spot_img
spot_imgspot_img
15.3 C
Vaslui
18-mai-2024

Schimbări importante pentru proprietarii de mașini mici

- Advertisement -

MODIFICĂRI… Taxarea utilizării rețelei de drumuri publice din țara noastră se va schimba radical din 2026, actuala rovinietă fiind divizată în două taxe distincte. Prima dintre ele, numită în continuare rovinietă, se va aplica doar mașinilor de până în 3,5 tone, valoarea acesteia urmând să fie calculată în funcție de categoria vehiculului, clasa de emisii și de durata de utilizare a rețelei de drumuri din țara noastră. Pe de altă parte, pentru vehiculele grele se va introduce TollRo, care se va calcula în funcție de un tarif unitar și de distanța parcursă de acestea.

Noul sistem de taxare a folosirii rețelei de drumuri din România, care se va aplica de la 1 ianuarie 2026, va împărți actuala rovinietă în două taxe distincte, iar una se va aplica vehiculelor ușoare (rovinieta), în timp ce cea de-a doua se va aplica vehiculelor grele (TollRo).  Astfel, rovinieta se va aplica doar vehiculelor concepute și construite pentru transportul de persoane sau celor destinate transportului de marfă ce au masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone. Tot din 2026 se va schimba și modul de calcul al rovinietei. Concret, valoarea rovinietei se va stabili în funcție de: categoria vehiculului, clasa de emisii poluante (Euro) și durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România. Durata de utilizare va cuprinde durata de parcurs, precum și durata de staționare. Acum, rovinieta se stabilește doar în funcție de tipul vehiculului  (autoturism, vehicul de transport marfa cu masa mai mică de 3,5 tone etc.).

Rovinieta se va aplica în continuare doar în afara localităților

Potrivit legii, “rovinieta se aplică pe rețeaua de drumuri naționale din România, cu excepția sectoarelor de drum național aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ ieșire în/ din acestea”. O altă schimbare apărută în legătură cu rovinieta este perioada pe care se va putea încheia începând din 2026. Mai precis, rovinieta se va putea încheia pe o zi, zece zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Acum, rovinieta se poate încheia doar pe șapte zile, 30 zile, 90 zile sau 12 luni. În funcție de perioada pe care se va încheia rovinieta, tariful zilnic nu va putea depăși 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe zece zile nu va putea depăși 12% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 30 de zile nu va putea depăși 19% din tariful pentru 12 luni, iar tariful pe 60 de zile nu va putea depăși 30% din tariful pentru 12 luni. Rovinieta se va încheia, la fel ca în prezent, anterior utilizării rețelei de drumuri naționale, iar achitarea și emiterea rovinietei vor putea fi făcute cu cel mult 30 de zile înainte de data de început a valabilității acesteia. Categoriile de vehicule și nivelul rovinietei vor trebui aprobate, în următoarea perioadă, prin ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii, iar valoarea rovinietei se va stabili în lei. Valorile tarifelor stabilite în lei, deci și a rovinietei, se vor actualiza anual, în funcție de indicele prețurilor de consum comunicat de către Institutul Național de Statistică pentru anul anterior.

Bani înapoi pe rovinietă neutilizată

Dacă un șofer nu va putea furniza date privind încadrarea în clasa de emisii poluante, vehiculul va fi încadrat în clasa de emisii Euro 0. Nu în cele din urmă, atunci când se schimbă utilizatorul vehiculului, rovinieta își va păstra valabilitatea. De asemenea, în cazul vehiculelor înmatriculate în România, la atribuirea unui alt număr de înmatriculare, rovinieta își va păstra valabilitatea. Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări va asigura Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR) accesul zilnic la datele referitoare la schimbarea numerelor de înmatriculare din Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate. Dacă mașina se radiază, utilizatorului i se va returna de către CNAIR, la cererea scrisă a acestuia, contravaloarea rovinietei corespunzătoare perioadei de neutilizare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.