spot_img
spot_imgspot_img
15.2 C
Vaslui
18-mai-2024

Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel: tradiții, obiceiuri și superstiții!

- Advertisement -
SĂRBĂTOARE… Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți, anual, pe data de 29 iunie.

TRADIȚII ȘI CREDINȚĂ… Sfinții Petru și Pavel sunt sărbătoriți în calendarul ortodox la data de 29 iunie, după o perioadă de post, care variază ca durată în funcție de data Sfintelor Paști. Credincioșii români au o deosebită considerație pentru acești sfinți, iar o mulțime de biserici poartă hramul Sfinților Apostoli. La această sărbătoare, se oficiază Sfânta Liturghie în toate bisericile creștin ortodoxe, dar și pomenirea celor adormiți, care au purtat numele marilor sfinți. Totodată, foarte mulți oameni își sărbătoresc ziua onomastică în această zi. Numele de Petru sau Pavel este destul de întâlnit în România.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt numiți și „căpeteniile apostolilor” și stâlpii cei neclintiți ai Bisericii lui Hristos. Ei au împlinit cuvântul lui Hristos de a sluji oamenilor: cel „care va vrea să fie mare între voi, să fie slujitor al vostru. Și care va vrea să fie întâi între voi, să fie tuturor slugă” (Marcu 10, 43-44). Ziua în care se sărbătoresc Sfinții Apostoli Petru și Pavel, marchează miezul verii agrare și perioada secerișului. Cei doi apostoli sunt sărbătoriți împreună pentru că au murit în aceeași zi, în anul 67, în timpul prigoanei creștine declanșată de împăratul roman Nero.

Sfinții Petru și Pavel sunt protectorii spirituali ai închisorilor

Pentru că Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost în temniță deoarece l-au mărturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, ei au devenit ocrotitori ai celor lipsiți de libertate – persoane care au greșit față de Dumnezeu, precum au greșit și ei: Petru S-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creștini. Sfântul Apostol Pavel a fost numit „Apostolul Neamurilor”, deoarece a vestit cel mai mult pe Hristos printre popoarele păgâne din acele timpuri.

Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sânpetru

În această zi, cucul și privighetorile nu mai cântă. Tot acum, Sânpetru pocnește din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici, care-i călăuzesc pe călătorii rătăciți pe drumuri de munte sau în pădure. Pentru sporul casei și pentru sănătate, se respectă tradiția Moșilor de Sânpetru și se sfințesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci și mere acrișoare, iar apoi, toate aceste ofrande se împart oamenilor săraci. Oamenii pistruiați trebuie să se spele pe față cu apă la miezul nopții, cînd cântă cocoșul. Tradiția spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulțesc. Dacă tună și fulgeră în ziua Sfinților Apostoli, nucile și alunele vor fi viermănoase. Potrivit tradiției populare, se respectă sărbătoarea lupilor: nu se pun capcane și lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru ca aceste animale sălbatice să fie îmblânzite și să nu fure vitele din gospodării. În această zi, în mediul rural există obiceiul ca mamele să pregătească și să dăruiască talismane pentru fiicele lor (o punguță roșie în care se păstrează câte un cățel de usturoi și frunze de pelin). Talismanul este purtat timp de trei zile pentru ca fetele să fie apărate de farmece și de iele, care le-ar fura norocul. Prin tradiție, femeile nu au voie să mănânce mere până în ziua praznicului, pentru a nu-i supăra pe cei trecuți la viața veșnică din familia respectivă. După această zi, tinerele fete au voie să mănânce mere, în schimb, vârstnicele din familie „au dezlegare” la mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie.

Conform tradițiilor din țara noastră, unele dintre ele pitorești și chiar haioase, Sfinții Petru și Pavel stau în Lună: primul la dreapta, al doilea la stânga. Sfântul Petru este cel care are cheile de la poarta și încăperile Raiului, fiind și mâna dreaptă a lui Dumnezeu. De asemenea, se spune că Sfântul Petru guvernează peste ploaie și căldură, posedă puterea de a arunca grindina peste pământ.

Tradiția spune că, de Sfinții Petru și Pavel, oamenii au voie să lucreze aproape orice, dar să nu toarcă deoarece se crede că se „întorc colacii de la morți”.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel: pe cine sărbătorim

În ziua praznicului Sfinților Petru și Pavel trebuie să-i felicităm pe toți cei care poartă următoarele nume: Petre, Petru, Petrișor, Petruț, Petruș, Petrică, Pătru, Petronel, Pavel, Pavelică, Paveluță, Păvălaș, Paul, Paulică, Paulin, Petrache, Paula, Paulina, Pavelina, Petra, Petruța, Petronela.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.