NEMULTUMIRI… Scandal de proportii la Serviciul Judetean de Ambulantã Vaslui. Mai multi angajati aduc acuzatii grave conducerii unitãtii, în special managerului Mihaela Corduneanu si directorului medical, Ana-Maria Ungureanu. „La SAJ Vaslui se munceste sub teroare, precum negrii pe plantatie. Se inventeazã cazuri si se completeazã note explicative dupã dictarea conducerii. Dacã refuzi sã scrii cum vor sefii, esti amenintat cu Parchetul. Totul e în functie de prietenii si interese. Dacã te ai bine cu ei, ai viatã în SAJ, dacã nu, te zboarã. Cum vã explicati cã soferului de pe ambulantã, prins fãcând contrabandã de tigãri, i s-a desfãcut contractul de muncã în timp ce asistentei care a furat bani de la un pacient, nu?”, se întreabã angajatii SAJ. Acestia mai afirmã cã Serviciul este o adevãratã pusculitã pentru baronii locali, colecta fãcându-se prin intermediul service-urilor auto. „Se bagã ambulanta stricatã în service si se scoate la fel. În facturi se trec reparatii de 30-40.000 de lei, poate si mai mari. Reteta e una de succes, pentru cã toatã lumea „bunã” se îmbogãteste. Singurii care suferã sunt personalul de pe ambulante si pacientii, care îsi riscã viata circulând cu masini reparate fictiv”.
Din ce în ce mai multe voci din cadrul Serviciului de Ambulantã Judetean Vaslui se ridicã împotriva actualei conduceri, pe care o acuzã de pãrtinire si comportament abuziv. „La nivelul conducerii SAJ Vaslui s-a format o castã formatã din managera Mihaela Corduneanu si sotii Daniel si Ana-Maria Ungureanu. Ei taie si spânzurã tot, iar majoritatea colegilor nostri nu vorbesc pentru cã le este fricã. Fãrã sã exagerãm putem spune cã la SAJ Vaslui s-a instaurat teroarea. Nu cu foarte mult timp în urmã, o colegã de-a noastrã de la Husi a fost bãgatã în sedintã de conducere. Au fãcut-o criminalã, în toate felurile, pentru cã au spus ei, nu a tratat, asa cum trebuie, un caz. Au pus-o sã scrie note explicative, dupã dictare. Au amenintat-o chiar si cu Parchetul. Si nu este singurul caz de acest fel. În ultimii ani, tot mai multi colegi de-ai nostri trec prin astfel de <anchete>”.
Sindromul „pentru 50.000 de euro nici nu mã dau jos din pat” a lovit si la SAJ Vaslui
În anul 2011, primarul de atunci al Clujului, Sorin Apostu, soca opinia publicã din România dupã ce a fost prins, pe interceptãrile telefonice, spunând unui om de afaceri local cã pentru 50.000 de euro nici nu se dã jos din pat. Edilul, care a fãcut si puscãrie între timp pe aceastã spetã, încerca astfel, sã-si mãreascã spaga pe care urma sã o primeascã. Ei bine, un caz asemãnãtor, dar la o scarã mult mai micã, s-a petrecut si în Vaslui, la Serviciul de Ambulantã Judetean, si l-a avut în prim-plan pe doctorul Daniel Ungureanu. „L-a chemat un pacient, pentru un schimb de sondã, spunându-i cã-i va da 50 de lei pentru munca depusã. Stiti ce i-a rãspuns domnul doctor? <Eu nu vin pentru atât>. Iar pacientul a fost nevoit sã scoatã din buzunar 100 de lei. Este un caz cunoscut de toatã lumea, chiar si de conducerea Serviciului, pentru cã pacientul respectiv era tatãl unui coleg de-al nostru. Cam asa stã treaba cu corectitudinea si devotamentul fatã de pacienti al unora dintre noi”, ne-au mai declarat angajatii SAJ Vaslui, care, din motive lesne de înteles, au cerut sã nu le fie divulgatã identitatea.
„Unele cazuri sunt musamalizate, altora li se cautã nod în papurã”
În ultimii ani, SAJ Vaslui a fost lovit de mai multe scandaluri. Peste unele a trecut asa cum spune legea, desfãcând contractul de muncã celui care a cãlcat pe bec, pe altele a preferat sã le musamalizeze. „Cele mai bune exemple sunt ale soferului de ambulantã prins fãcând contrabandã cu tigãri si asistentei medicale care a furat bani din geanta unui pacient. Soferului i s-a desfãcut contractul de muncã, asistentei nu. Nu s-au judecat cele douã cazuri cu unitãti de mãsurã diferite? Totul e în functie de prietenii si interese. Dacã te ai bine cu ei, ai viatã în SAJ, dacã nu, te zboarã.”, au mai spus angajatii SAJ. Iar nemultumirile lor nu se opresc aici. Acestia mai afirmã cã Serviciul este o adevãratã pusculitã pentru cei din conducerea judetului, colecta fãcându-se prin intermediul service-urilor auto. „Se bagã ambulanta stricatã în service si se scoate la fel. În facturi se trec reparatii de 30-40.000 de lei, poate si mai mari. Reteta e una de succes, pentru cã toatã lumea „bunã” se îmbogãteste. Singurii care suferã sunt personalul de pe ambulante si pacientii, care îsi riscã viata circulând cu masini reparate fictiv.”
„Nu se mai practicã asa ceva”
Am contactat asearã pe managerul SAJ Vaslui pentru a comenta acuzatiile aduse. Mihaela Corduneanu a negat combinatiile dintre SAJ Vaslui si service-urile auto, dar nu bagã mânã în foc pentru ce a fost în trecut. „Nu pot sã vorbesc despre ce a fost înainte sã ajung eu pe acest post, dar pot sã vã asigur cã acum nu se mai practicã asa ceva. Cât despre faza cu domnul doctor Ungureanu, care a cerut bani de la un pacient, într-adevãr, am auzit si eu de asa ceva, dar asta s-a întâmplat cu multi ani în urmã. Între timp pacientul respectiv a si murit. Se mai întâmplã. Chiar mie mi s-a întâmplat un caz asemãnãtor în familie, un coleg sã cearã bani unei rude. Astea sunt practici de demult. Acum vreau sã cred cã nu se mai întâmplã”, ne-a declarat managerul SAJ.