spot_img
25.2 C
Vaslui
14-iul.-2024
spot_img

Scandalul bodyguarzilor, la Spitalul Bârlad

- Advertisement -

SE LASÃ CU PROCESE… Scandal la Spitalulul de Urgentã “Elena Beldiman” din Bârlad. De vineri, 10 septembrie, în poarta spitalului au intrat agenti ai firmei Romold SRL, din Vaslui, desi licitatia în baza cãreia s-a încheiat contractul de pazã are mari lacune. Achizitionarea serviciilor de pazã ale spitalului bârlãdean este contestatã de cãtre o altã firmã de pazã, Sheriff Guard SRL Vaslui, cea care a asigurat paza pânã vineri, existând suspiciuni asupra corectitudinii licitatiei. De altfel, procedura de achizitionare a serviciilor de pazã, care s-a desfãsurat on line, stã sub un mare semn de întrebare, fiind anulatã de douã ori de cãtre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor electronice (CNSC), care culmea, a stabilit un pret minim ce poate fi ofertat, de cãtre firmele de specialitate si anume 5,73 lei/orã. În ciuda faptului cã firma Romold s-a clasificat pe locul 3, ca valoare a ofertei, dupã firmele Kombat Guard si Sheriff Guard din Vaslui, serviciul de pazã a fost oferit de cãtre comisia de licitatie din cadrul spitalului bârlãdean, firmei SC Romold SRL Vaslui, sfidând astfel deciziile Guvernului de economisire a fiecãrui leu din banul public. Deciziile comisiei de licitatie a spitalului bârlãdean, precum si ale CNSC, pentru aceastã achizitie publicã, în valoare de 65.190,7 lei, fac acum obiectul unei plângeri depuse la Curtea de Apel Iasi, de cãtre firma Sheriff Guard SRL Vaslui.

Începând de vineri, 10 seprembrie, orele 6.00, paza Spitalului de Urgentã “Elena Beldiman” din Bârlad este asiguratã de firma Romold SRL Vaslui, care a luat locul unei alte firme vasluiene, SC Kombat Guard Grup Security SRL Vaslui. Costache Dumitriu, reprezentantul firmei Kombat Guard Security a depus la Curtea de Apel Iasi o plângere, el solicitând ca sã fie anulatã decizia CNSC prin care aceasta stabileste un pret minim ce poate fi ofertat, pentru serviciile de pazã, arãtând cã firmele sale au venit cu un pret sub acest prag (diminuându-si profitul) dar a fost exclus de la licitatie din cauzã cã avea pretul prea mic (!!??) fiind acceptat un pret mai mare ca cel oferit de firmele lui. Concret, ca sã priceapã toatã lumea, din luna mai, mai precis de pe 18 mai, Spitalul de Urgentã “Elena Beldiman” a scos la licitatie, on line (desi putea sã o facã si off line, pentru cã suma nu depãseste 125 000 de Euro), prin cerere de oferte, achizitionarea serviciului de pazã. S-au înscris mai multe firme, printre care Sheriff Guard, Kombat Guard (fiemele lui Costache Dumitriu) si Romold (firma lui Vasile Mihoci), toate acestea fiind din din Vaslui. Firmele lui Dumitriu au venit cu pretul de achizitie a serviciului de 4 lei/orã, la un anumit numãr de posturi, dar Vasile Mihoci a depus o contestatie la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), prin care preciza cã pretul stabilit prin caietul de sarcini este prea mic si cã nu respectã legislatia muncii în vigoare.

Sarabanda contestatiilor si aberatiile CNSC

CNSC analizeazã contestatia depusã de Romold Vaslui si dispune spitalului bârlãdean anularea procedurii de licitatie initialã si reluarea ei, dar în acelasi timp stabileste si un pret minim ce poate fi ofertat). “Analizând modul de formare a pretului minim ce poate fi ofertat pentru serviciile ce fac obiectul procedurii în discutie, Consiliul constatã cã salariul minim al unui agent de pazã pe anul 2009, rãmas nemodificat în anul 2010, este de 720 lei/lunã pentru 170 de ore/lunã, adicã de 4,24 lei/orã la care se adaugã cheltuielile minime stabilite în sarcina angajatorului, conform Legii 12/2010 si a altor dispozitii legale, reprezentând CAS, somaj, contributii asigurãri de sãnãtate etc, în procent de aproximativ 28,5 % aplicat fondului de salarii, ceea ce conduce la un tarif minim de 5,73 lei/orã/agent,…. ”, se prevede de cãtre CNSC, care ”consfinteste” cu de la sine putere pretul de pornire a ofertelor de pazã, mai mare decât cel cu care venise firma vasluianului Dumitriu! Dupã anularea procedurii de licitatie de cãtre CNSC, are loc o a doua licitatie, pe 4 iunie, la care se înscriu si oferteazã tot firmele vasluiene mentionate, plus una din Galati, dar si de aceastã datã procedura este contestatã tot de Romold Vaslui. CNSC a dispus din nou reluarea procedurilor de licitatie, care au avut loc în luna august. La reluarea pentru a treia oarã a procedurii de licitatie, comisia de licitatie, al cãrei presedinte este Cezar Aionitoaie, din cadrul Serviciului Administrativ al spitalului bârlãdean, stabileste ca prin mãrirea tarifului pe orã/agent, sã se diminueze numãrul de posturi de pazã din spital, ofertele depuse ajungând la 5,8182/orã. Din cele patru oferte, s-au situat pe locurile 1 si 2 firmele lui Costache Dumitriu (Kombat Guard si Sheriff Guard) cu 5,7 lei /orã/agent si respectiv 5,71 lei/orã/agent, pe pozitia a 3-a fiind Romold Vaslui, firma lui Vasile Mihoci, cu 5,81 lei /orã/agent. Prin nu stim ce ciudãtenie, Cezar Aionitoaie decide cã firma Kombat Guard, reprezentatã de Costache Dumitriu nu si-a “onorat” contractul pe care l-a avut cu spitalul (nu a montat douã bariere, nu a montat camere de luat vederi etc) si cã pretul cu care a venit Sheriff Guard-ul este mai mic decât ce a stabilit CNSC si decide astfel descalificarea acestora, desi ocupau pozitiile 1-2 si atribuie prin procedurã off line, de aceastã datã, contractul de pazã firmei Romold Vaslui.

La judecatã!

Pentru acest fapt, Costache Dumitriu a fãcut plângere la Curtea de Apel Iasi, la Contenciosul Administrativ si Fiscal, unde contestã raportul procedurii CNSC de stabilire a unui pret minim de pornire a ofertelor de licitatie, precum si atribuire cãtre Romold a servicilor de pazã, având în vedere cã a fost acceptat un pret mai mare fatã de oferta sa. “Pânã la sosirea hotârârii Curtii de Apel Iasi, termenul de judecatã fiind în luna octombrie, s-a fãcut achizitionarea serviciilor de pazã off line, fiind stabilitã firma Romold, provizoriu, deoarece firmele Kombat Guard si Sheriff Guard nu au respectat procedurile legale, adicã atunci când s-a cerut analizarea felului cum au obtinut pretul ofertat. Ei au omis din calcul asigurãrile de sãnãtate si au venit apoi cu un alt pret, modificat fatã de prima ofertã, ceea ce nu este permis. Dar dacã vor avea câstig de cauzã la Curtea de Apel, noi ne vom conforma”, a spus Cezar Aionitoaie, presedintele Comisiei de licitatie pentru achizitionarea serviciului de pazã din cadrul Spitalului de Urgentã “Elena Beldiman” din Bârlad.

Petcu nu vrea scandal!

Viorel Petcu, managerul interimar al Spitalului de Urgentã “Elena Beldiman” din Bârlad spune cã el a stat deoparte de acest scandal, “între militieni” si cã cei care trebuie sã-si facã treaba sunt cei din comisia de licitatie. “Eu nu am vrut sã stiu nimic, tocmai din motivul acesta, cã iese cu scandal. Am stabilit comisia de lictatie, am stabilit cã se face on line, treaba lor este sã facã totul corect si transparent, pentru cã nu ne jucãm cu banul public. Sã vedem deciza Curtii de Apel Iasi, pentru cã nu putem face nimic pânã atunci si va trebui lunar sã facem negociere directã cu cei care asigurã paza”, a spus Viorel Petcu, nemultumit totusi si el de scandalul iscat, mai ales cã se apropie cu pasi repezi concursul pentru functia de manager al spitalului bârlãdean, concurs care va avea loc pe 30 septembrie. “Uite ce scandaluri se iscã din orice. Nu stiu dacã voi mai candida pentru functia de manager, pentru cã orice ai face, tot nemultumesti pe cineva si în conditiile actuale de salarizare este din ce în ce mai greu”, a spus Viorel Petcu.

Casetã cu foto Costache Dumitriu

« Aionitoaie mi-a spus cã partidul a cerut sã plec de acolo ! »

« Este un abuz de nedescris ce s-a petrecut la spitalul din Bârlad. Fãrã sã ne cheme la discutii, fãrã licitatie, fãrã nimic, ne-au dat afarã. Noi, de un an de zile, am lucrat cu tariful de patru lei, promitându-ne cã ne vor prelungi contractul. În loc de prelungire, iatã ce ne-au fãcut. Pânã si directorul medical al spitalului recunoaste cã s-a fãcut o ilegalitate, prin modul în care am fost dati afarã. Aionitoaie, în schimb, mi-a spus cã nu-l intereseazã, asa e ordinul de la partid. Cred cã ni se va face dreptate la Curtea de Apel de la Iasi » – Costache Dumitriu, manager Sheriff Guard Protection

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.