spot_img
spot_imgspot_img
15.3 C
Vaslui
18-mai-2024

Sătenii din Oprișița, terorizați de un bar al cărui patron pare a fi ținut în brațe de autoritățile locale!

- Advertisement -
ACUZAȚII… Tânărul, întors de curând din Italia, este acuzat de oamenii din sat că a transformat micul magazinaș al familiei într-o adevărată mașinărie de gălăgie și scandaluri.

PROTEJAT… Afaceriștii din județul Vaslui cu pile la partidul celor trei roze sunt dați naibii. Indiferent pe unde circuli, e musai să întâlnești un bar, o discotecă sau o gheretă a unuia care are trecere la primar. Edilii cu vechime în branșă au ajuns să facă ce vor în localitățile pe care au pus monopol, fără ca vreo autoritate să intervină, iar acoliții lor beneficiază de toleranță cum puțini oameni neimplicați politic pot. Este și cazul unui tânăr din Oprișița, care, întors de curând din Italia, este acuzat de oamenii din sat că a transformat micul magazinaș al familiei într-o adevărată mașinărie de gălăgie și scandaluri. Sătenii ajunși la vârsta la care una dintre principalele lor dorințe este liniștea, se plâng că au ajuns să se îmbolnăvească din cauza hărmălaiei de la magazinul cu pricina. “Nu mai putem să dormim noaptea din cauza scandalurilor de aici. Avem vecini cărora le-au fost rupte scândurile din gard de către cei care au consumat alcool, avem bunicuțe care s-au trezit cu ouă aruncate în geam. Un vecin care în timpul săptămânii muncește la București, a ajuns să nu se mai poată odihni, în weekend, când vine acasă, din cauza scandalurilor din poarta lui. Suntem, probabil, singura comună din județul Vaslui, unde unitățile comerciale au program de la 6:00 dimineața până a doua zi diminieața, la ora 2:00. Magazinul respectiv nu are regim de discotecă, prin urmare el ar trebui închis la ora 22:00, conform unei Hotărâri de Consiliu Local votată în 2015. De ce unii sunt mai presus de lege în comuna asta, doar primarul Caragață știe”, au reclamat sătenii din Oprișița. Contactat telefonic, edilul Nelu Caragață a declarat că nu are cunoștință ca organele abilitate să fi fost sesizate cu privire la posibile fapte contravenționale săvârșite la magazinul respectiv și că el, în calitate de primar, nu poate interveni într-o activitate comercială care se desfășoară în limita cadrului legal.

Victimele acestei situații sunt idignate că autoritățile nu mișcă un deget pentru a rezolva problema care se tot amână de ani de zile. În nenumărate rânduri, oamenii au solicitat intervenția autorităților competente, însă au informații că poliția îl anunță înainte pe proprietarul magazinului că urmează să-i facă o vizită, moment în care liniștea este așternută. “Dacă s-ar vrea să se facă controale pe bune, s-ar porni de la faptul că băiatul care are magazinul și-a extins terasa în drumul județean,deși legea spune că orice construcție poate fi ridicată doar dacă se află la cel puțin 12 metri de axul drumului. Terasa acelui magazin e în buza drumului județean și nimeni nu a sesizat asta! E prima încălcare a legii. A doua încălcare a legii se referă la programul de funcționare. Potrivit articolului 11 din Hotărârea de Consiliu Local nr. 53 din 2015, orarul de funcționare cadru al unităților comerciale în comuna Poienești a fost stabilit în intervalul orar 06:00-22:00. El, în timpul săptămânii, ține deschis până la ora 24:00, iar în weekend până după ora 02:00. Nu are semnături de la vecini, și-a modificat programul fără acordul lor. A treia încălcare a legii e de competența inspectorilor ITM deoarece la un așa program, magazinul are doar doi angajați. Acolo sunt mereu persoane care consumă băuturi alcoolice și printre acestea intră oameni de toate vârstele și copii mici, unde aud tot felul de discuții vulgare. Localul funcționează în afara cadrului legal pentru că nu se respectă programul de funcționare, și nu are acordul vecinilor, conform legii, deranjează liniștea publică prin zgomotul, muzica și vocabularul pe care îl folosesc clienții. Noi, ca vecini, nu putem să ne odihnim, iar din cauza asta am ajuns să avem probleme de sănătate. Suntem puși în situația ca pe timpul verii, când e atât de cald afară, să nu putem deschide geamurile sau ușile din cauza zgomotului de la acel magazin”, au declarat, sub protecția anonimatului, victimele acestei situații. Oamenii se tem să își asume identitatea după ce în anii trecuți s-au trezit cu gardurile rupte și geamurile sparte de unii clienți ai localului. “Unii dintre noi am fost amenințați pe față să nu mai facem plângeri că vom avea de suferit, alții sunt terorizați prin diferite metode. Ori li se aruncă cu petarde în curte, ori cu ouă pe geamuri. De asta mulți se și feresc să mai facă reclamații” mai spun sătenii din Oprișița.

Primarul, în două ape

Nelu Caragață, primarul comunei Poienești

Contactat telefonic, primarul comunei Poienești, Nelu Caragață, a declarat că știe despre nemulțumirile sătenilor din Oprișița, însă atât timp cât organele abilitate nu constată abateri de la lege, el nu poate opri activitatea comercială a acelei societăți. “Eu nu cunosc situația fiecărui magazin din comună, dar știu că toate funcționează după un program stabilit prin lege. Ca primar, nu pot să împiedic pe unii cetățeni ai comunei să desfășoare activități comerciale, însă în egală măsură trebui să-i ascult și pe cei care sunt nemulțumiți, de aceea proprietarul acelui magazin răspunde de tot ce se întâmplă acolo. Trebuie să aibă grijă de ordinea și disciplina pe o rază de 50 de metri și să respecte legea în vigoare. Este adevărat că avem o hotărâre din 2015 care e valabilă și azi, iar eu pot să vă spun că am ascultat toate părțile implicate pentru a aplana acest scandal, atât cât poate primarul. Sunt alte instituții abilitate să ia măsuri dacă se constată abateri de la lege” a declarat edilul Nelu Caragață.

Avertisment pentru ultima distracție

Vineri noaptea, localnicii din Oprișița au sunat din nou la 112 pentru a reclama gălăgia de la magazin. În jurul orei 23:00, un echipaj de poliție s-a prezentat la fața locului, însă la fel ca de aproape fiecare dată au găsit muzica dată încet, iar clienții liniștiți, ca niște îngerași. Fără vreo abatere constatată, oamenii legii au dat doar un avertisment și i-au pus în vedere administratorului localului să respecte prevederile legale. Anul trecut, acesta a fost amendat de patru ori de polițiști pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

  1. Un prost care știe doar să sune la poliție când bea și mai face asta pentru ca nu e băgat în seamă de nimeni din sat

  2. …..Draga ziar Vremea Noua , de ce nu faceti un articol despre acest tanar gospodar, care a lucrat in strainatate si a ales sa.si investeasca banii in satul natal,sa plateasca impozit statului roman,si sa dea un loc de munca cinstit tinerilor din sat! Dar oricum,si acest tip de reclama negativa sper sa ii aduca numai beneficii! Va salut ,si va dores multa inspiratie pentru a scrie articole care sa ridice jud Vaslui si comunele lui!

  3. Domnul Gherase care suge „Pila”…un frustrat…acel magazin a fost dintodeauna acolo, si acu cativa ani l.a avut si el in chirie,dar din cauza antipatiei lui nu a mers deloc! Si daca ar fi fost singurul magazin din sat,lumea nu ar fi mers la el!Acum cand vede ca baiatul asta face vanzare,incearca sa.i puna bete in roate! Rusine sa va fie..nu stiti nimic altceva,decat sa sunati la politie si sa sifonati! Nu toti copiii din sat is de bani gata ,sa.si permita iesiri in oras,ca baizadeaua dumnevoasta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.