Schimbare majoră: Taxa de timbru de 100 de lei, introdusă recent, se aplică și proceselor de malpraxis

Taxa de timbru fixă, în valoare de doar 100 de lei, stabilită recent în cazul proceselor în care se cer despăgubiri civile pentru prejudiciile apărute în urma vătămărilor fizice sau psihice suferite, se aplică și proceselor de malpraxis, conform unor specialiști consultați de redacția noastră.

Legea nr. 32/2021, ce completează OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, a introdus o prevedere potrivit căreia cei care cer despăgubiri pentru vătămări vor plăti o taxă de timbru fixă de 100 lei. În acest sens, am discutat cu avocata Ioana Banu, Partner Bora & Banu | van de Waart Attorneys at Law, despre ceea ce a numit a fi “o zi istorică pentru litigiile de malpraxis medical”.

Înainte de modificare, pacienții suferinzi erau taxați după aceleași reguli ca firmele de top care demarau litigii privind plata unor sume de bani, taxa de timbru pentru litigiile de malpraxis medical fiind calculată ca un procent din suma cerută de pacienți în instanță. O familie al cărei bebeluș a murit ca urmare a unui act de malpraxis medical care solicita de la medic și/sau clinică suma de 500.000 de euro pentru o astfel de suferință atroce avea de achitat o taxă de timbru de aproape 6.000 de euro, bani dați doar pentru a fi ascultați în instanță”, evidențiază avocata.

Practic, dacă, în trecut, pacienții, victime ale malpraxisului medical, ajungeau să plătească mii de euro pentru a-și putea căuta dreptatea în instanță, această nouă dispoziție simplifică în mod considerabil lucrurile.

Astfel, continuă Ioana Banu, înainte ca această modificare să intre în vigoare, “de frica taxei de timbru, de multe ori pacienții cereau în instanță sume mai mici decât era just să primească pentru că pur și simplu nu aveau banii de taxă”.

Prevederea este una cu atât mai importantă cu cât, așa cum specialista subliniază, la alte tipuri de litigii se aplicau taxe de timbru infime sau chiar inexistente, în timp ce pacienții aflați în suferință, victime ale malpraxisului medical, și familiile celor care își pierdeau viața din cauza malpraxisului erau nevoiți să plătească sume foarte mari pentru a demara un proces și a-și căuta dreptatea.

A fost o perioadă injustă pentru pacienți, mai ales când ne gândim că alte tipuri de litigii erau taxate fix, modic sau chiar deloc, deși miza era mult mai mică”, punctează avocata, sugerând că acum “lucrurile s-au normalizat și pacienții sunt taxați cu 100 lei indiferent de pretenții, judecătorii având, până la urmă, posibilitatea să micșoreze pretențiile dacă și când este cazul”.

Conform spuselor specialistei, până la momentul la care noua dispoziție a făcut ca demersul pentru a porni un proces de malpraxis să fie mai simplu, o persoană jignită pe social media avea posibilitatea, achitând o taxă de timbru de numai 100 de lei, să ceară chiar și un milion de euro despăgubiri, în timp ce un pacient traumatizat ori o familie îndoliată din cauza malpraxisului trebuia să plătească taxe de timbru enorme. …https://avocatnet.ro/articol_57637/Schimbare-major%C4%83-Taxa-de-timbru-de-100-de-lei-introdus%C4%83-recent-se-aplic%C4%83-%C8%99i-proceselor-de-malpraxis.html
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ