spot_imgspot_img
9.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Satul care apartine de douã comune

- Advertisement -

Bãtãlie pe Floresti

AI NIMÃNUI Locuitorii satului Floresti, sat cunoscut mai ales pentru cã aici se aflã si mãnãstirea cu acelasi nume, se simt ai nimãnui. Teoretic, ei doar ca buletine apartin de comuna Poienesti, dar practic, toate celelalte acte – titluri de proprietate, autorizatii de urbanism sau certificate de urbanism – le pot obtine doar de la primãria Alexandru Vlahutã, tot aici plãtind impozitele si taxele locale. Mai grav este cã, datoritã acestei situatii, nici edilii din Poienesti si nici eventualii investitori din comunã nu mai pot accesa nici un fel de fonduri europene sau guvernamentale. Motivul: a expirat Planul Urbanistic General (PUG) al comunei si, având în vedere litigiul privitor la satul Floresti, nu poate fi reactualizat. Luni, 11 aprilie, va avea loc, la tribunalul Vaslui, un nou termen al unui proces, pentru lãmurirea situatiei a peste 850 de locuitori. Mai trebuie ca si Institutia Prefectului judetului Vaslui sã se implice pentru ca problema sã se rezolve.

Situatia absurdã prin care locuitorii unui sat, Floresti, nu mai stiu de ce comunã apartin a apãrut în urma unei reîmpãrtiri administrative când, în luna mai 1989, comuna Poienesti a fost desfiintatã, ca doar dupã mai putin de un an, o altã reîmpãrtire a reînfiintat aceastã comunã, a cãrei primãrie a primit în subordine si satul Floresti, în care locuiesc în jur de 850 de locuitori si care, pânã atunci, apartinea de comuna Alexandru Vlahutã. Practic, din ianuarie 1990, suprafetele de teren aferente acestui sat sunt incluse, conform legii, la Poienesti, dar locuitorii apartin din punct de vedere juridic de cealaltã comunã. Aceastã gresealã administrativã, care a creat nenumãrate probleme de-a lungul timpului, s-a încercat a fi rezolvatã printr-un referendum organizat în 2005, dar, datoritã neprezentãrii la vot a cetãtenilor din Poienesti, situatia a rãmas în continuare neclarã. Si edililor din Poienesti faptul cã rãspund din punct de vedere administrativ le cam convine, având în vedere cã, în functie de numãrul de locuitori, se stabileste gradul comunei, salariile primarului, viceprimarului, secretarului primãriei si indemnizatiile consilierilor locali, dar si fondurile pe care le primesc în fiecare an de la guvern pentru cheltuieli sau investitii. Doar în acest an, datoritã celor 850 de locuitori din Floresti, numãr care face ca si comuna Poienesti sã fie consideratã comunã de gradul I (fãrã acesti locuitori, ar fi « retrogradatã » la gradul II), s-a primit de la Directia de Finante suplimentar suma de 1,7 miliarde de lei vechi. Dacã Floresti ar trece la comuna Alexandru Vlahutã, aceasta ar deveni comunã de grad I, fatã de II cum este acum, si atunci ar avea bugetul mai mare. Diferenta este semnificativã când comparãm bugetele totale ale celor douã primãrii pentru acest an: Alexandru Vlahutã a primit (de la CJ Vaslui si DGFP) suma totalã de 4,86 miliarde de lei, pe când Poienesti a primit aproape dublu, 9,04 miliarde de lei. O altã mizã a rãzboiului celor douã administratii o reprezintã si suprafata de teren aferentã satului Floresti, de 140 de hectare intravilan si peste 800 de ha extravilan, altã sursã importantã de bani la buget. Nici zvonurile vehiculate în ultimii ani cu privire la o eventualã reîmpãrtire teritorialã, în urma cãreia sã rezulte comune cu minim 5000 de locuitori, nu rezolvã problema, mai ales cã, în urma unei asemenea decizii, a dispãrut în 1989 comuna Poienesti, locuitorii fiind arondati la Laza sau Alexandru Vlahutã.

Fiecare primar cu dreptatea sa!

« M-as bucura sã se rezolve odatã situatia aceasta, care treneazã de mai bine de 20 de ani, dar dacã locuitorii comunei nu sunt de acord cu pierderea acestui sat, eu ce pot sã fac. Am fãcut, de-a lungul timpului, nenumãrate interventii la Prefecturã, referendumul de acum 6 ani s-a organizat la initiativa noastrã, dar nu vãd nici o solutie concretã! » declara primarul comunei Poienesti, Constantin Stanciu. La rândul sãu, primarul de la Alexandru Vlahutã, Dãnut Cojocaru, are o cu totul altã pãrere: « Este clar reavointã din partea poienestenilor si mai ales din partea celor de la primãrie. Se complac în situatia asta, referendumul l-au organizat de ochii lumii, pentru cã stiau cã nu va fi participare, primesc o grãmadã de bani în plus la buget… Acum, cã le-a expirat PUG-ul, au început iar sã se-agite, pentru cã nu mai pot elibera autorizatii de constructie în toatã comuna, nu doar în Floresti, si-acum vor iar sã stãm la discutii… Faptul cã Florestiul este al nostru e recunoscut si de guvern, câtã vreme toate documentatiile sunt întocmite pe Vlahutã. De exemplu, proiectul pentru construirea unei grãdinite, cu finantare prin ISJ, este întocmit având trecut ca beneficiar sat Floresti, comuna Alexandru Vlahutã. Nu mai spun cã, din aceastã cauzã, a trebuit sã dau afarã de la primãrie trei persoane anul trecut». Situatia se pare cã are sanse a fi dezamorsatã în instantã, pe rolul tribunalului Vaslui, la sectia de Contencios Administrativ aflându-se pe rol un dosar care are ca obiect situatia satului Floresti si care are ca urmãtor termen de judecatã data de luni, 11 aprilie, când este asteptatã si pozitia Prefecturii Vaslui. La ultimul termen, cel din luna martie, a fost cerutã o adresã de la Agentia Nationalã de Cadastru si Publicitate Imobiliarã (ANCPI), adresã care a sosit si în care pãrerea directorului general Mihai Busuioc este cã « Referitor la modificarea componentei administrativ-teritoriale (…), respectiv trecerea satului Floresti de la comuna Poienesti la comuna Al. Vlahutã, considerãm cã aceasta se poate face conform prevederilor legale în vigoare. Având în vedere cele de mai sus, considerãm cã identificarea tronsonului de hotar dintre cele douã comune poate fi realizatã (…) prin semnarea procesului verbal de cãtre membrii comisiei numite prin ordinul prefectului ». Practic, aceastã situatie ar putea fi rezolvatã, perfect legal, doar prin implicarea prefecturii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.