Scandal la CL Huși, într-o ședință cu de toate!

TENSIUNI…  Prima ședință ordinară din 2021, primul fiasco din seria întrunirilor “armonioase”, cu care s-au lăudat aleșii municipiului Huși, la început de mandat. Protagoniștii episodului tumultuos, care a făcut ca, din cele aproape 40 de proiecte de hotărâre supuse dezbaterii, să nu se înțeleagă mare lucru, au fost primarul Ioan Ciupilan și avocatul Radu Bobârnat, desemnat președinte de ședință. Primarul Ciupilan nu a fost deloc într-una din zilele sale bune, astfel că, la cea mai mică replică a opozanților din PNL, a reacționat furtunos. Nici cei din ALDE nu au scăpat de muștruluiala primarului și, în mod suprinzător, nici presa. Unii, mai împăciuitori, i-au găsit edilului circumstanțe atenuante pentru evidenta stare de irascibilitate, spunând că revine după o perioadă în care a avut Covid-19, iar convalescența, cine știe, o fi având și ea provocările ei. “Intru în discuții de câte ori consider că e necesar, Regulamentul îmi dă voie”, a vrut să tranșeze, de la bun început, primarul Ciupilan, discuția cu avocatul Bobârnat. “Eu văd că ați venit pus pe scandal. Ordinea înscrierii la cuvânt eu o stabilesc”, i-a răspuns liberalul. “Eu nu cred”, a venit îndată replica tăioasă a primarului.

Ședința de ieri a Consiliului Local Huși s-a desfășurat cu o parte din consilieri în sală și alții în mediul online. Pe masa în care a avut loc întrunirea era așezat un monitor pe care consilierii conectați la internet puteau fi văzuți și auziți de cei din sală. Cum însă cu tehnica încă se merge destul de greu, această formulă a fost una pe cât de greoaie, pe atât de amuzantă: unii edili uitau să își deschidă microfonul, alții strigau că nu aud ce se vorbește; de la unii de acasă răzbăteau în sală sunete asemănătoare cu… urnitul mobilei sau cu spălatul veselei, iar cineva chiar lua masa, în direct. “Poftă bună”, i-a spus, zâmbind, primarul Ciupilan, consilierului care lua, se pare, un prânz întârziat. Consilierul Cosmin Filip, de pildă, circula cu mașina, iar, din când în când, se auzeau claxonul sau motorul mașinii. Când a intervenit, cerând amânarea unui proiect, primarul Ioan Ciupilan nu l-a iertat: “Cam multe amânați dumneavoastră astăzi! Probabil că mersu-n mașină și ședința de Consiliu Local vă priesc”, a spus, aluziv, Ioan Ciupilan. “El e în mașină, m-am întâlnit cu el pe drum. Dacă la ultima ședință online se auzeau crătițe prin bucătărie și copii cum plâng, acum auzim motoare și claxoane, asta e”, a punctat primarul. “Dom’ primar, e ședință online, da? Eu am făcut o propunere, care trebuie supusă la vot”, nu s-a lăsat nici consilierul Filip. “Da, domnu’ Cosmin, nu v-a zis nimeni nimic. Eu v-am zis doar să aveți grijă cum conduceți. Ca și-aseară, când vă duceați spre Iași…”, a spus, aluziv, primarul Ciupilan.

Cheful de scandal, o temă în sine!

Și dacă toată ședința ar fi rămas în atmosfera aceasta de sunete diverse, tot ar fi fost mai bine decât ceea ce a urmat. La unul dintre proiecte, la care, teoretic, nu aveau de ce se inflama spiritele, consiliera Cătălina Popa atrage atenția asupra unei greșeli din proiectul care viza schimbarea destinației unui corp al școlii “Anastasie Panu” în “Centru Comunitar Integrat”. De aici s-a pornit răzmerița! “Ați semnat ca primarul”, i-a spus Radu Bobârnat, primarului Ciupilan, care s-a supărat: “Am semnat ca primarul și răspund ca primarul. În permanență răspund, nu mi-e teamă de nimic”, a spus primarul, pe un ton autoritar. “Văd că ați venit pus pe scandal. Până să veniți la ședință, lucrurile mergeau foarte bine”, a insistat Bobârnat. “Văd că dumneavoastră aveți chef de scandal. Dacă nu erați dumneavoastră, lucrurile mergeau și mai bine”, a reacționat și primarul. Cum Cătălina Popa a cerut ca vinovatul să își asume greșeala din proiect, viceprimarul Nicu Ciupilan, vrând să stângă conflictul, a spus că și-o asumă el, numai să fie liniște. Dar de unde! Primarul Ciupilan și avocatul Bobârnat au declanșat un tir de replici cu care nici cei prezenți nu prea puteau ține ritmul.

Chiriașii ANL cu datorii mari la Primărie, motiv de ceartă în CL

Un alt proiect care a stârnit și mai mult animozitățile a fost cel legat de prelungirea contractelor unor chiriași de la ANL. Cătălin Țocu a precizat: “Este totalmente nejuridic ca la data de 28 ianuarie să vină o modificare care trebuia să fie făcută înainte de expirarea contractelor. Contractele acestea expirau la sfârșitul anului 2020, Văd că încercați să acoperiți chiriașii, este unul care are vreo 150 milioane de lei datorie, domnul Ciupilan Mitiu sau nu știu mai care, și practic, se încearcă acoperirea nerespectării unor clauze care duceau în mod firesc la rezilierea contractului, conform altor clauze. Sunt foarte curios cum vor vota consilierii PSD, căci membrii comisiei juridice sunt de acord la unison, că din punct de vedere al formei este în regulă, dar din punct de vedere al fondului, nu este în regulă să votăm o modificare care trebuia făcută până la 30 decembrie. Primarul Ioan Ciupilan a explicat: “O parte au vrut să plătească din urmă, dar nu au avut modalitatea legală, nu am putut să îi încasăm. Eu eram de acord să poată plăti chiria astăzi, pe perioada restantă, în acești doi ani, cât au avut contract, poate o parte au fost și au lucrat afară, poate nu au fost în țară și nu am de gând să îi lăsăm chiar pe drumuri. Le dăm posibilitatea să achite la zi și, într-un termen pe care îl vom stabili, să își încheie noul contract”. “Sunt convins că sunteți de bună credință și chiar gândiți ceea ce ați spus, însă materialul trebuia făcut altfel”, a insistat Cătălin Țocu. “Domnule Țocu, eu stau prin tribunale la ora actuală, cu vreo 40 de dosare de evacuare. “Nu se poate să înregistrezi atâtea debite și să nu faceți nimic”, a susținut Radu Bobârnat. Când l-a auzit primarul Ciupilan, iar a izbucnit! “Ați zis să îngropăm securea războiului și acum ce faceți?”, s-a supărat primarul. “Păi, dumneavoastră faceți scandal. Orice spunem, dumneavoastră o luați personal. Vă cerem o explicație, o lămurire, dar nu se poate cu dumneavoastră”, i-a răspuns Bobârnat. Până la urmă, proiectele supuse dezbaterii au fost aprobate toate, însă ședința s-a încheiat la fel de urât, cu replici tăioase, acuze nefondate și afirmații la limita calomniei, semn că pretinsa armonie “hărăzită” prezentului mandat a fost… o glumă nereușită.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ