Sãtenii luptã, primarul se distreazã!

PRIMARUL VLASÃ, CONCEDIU MEDICAL LA CJ VASLUI!

FUGARUL În timp ce sãtenii din Pungesti se luptã pentru un mediu curat si un viitor mai bun pentru copiii lor, primarul comunei se plimbã bine-mersi prin Vaslui. Este fugar din comunã de mai bine de o sãptãmânã. Oficial, spune peste tot cã este în concediu medical, o minciunã gogonatã pe care nici cei mai tineri locuitori ai Pungestiului nu o cred. “Sunt în concediu medical, tocmai am fost sã-mi iau reteta”, a spus, ieri, ironic, primarul Vlasã, unui reporter de la Vremea Nouã. Culmea, acelasi edil spunea sãptãmâna trecutã cã este în concediu de odihnã, preferând sã-si închidã telefoanele decât sã vinã sã stea de vorbã cu sãtenii din Pungesti, cei care au fãcut zid uman în fata profitorilor de la Chevron. În mod bizar, ieri, “bolnav” de atâtea acuze care i se aduc, Mircia Vlasã a apãrut în parcarea Consiliului Judetean, asteptând sã discute cu seful sãu de partid, Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean. Vlasã a fost surprins de fotoreporterii de la VRN cu masina de 20.000 de euro cu care se plimbã prin Vaslui. Tot la Buzatu a mers si seful Jandarmilor, col. Smântânã, probabil pentru a se consulta asupra actiunilor care se vor întreprinde în perioada imediat urmãtoare la Pungesti, în conditiile în care prin Vaslui si-au fãcut din nou aparitia reprezentantii Chevron. Buzatu, abia întors din Europa, de la un congres international, a refuzat sã discute despre miscarea de rezistentã a sãtenilor din Pungesti: “Nu am nicio treabã. E treaba autoritãtilor, nu am nicio implicare. Eu le-am dat toate documentatiile, în mod corect si legal, de aici încolo nu mai e treaba mea ce se întâmplã acolo”.

Mircia Vlasã are un tupeu fantastic, demonstrând cã este un personaj fãrã scrupule când vine vorba de interesul propriu. Sãptãmâna trecutã, când oamenii din Pungesti se opuneau cerberilor de la Jandarmerie pentru drepturile lor, primarul de la Pungesti a intrat subit în concediu de odihnã si nu a mai dat prin comuna în care a fost ales primar din primul tur de fiecare datã. Edilul stia cã localnicii nu sunt de acord cu manevrele hrãpãrete, prin care a închiriat aproape douã hectare de teren celor de la Chevron. Oamenii din sat au aflat cã acela care le este primar a fãcut mereu manevre cu terenurile comunei, împroprietãrindu-se cu de la sine putere. Suntem în posesia unui document care demonstreazã, fãrã tãgadã, cã primarul de la Pungesti a premeditat actiunile prin care a adus Chevron în comunã, luând cu japca un teren care a fost mereu islazul satului Silistea. Este vorba de titlul de proprietate 1692, din 22.12.2005, prin care Mircia C. Vlasã primeste în proprietate suprafata de 1,92 hectare teren, prin reconstituirea dreptului de proprietate, pe islazurile de la Silistea. Ori, localnicii spun cã acolo nu a fost niciodatã vreun proprietar, a fost doar imasul satului, deci primarul nu avea cum sã detinã acel teren de la bunici sau pãrinti. Fiind seful Comisiei Locale de Fond Funciar, si-a tras douã hectare de teren tocmai în locatia râvnitã de Chevron.

Chevron l-a plimbat pe Vlasã prin Polonia. I-a mai dat mici si tricouri la Ziua Comunei…

Cum a ajuns Vlasã proprietar peste acel teren pe care Chevron vrea sã-si instaleze sondele, a aflat toatã România. De aici si pânã la a se vinde americanilor, pentru 3-4.000 de euro, a fost doar un pas. Primarul de la Pungesti nu a plãtit niciun leu impozite de când a luat aceste terenuri, însã a avut tupeul sã meargã la Chevron si sã spunã cã ar avea el o suprafatã de teren pentru sondele de explorare si exploatare. “Lãsati, cã mã descurc eu cu cei din sat”, ar fi dat asigurãri primarul. Si americanii au bãtut palma cu primarul. Conform unei schite ajunsã si pe masa presedintelui CJ Vaslui, amplasamentul pe care se va desfãsura proiectul “Lucrãri de amenajare si foraj pentru sonda de explorare Silistea 1 A” este detinut de Vlasã C. Mircia, pe o suprafatã de 19.202 mp. Vorbim de primarul care mergea în Polonia, în iunie a.c., si care, la întrebarea unui activist anti-Chevron despre protestele împotriva companiei americane în acea tarã avea un rãspuns uluitor: „Cu cine sã stau? Cu ãia plãtiți de nu stiu cine ca sã protesteze aicia? I-a adunat cineva de prin birturi, le-a dat un banner si, gata, sunt protestatari. Nu am timp sã vorbesc acum, dacã vrei hai disearã, la hotel, sunt liber”. Ori, tupeistul primar nu recunostea cã el însusi este un profitor al afacerilor cu americanii, care l-au plimbat prin Europa si i-au sponsorizat ziua comunei, cu mici si tricouri Chevron. Halal sponsorizare… Ceea ce socheazã, dincolo de atitudinea acestui cameleon din fruntea primãriei, este bãtaia de joc a americanilor fatã de statul român, în spetã fatã de Consiliul Judetean si alte institutii.

Titlul de proprietate al primarului pentru terenul inchiriat companiei Chevron

Iatã beneficiile pentru cei din Pungesti: 0,1% din totalul investitiilor!

Conform autorizatiei de construire nr. 57, din 2.10.2013, semnatã de Thomas Holst, din partea Chevron România Exploration and Production SRL, si Dumitru Buzatu, în calitate de presedinte al CJ Vaslui, firma americanã trebuie sã prezinte la Inspectoratul în constructii dovada achitãrii la primãria din Pungesti a unei cote de 0,1% din valoarea autorizatã a lucrãrilor de constructii si instalatii aferente acestora. Ori, americanii au spus cã vor face la Pungesti lucrãri în valoare de 3,047 milioane lei, ceea ce înseamnã cã judetul Vaslui a primit de la americani doar în jur de 30.000 de lei, o sumã infimã, bani cu care primarul Vlasã nu poate nici mãcar pietrui satele, darãmite sã facã alte investitii. O minciunã gogonatã, cea legatã de investitiile de sute de milioane de euro ale celor la Chevron, în realitate vorbim de investitii de ordinul sutelor de mii de euro!

Vlasã se plimbã prin oras cu limuzina. S-a consultat cu Buzatu, ieri dupã-amiazã

De mai bine de o sãptãmânã, Vlasã se tot ascunde. Si-a închis telefoanele, când au avut loc evenimentele de la Silistea, sãptãmâna trecutã, spunând cã este în concediu de odihnã, dupã care nu a mai mers la primãrie. A anuntat, ieri, cã este în concediu medical. O minciunã sfruntatã, desi este acoperit de acte medicale, fãrã doar si poate. Evitã sã dea ochii cu cei care l-au ales si care acum se simt trãdati si înselati de acest personaj malefic, pus pe cãpãtuialã. Ieri, acesta a oprit la volanul limuzinei VS-51-MVM în parcarea Consiliului Judetean. O masinã scumpã, de peste 10 mii de euro, la mâna a doua, cu care Vlasã se afiseazã extrem de rar. Acum, când toti ochii sunt atintiti asupra sa, a pus la adãpost masina primãriei Pungesti, cu care se plimbã tot timpul, si a scos la sosea limuzina VW Jetta. Vlasã ar fi avut discutii, conform unor surse, cu presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, mai ales cã seful de la judet a fost plecat si el, la rândul sãu, la un congres international. “Ce fac, dom’presedinte? Mi-e teamã sã mã duc la Pungesti”, s-ar fi plâns Vlasã la întâlnirea cu Miticã Buzatu. Presedintele Consiliului Judetean i-ar fi cerut sã mai stea un timp pe acasã, sã-si ia tot felul de certificate, cum cã este rupt de bolnav, doar-doar s-or mai linisti spiritele la Silistea. L-am întrebat, tot ieri dupã-amiazã, pe Buzatu ce declaratie are de fãcut fatã de ceea ce s-a petrecut la Silistea-Pungesti în zilele în care el era prezent la Berna, la un congres international. “Nu am nicio treabã, nu mã bag si nu am nicio declaratie de fãcut. E treaba autoritãtilor, nu am nicio implicare. Eu le-am dat toate documentatiile, în mod corect si legal, de aici încolo nu mai e treaba mea ce se întâmplã acolo”, a spus presedintele Buzatu.

Si Smântânã a mers la Buzatu. De ce, oare?

Tot ieri, la prânz, de la Consiliul Judetean a iesit si col. Paul Smântânã, seful Jandarmilor vasluieni. Ce a cãutat finul Smântânã la nasul Buzatu? Cel mai probabil, l-a informat despre situatia de la Pungesti. Se aude cã jandarmii vasluieni se pregãtesc sã intre în fortã la Silistea, în cursul acestei zile, asa cã este posibil ca seful Jandarmeriei sã fi cerut “binecuvântarea” lui Buzatu pentru a interveni în aceastã comunã. S-ar pãrea cã Miticã Buzatu are memoria slabã. Cum se face cã, în iarnã, mergea în zonã pentru a cersi voturi în favoarea USL, iar acum nici nu are curajul sã discute cu oamenii de la Pungesti? Tipic politicienilor din România, care când se vãd cu sacii în cãrutã, cum se spune pe la tarã, uitã ce au promis si îsi urmãresc propriul interes.

Prefectul multumeste protestatarilor dar atacã la Tribunal

PARADOXURI Pe rolul Tribunalului Vaslui s-au aflat ieri, luni, 21 octombrie, alte douã hotãrâri ale consiliilor locale de interzicere a explorãrii si exploatãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice, contestate în instantã de prefectura Vaslui. Ca si în celelalte opt cazuri anterioare de acest gen, instanta a amânat cu o sãptãmânã luarea unei sentinte, aceasta fiind totusi previzibilã.Tot ieri, prefectul judetului, Radu Renga, a transmis un comunicat de presã prin care multumeste participantilor la mitingurile de protest de la Pungesti si Bârlad pentru cã nu au fost înregistrate violente.

Dupã ce în ultimele douã luni mai multe hotãrâri de consilii locale de interzicere a explorãrii si exploatãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice au fost anulate în justitie la cererea prefecturii, ieri a venit rândul comunelor Alexandru Vlahutã si Pogana. Judecãtorii Tribunalului Vaslui au decis amânarea pronuntãrii în aceste douã cauze pânã sãptãmâna viitoare, pe data de 28 octombrie. Pânã acum, magistratii au decis împotriva vointei locuitorilor exprimatã prin hotãrâri de consiliu local, cele mai multe luate în unanimitate, în opt comune din cele unsprezece, Alexandru Vlahutã, Bãcani, Coroiesti, Dumesti, Gherghesti, Pochidia, Perieni, Pogana, Puiesti, Tutova si Vinderei, actionate în instantã de prefecturã. Practic, desi hotãrârile fuseserã adoptate la începutul anului, abia în luna iunie prefectura a decis sã actioneze în instantã pentru anularea actelor normative, pânã atunci întârziind sã dea viza de legalitate, pânã ce guvernul nu si-a stabilit clar pozitia în legãturã cu exploatarea gazelor de sist. Motivul invocat în întâmpinarea fãcutã de juristii prefecturii este acela cã, “potrivit art. 136, alin. 3, din Constitutia României, coroborat cu prevederile art. 3, alin. 2, din Legea nr. 213/1998, privind proprietatea publicã si regimul juridic al acesteia, bogãtiile de orice naturã ale subsolului în stare de zãcãmânt fac obiectul exclusiv al proprietãtii publice a statului si nu al unitãtilor administrativ-teritoriale”. Cu alte cuvinte, soarta locuitorilor este decisã doar de guvernanti, iar beneficiile financiare merg direct la autoritãtile judetene sau centrale, cele locale urmând a se descurca fie cu banii proveniti din surse proprii, din impozite sau taxe locale, fie din fãrâmiturile scãpate de guvernanti. Singura hotãrâre de consiliu local pe acest subiect care a primit viza de legalitate din partea Prefecturii Vaslui este cea a CL Iana, care a adoptat acest act normativ imediat dupã alegerile din iunie anul trecut. În rest, fie consilierii locali s-au conformat adreselor trimise de prefecturã, de revocare a HCL-urilor, fie, cum este cazul unor comune în care, punându-se la vot cererea reprezentantului guvernului în teritoriu, consilierii au decis respingerea solicitãrii, caz în care decizia a fost atacatã în justitie.

CULMEA IPOCRIZIEI: Prefectul multumeste protestatarilor!

În acelasi timp în care, în instantã, juristii prefecturii încercau sã obtinã anularea hotãrârii consilierilor locali, reprezentanti ai vointei alegãtorilor din comunele Alexandru Vlahutã si Pogana, prefectul Radu Renga adresa un mesaj de multumire cãtre toti participantii la mitingul anti-Chevron de sãmbãtã, 19 octombrie, de la Pungesti. “Doresc sã multumesc tuturor participantilor la mitingul din 19 octombrie pentru modul pasnic si civilizat în care au demonstrat atât în comuna Pungesti, sat Silistea, cât si în municipiul Bârlad. Toti vasluienii si celelalte persoane venite din diferite judete ale tãrii au demonstrat astfel cã respectã principiile democratiei dar si cã România este o tarã guvernabilã dar si guvernatã, cu o administratie corectã, în beneficiul cetãtenilor. De fiecare datã Institutia Prefectului Vaslui va fi alãturi de dumneavoastrã în orice demers legal pe care îl veti întreprinde, una dintre misiunile mele ca prefect fiind aceea de a asigura atât respectarea legii în teritoriu cât si a ordinii publice. Invit toti cetãtenii preocupati de problemele judetului Vaslui ca de fiecare datã când considerã necesar, sã ne transmitã preocupãrile lor, având un scop comun, ca o datorie moralã, în primul rând, pentru noi, ca cetãteni si ca societate”, a declarat Radu Renga, prefectul judetului Vaslui.

Utilajele Chevron, pe poziţii

Desi se anuntase cã utilajele Chevron nu se mai aflã în judet, acestea au fost vãzute ieri în parcarea Pensiunii Traian din satul Munenii de Jos. Se aflã acolo, inclusiv tuburile de beton destinate constructiei unei cãi de acces de la drumul judetean la teritoriul destinat amplasãrii sondei.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ