sf. Dimitrie va avea anul viitor parte numai de pagubã. Toti cei care au datorii, ar trebui sã le plãteascã pânã la Sf. Dimitrie pentru a-i merge bine tot anul viitor. Femeile trebuie sã împartã copiilor fructe uscate, covrigi, mere si nuci. În anumite zone ale tãrii, pentru sufletul celor morti, se împarte grâu fiert în lapte si colivã.

Patronul pãstorilor

Sfântul Dumitru este considerat si patronul pãstorilor, ziua lui fiind aceea în care, spune traditia, ciobanii aflã cum va fi iarna. Acestia îsi aseazã cojocul în mijlocul oilor si asteaptã sã vadã ce oaie se va aseza pe el. Dacã se va culca o oaie neagrã, iarna va fi bunã, iar dacã se va culca o oaie albã, anotimpul rece va fi aspru. Ca sã poti afla cum va fi iarna, traditia  vorbeste de urmãrirea mersului oilor în dimineata sãrbãtorii Sfântul Dimitrie. Astfel, dacã dimineata se va trezi mai întâi o oaie albã, care va pleca spre sud, iarna va fi grea. Dacã se va trezi o oaie neagrã si va pleca spre nord, iarna va fi usoarã.

Tot de Sfântul Dumitru, tãranii tund coama cailor pânã la trei ani, ca sã aibã pãr frumos.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ