Scandal la BEC Pogana: fostului primar Maricel Gîfu i s-a refuzat candidatura la CL pe motiv de … integritate!

SUPÃRARE…Pãtanie mare la BEC Pogana! Fostul primar, Maricel Gîfu, dat afarã din functie de Agentia Nationalã de Integritate (ANI), s-a dus tintã sã-si depunã candidatura, la functia de consilier local, însã decidentii biroului l-au tratat cu refuz. Concret, Maricel Gîfu, reprezentant al PSD-ului, era convins cã Legea 176 i-ar permite sã candideze pentru functia de consilier, chiar dacã în ianuarie a fost demis, pe motive de incompatibilitate. Nu de aceeasi pãrere au fost însã membrii BEC Pogana, care, cu 7 voturi pentru si 2 împotrivã, au votat respingerea candidaturii lui Gîfu. Acesta s-a înfuriat si le-a spus cã va merge la Tribunal sã-si caute dreptatea. Pânã se va pronunta instanta însã, PSD-ul mai primeste o loviturã, dupã ce acum douã zile i-a fost arestat primul candidat de pe lista de consilieri locali din orasul Murgeni!

Când toatã suflarea pesedistã din judet s-a prezentat cu mic cu mare la Birourile Electorale de Circumscriptie din toate localitãtile judetului, pentru depunerea candidaturilor, la BEC Pogana s-a produs o neîntelegere. Mai precis, când a venit delegatia PSD, în frunte cu Maricel Gîfu, fostul primar al comunei demis în ianuarie de Prefectura Vaslui, pentru cã a fost declarat incompatibil, acestuia nu i s-a aprobat dosarul! Presedinta BEC Pogana nu i l-a primit, precizând cã trebuie sã se consulte cu membrii BEC, deoarece, conform legii, acesta nu ar avea dreptul sã candideze. Presedinta BEC Pogana, Mihaela Limbovici, i-a explicat lui Gîfu cã trebuie sã se adreseze instantei de judecatã. A fost convocatã o sedintã a Bec-ului local, pentru a se consulta asupra deciziei care trebuie luatã, iar dupã câteva ore de dezbatere, membri BEC Pogana i-au respins candidatura lui Maricel Gîfu, cu scorul de 7 – pentru respingere si 2 pentru aprobare.

„Un abuz! Mergem la Tribunal! Am dreptul totalmente sã candidez!”

L-am contactat pe Maricel Gîfu, pentru a ne oferi un punct de vedere despre acest caz. Ca orice membru PSD care se confruntã cu încãlcarea legii si este prins cu „integritatea” fãcutã varzã, acesta strigã sus si tare cã legea a fost modificatã, iar acum are „totalmente” dreptul sã candideze!

„Este un abuz! Conform Legii 176, art. 25 puteam sã candidez si la primar, si la consilier, si la orice! La alin.2 spune cã nu poti ocupa la aceeasi functie, iar la alin.5 spune cã se anuleazã … cã e modificat în 2019, cãutati în lege cã puteti vedea. Asa cã voi contesta la Tribunal la Vaslui, chiar mâine (astãzi – n.r.). Am spus si o repet: dacã legile în România se respectã, nici nu trebuia sã am aceastã contestatie, sã mã invalideze pe mine. Am dreptul totalmente sã candidez! Dar legea în România este dupã coloraturã, nu stiu ce sã mai cred!”, a precizat Maricel Gîfu.

Vã reamintim cã pe 11 decembrie anul trecut, Înalta Curte de Casatie si Justitie a României a respins ultima cale de atac promovatã de Maricel Gîfu, primarul comunei Pogana, împotriva unei decizii a Agentiei Nationale de Integritate (ANI), prin care acesta era gãsit în douã rânduri în stare de incompatibilitate cu functia publicã detinutã. Pe 29 martie 2016, ANI a anuntat, printr-un comunicat, existenta conflictului de interese de naturã administrativã, precum si indicii privind posibila sãvârsire a infractiunii de fals în declaratii sau conflict de interese în cazul a 40 fosti sau actuali alesi locali. Printre ei se numãra si Maricel Gîfu, primarul comunei Pogana, judetul Vaslui, care, potrivit inspectorilor ANI, s-ar fi aflat în situatie de incompatibilitate pentru douã încãlcãri ale Legii 161/2003. O primã acuzatie constã în faptul cã Gîfu ar fi detinut simultan cu functia de primar si calitatea de membru în cadrul Consiliului de Administratie al Scolii Gimnaziale nr. 1 Pogana, în perioada 30 iulie 2012 – 3 iulie 2014. O a doua acuzatie se referea la faptul cã, începând cu data de 25 iunie 2012, ar fi detinut, simultan cu functia de primar, si calitatea de agent persoanã fizicã.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ