Schimburile comerciale dintre Regatul Unit și UE au scăzut la niveluri record în prima lună a relației post-Brexit

Comerțul între Regatul Unit și Uniunea Europeană a fost lovit în prima lună a relației post-Brexit, exporturile și importurile scăzând la niveluri record, în contextul restricțiilor aplicate de fiecare parte în pandemie, potrivit Reuters.

Exporturile de bunuri britanice către UE, excluzând aurul care nu este bază monetară și alte metale prețioase, au scăzut cu 40,7% în ianuarie față de decembrie, arată datele Biroului Național de Statistică de vineri. Importurile au scăzut cu 28,8% – un alt record.

Statistica britanică spune că pandemia, care a dus la măsurile de carantină din ianuarie, a făcut ca impactul Brexit să fie dificil de cuantificat după noile reglementări de la graniță. De asemenea, s-a schimbat și modalitatea de colectare a datelor.

Însă încă există semnele impactului Brexit.

În special comerțul cu chimicale a fost slăbit, arătând o încetinire a acumulării stocurilor de farmaceutice înaintea sfârșitului perioadei de tranziție a Brexit, arată Biroul de Statistică.

Biroul subliniază o scădere de 64% în exporturile de hrană și animale vii către UE – inclusiv crustacee și pește.

A mai arătat întârzierile provocate de birocrația impusă de Asociația Scoțiană pentru Fructe de mare, perioada de semnare a contractelor de consignație fiind de șase ori mai lungă ca de obicei. …https://www.digi24.ro/stiri/economie/digi-economic/schimburile-comerciale-dintre-regatul-unit-si-ue-au-scazut-la-niveluri-record-in-prima-luna-a-relatiei-post-brexit-1467108
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ