4.5 C
Vaslui
07-dec.-2022

Satul vândut cu tot cu locuitori, vreme de două secole

- Advertisement -

La doar 22 de kilometri de municipiul Galaţi se află satul Șivița, așezare care a fost vândută de-a lungul celor peste 200 de ani de existență de 15 ori, cu tot cu pământuri şi cu locuitori.

Satul Şiviţa, atestat la 3 aprilie 1588, a fost cumpărat de Mănăstirea Galata din Iaşi, de la domnitorul Petru Şchiopul, cu tot cu pământurile şi locuitorii săi. Preţul pe care acesta l-a cerut a fost de 6.000 de aspri, moneda turcească de argint.

Timp de mai bine de 200 de ani, aşezarea a fost vândută de cel puţin 15 ori. Tranzacţiile s-au făcut între domnitorii moldoveni, negustorii înstăriţi şi mănăstirile interesate, la rândul lor, de profit.

Potrivit istoricilor, spre sfârșitul anului 1588, Mănăstirea Galata a întocmit un catastif al averii sale în care este trecut și satul Șivița cu șase mori și 100 porci. Dintre cele 16 sate pe care le stăpânea mănăstirea, la Șivița erau cele mai multe mori. Zece ani mai târziu, Şiviţa a fost întărită de domnitorul Ieremia Movilă, iar la 1608, satul a ajuns în posesia mănăstirii sucevene Pobrata.

După cum scrie în „Date istorice despre satul Șivița”, istoricul Paul Păltănea, mai înainte de a fi vândută mănăstirii, localitatea fusese dată în proprietate cămănarului Ştefan. Acesta a rămas dator cu 6.000 de aspri visteriei domneşti. ..https://adevarul.ro/stiri-locale/galati/satul-vandut-cu-tot-cu-locuitori-vreme-de-doua-2217253.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.