Schimbarea la față a zonei Dedeman-Lidl, șoferii nu sunt prea încântați de soluțiile găsite (FOTO)

PRIMELE MĂSURI LUATE… După zeci de accidente, dezbateri în Consiliul Local și discuții pe rețelele de socializare, autoritățile locale vasluiene au luat primele măsuri pentru a stopa producerea evenimentelor rutiere în zona Dedeman-Lidl. Miercuri dimineață, pe ambele sensuri de circulație au fost montate limitatoare de viteză, iar pe mijlocul drumului au fost puși stâlpi de plastic din material reflectorizat ca acele dispozitivele să nu poată fi ocolite. Este soluția cea mai rapidă pe care administratorul drumului a avut-o la îndemână, dar și cea mai criticată de șoferii vasluieni. Aceștia se așteptau ca în zona respectivă să fie amenajat un sens giratoriu.

Nu puțini au fost cei care au dat exemplul “cocoașelor” din fața Spitalului Județean Vaslui, care după o perioadă s-au uzat într-atât de tare încât cei care au în administrație drumul au fost nevoiți să le scoată. “Așa se va întâmpla și în zona Dedeman, mai ales că acolo e de două ori mai mult trafic greu: sunt și TIR-urile care se duc spre Bacău, dar și cele care merg spre Iași. Nu e o soluție de lungă durată, mai bine amenajau un sens giratoriu cu balize de plastic”, a comentat un șofer mai cârcotaș, pe facebook. Foarte puțini știu însă că pentru a amenaja în acea zonă un sens giratoriu drumul trebuie lărgit pe o porțiune de teren care aparține Dedeman, iar cel puțin deocamdată, conducerea acestui magazin nu este de acord cu reamenajarea parcării. Autoritățile locale mai iau în calcul ca cele două mari magazine din zona respectivă să-și unească parcările și să lase o singură ieșire, care să fie semaforizată. O altă soluție pe termen lung este construirea unui sens giratoriu înainte de podul de la Cuvas, urmând ca șoferii care ies din parcarea de la Dedeman să facă obligatoriu la dreapta și să întoarcă spre oraș în rondul respectiv. Deocamdată s-a mers pe soluția rapidă a limitoatoarelor de viteză, iar rezultatele s-au văzut ieri, când șoferii nu și-au mai turat motoarele după ce au făcut rondul de la Ilvas.

Dispozitivele montate miercuri, prilej pentru partidele politice să puncteze electoral

Dacă săptămâna trecută, viceprimarul liberal Lucian Braniște a mutat electoral cu problema accidentelor din zona Dedeman, punându-și poze pe facebook “de la fața locului”, ieri a venit rândul consilierului Sorin Radu de la ALDE să smulgă ceva capital electoral pe tema accidentelor de la Dedeman. Acesta a făcut o cronologie pe pagina sa de facebook, lăsând să se înțeleagă că a fost primul consilier care a propus soluționarea problemei numeroaselor evenimente rutiere din zona respectivă. “ În ședința ordinară a Consiliului Local din luna ianuarie 2021, după ce am primit răspunsul IPJ Vaslui referitor la numărul de accidente rutiere produse în 2020 în zona Dedeman-Lidl, am ridicat problema securizării traficului rutier. “Vom vedea ce putem face”, a spus primarul PSD Vasile Pavăl. În final, am fost ignorat. Nu s-a luat nicio măsură.

– În data de 2 martie, accident grav în zona Dedeman-Lidl, cu victime. Nu s-a luat nicio măsură.- În data de 10 martie, viceprimarul PNL Lucian Braniște își asumă public rezolvarea problemei, angajându-se să o soluționeze “cât mai REPEDE posibil”. Evident, REPEDE înseamnă cel puțin o săptămână…

– În data de 16 martie, un alt accident grav cu victime, în aceeași zonă. În aceeași zi, primarul PSD Vasile Pavăl anunță că, “de mâine”, se vor lua măsuri.

– În data de 17 martie, a început montarea limitatoarelor de viteză și a indicatoarelor de dirijare a circulației.

Aceasta este cronologia. Concluziile sunt ușor de tras. În calitate de vasluian și de consilier local, am ridicat o problemă extrem de serioasă. Am fost ignorat și în ianuarie, și în februarie (lună în care, din fericire, în zonă au avut loc doar accidente rutiere soldate cu pagube materiale). A fost nevoie de două accidente rutiere grave, în luna martie, pentru ca cele două mari partide din CL Vaslui, PSD și PNL, să se trezească și să înșface subiectul. Eu… ghinionist! Fac parte din partidul greșit.

Vreau să fiu bine înțeles: salut faptul că, în sfârșit, se face ceva, chiar dacă asta se întâmplă la aproape două luni și foarte multe accidente de când am ridicat problema în plenul CL. Însă nu pot fi de acord cu politizarea acestui subiect, cu așteptarea “momentului optim” – politic vorbind – pentru a acționa. Acum, primarul PSD și viceprimarul PNL mai au de dus o luptă grea: cine să culeagă laurii pentru soluționarea unei probleme ridicate de un biet consilier ALDE?! În final, o întrebare aparent cinică: dacă în zona Dedeman-Lidl s-ar fi pierdut vieți omenești, cine ar fi fost de vină? Variante de răspuns: a) Indolența, b) oportunismul politic sau, pur și simplu, c) reaua voință? (indiciu: toate variantele pot fi corecte simultan)”, a scris consilierul local ALDE pe pagina lui de Facebook.
11 COMENTARII

 1. Trebuie neapărat varianta. Poate o sa fiu înjurat că nu are legătură cu ce se întâmplă la Dedeman dar eu cred că are. Varianta domnilor politicieni nu dormiți .

 2. este mult mai rau, mai ales in orele de varf. singura solutie este un sens giratoriu, cum s-a facut la Husi intr-o situatie mult mai usoara.

 3. Baiiiiii, jurnalisti lu` pește, ați făcut voi sondaje printre soferi și ați aflat voi ca nu sunt încântați, sau ați trantit știrea asta doar de dragul de a o face? Eu sunt sigur că a doua variantă. Știre de cacat, ziar de rahat, jurnaliști buni de scuipat!

  • Tu ești prea prost și ții cu tot dinadinsul să mai și semnalizezi! Eu ma număr printre șoferii nemulțumiți. Cred ca mai util ar fi fost un sens giratoriu în acea zona! Ca mine sunt mulți, iar câtorva le poți citi comentariile de mai jos!

 4. Primaria are posibilitati legale sa faca sensul giratoriu, numai sa vrea cineva. Dar se pare ca cineva din primarie,( primarul ) nu doreste construirea acestui sens, deoarece a luat bani de la Dedeman.

 5. Dedeman și Lidll să unească parcările ..o singură intrare și ieșire cu semafor.În timp ..să se execute sensul giratoriu cu eliminarea semaforului.

 6. Bai pavalache daca nu ai pe nimeni competent in primarie sa propuna o solutie viabila pt. zona Dedeman, scoate lucrarea la licitatie sau orienteazate cum au facut in alte orase. Tu ai ales acolo cea mai proasta solutie.

 7. S-a rezolvat problema????!!??
  Păi cum s-a rezolvat? S-au pus indicatoare, limitări de viteză,etc.
  Cum se iese de la Dedeman ? Tot la fel ca și pînă acum?
  Atunci nu s-a rezolvat nimic. S-u luat doar…primele măsuri și atît !

 8. Cred că lipsesc indicatoarele de reducere de viteze,s-au drum cu denivelări.Mai trebuie o ședință de consiliu local pentru acest indicator ?

LĂSAȚI UN MESAJ