spot_imgspot_img
13.4 C
Vaslui
25-apr.-2024

Scoala ca in Evul Mediu!

- Advertisement -

COSMAR DE SCOALÃ… Situatie incredibilã la scoala din localitatea vasluianã Munteni de Jos. Desi Guvernul a alocat Vasluiului, numai în anul trecut suma de 2,24 de milioane de lei pentru modernizarea unitãtilor de învãtãmânt, elevii din comuna Munteni de Jos, sunt nevoiti sã învete în aceeasi clãdire insalubrã si veche de peste 30 de ani, chiar dacã la doar un metru distantã s-a ridicat o altã unitate de învãtãmânt ultramodernã, care încã nu poate fi datã în folosintã din lipsa fondurilor, care întârzie sã aparã de la Guvern.

Conditii de învãtat ca în Evul Mediu la Scoala din Munteni de Jos! Clãdirea are acoperisul complet distrus, iar mobilierul scolar este mâncat de carii. Ferestrele sunt sparte sau fisurate, usile sunt distruse si pline de gãuri, peretii sunt mucegãiti, iar tavanul gata sã cada. În timpul pauzelor, la toaleta “ecologicã” din fata scolii fac coadã zeci de elevi, care sunt nevoiti sã se pãzeascã unul pe celãlalt. Aceasta este imaginea dezolantã a singurei scoli gimnaziale din comuna Munteni de Jos, la doar cinci kilometri de municipiul Vaslui, în care învatã peste 200 de copii. Noua clãdire a scolii din comuna Munteni de Jos trebuia sã fie terminatã încã de acum doi ani. Cu toate cã firma care efectueazã lucrãrile mai are de primit încã 6 miliarde de lei, banii întârzie sã aparã de la Guvern. Chiar si în aceste conditii, am avut surpriza sã constatãm cum în cursul zilei de ieri în fata scolii se turnau trotuarele, iar alti muncitori lucrau de zor la exteriorul noii clãdiri. “În maxim o lunã o sã se poatã învãta în scoala asta nouã, mai ales cã e tras curentul electric, este apã, are centralã termicã. Deocamdatã, lucrãm pe gratis, poate vor veni si banii”, se aratã optimist unul dintre muncitori. Cadrele didactice ale institutiei de învãtãmânt s-au arãrat si ele destul de încântate de faptul cã lucrãrile la noua scoalã se aflã pe ultima sutã de metri pânã va fi datã în folosintã.

“Scoala noastrã e dãrâmatã, e si friguroasã, întunecatã”

“Din ce stim noi, domnul primar ne-a promis cã cel târziu la sfârsitul lunii octombrie ne vom putea muta în scoala nouã, numai sã vinã banii solicitati de la Guvern. Aici, în clãdirea veche nu sunt conditii, sobele sunt vechi, acoperisul este stricat, de câte ori se aduna zãpada, cãdea tavanul si trebuia cârpit”, a declarat Toader Epure, profesor la Scoala Munteni de Jos. “Scoala veche în care ne desfãsurãm acum activitatea este degradatã, în schimb cealalatã nouã este o bijuterie! Un adevãrat complex, cu salã de sport, cu încãlzire centralã, vestiar pentru sala de sport, covor sintetic, grupuri sanitare”, a precizat Gicã Bãdulescu, un alt cadru didactic al institutiei.

Si elevii sunt încântati de faptul cã vor avea sansa ca în cel mai scurt posibil sã învete în conditii omenesti. “Vrem sã învãtãm într-o scoalã în care sunt conditii. Aceasta este dãrâmatã, e si friguroasã, întunecatã”, a precizat Larisa Filimon, elevã în clasa a VII-a B.

Constructorul a reluat lucrãrile pe propria-i cheltuialã

În prezent, firma continuã lucrãrile. Se munceste atât la trotuare, cât si la interiorul si exteriorul clãdirii. Cheltuielile sunt suportate din banii firmei, numai pentru a veni în sprijinul cadrelor didactice si al elevilor care, peste aproximativ o lunã, vor pãsi într-o scoalã nouã. Atât directorul scolii, cât si viceprimarul stau zi de zi în unitate, pentru a vedea cum decurg lucrãrile. “Sperãm din tot sufletul ca scoala nouã sã fie gata macar pânã la începerea lunii noiembrie. Ne rugãm ca vremea sã tinã cu noi si sã nu mai plouãa pânã se va da în folosintã, pentru cã este un adevãrat cosmar ceea ce ni se întâmplã de mai bine de opt ani de când tavanul clãdirii a început sã se degradeze. Nu mai spun cã la fiecare ploaie, suntem nevoiti sã facem tot felul de improvizatii pentru a nu-i pune în pericol pe elevi. A cãzut tavanul de trei ori pânã acum, numai noi stim cum ne mai descurcãm. Toatã lumea de-abia asteaptã sã se mute în scoala nouã, aici nu mai sunt deloc conditii. Noua institutie de învãtãmânt este ca un bibelou, elevii vor beneficia de conditii ultramoderne. Domnul primar stie ce dezastru e în scoalã, si a fãcut diligentele necesare pentru a ne ajuta. E vorba despre sãnãtatea si confortul elevilor. Nu pot sã învete în miros de mucegai, cu umezealã deasupra capului si sub picioare”, a spus directorul Scolii Munteni de Jos, Gheorghe Popa.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.