spot_imgspot_img
5.6 C
Vaslui
19-apr.-2024

Scãldatul poate provoca boli grave

- Advertisement -

PERICOLE Temperaturile ridicate din ultima perioadã i-au determinat pe vasluieni sã recurgã la diferite metode pentru a se rãcori. Pentru unii, cea mai bunã variantã este cea a scãldatului, activitate care de multe ori se desfãsoarã în locuri neautorizate, cei are fac baie în astfel de ape riscând sã contracteze numeroase boli.

Desi Strandul Municipal s-a deschis înca de la începutul lunii iunie, în oras existând si alte bazine de care vasluienii se pot bucura contra cost, multi oameni aleg sã se scalde în zone neamenajate, ignorând faptul cã în acest fel se pot expune unor boli grave. Astfel cã, cei care nu tin cont de indicatiile medicilor, pot lua din apã boli de piele destul de grave care necesitã uneori tratament îndelungat pentru vindecare într-un spital de boli infectioase. Conjunctivitele, otitele sau dermatitele dominã patologia cu transmisie hidricã dar sunt numeroase si afectiunile digestive legate de ingestia apei poluate. Una din cele mai grave boli ce poate fi luata din apã este leptospiroza, care afecteazã ficatul, rinichii, cordul si nu în ultimul rând meningele. Aceastã afectiune prezintã simptome asemãnãtoare gripei, hepatitei si insuficientei renale. „Persoanele care se scaldã în ape care nu sunt pregãtite în acest scop riscã sã se trezeascã cu micoze, parazitoze cutanate, sau riscã sã facã alergii din cauza eventualelor întepãturi ale insectelor care trãiesc în apã. Un alt risc care trebuie mentionat este faptul cã pot fi întepati de cãpuse dacã scãldatul are loc în zone în care existã copaci. Bazinele sau strandurile pot sã gãzduiascã de asemenea multe bacterii si ciuperci care pot fi cauzele unor serioase neplãceri. Înainte de a intra în piscinã este necesar un dus iar în timpul înotului trebuie evitatã înghitirea apei. În cazul în care au luat o boalã dupã un scãldat, vasluienii trebuie sã se adreseze medicului de familie, care va stabili dacã boala contactatã se poate trata la domiciliu sau pacientul are nevoie de internare în spital”, a declarat Viorica Stoica, medic primar dermato-venerologie. De asemenea, pentru a evita transmiterea afectiunilor oftalmologice, la iesirea din piscinã sau bazin este obligatoriu ca fata sã fie spãlatã cu apã rece. Pentru a evita instalarea micozelor, dupã baie, trebuie stearsã foarte bine toatã suprafata pielii.

Insolatia si arsurile solare

Alte probleme cu care se pot confrunta vasluienii în aceastã perioadã sunt insolatia si arsurile solare, în cazul în care se expun prea mult la soare. „Este absolut necesar sã fie folosite produse de fotoprotectie, mai ales în cazul persoanelor cu tenul deschis si ochii albastri care prezintã un risc mai crescut de a dezvolta tumori cutanate care pot deveni maligne. Expunerea la soare nu trebuie sã se facã în intervalul orar 11 – 17. O insolatie usoarã poate fi tratatã acasã, însã în cazul eruptiilor este necesarã prezentarea la medic mai ales cã arsurile solare din copilãrie duc la crestererea riscului de cancer de piele la maturitate”, a mai adãugat medicul Viorica Stoica.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.