spot_imgspot_img
11.6 C
Vaslui
19-apr.-2024

Scoala de Muzicã si Arte plastice „N.N.Tonitza” la 60 de ani!

- Advertisement -

ANIVERSARE… În aceastã frumoasã lunã de primãvarã, nu putem sã nu aducem în atentia cititorilor nostri douã mare aniversãri, strâns legate între ele. Prima este pe 13 aprilie, când se împlinesc 136 de ani de la nasterea celui mai mare pictor bârlãdean N.N. Tonitza, care si-a pus amprenta asupra istoriei artei universale prin creatiile sale din cadrul urmãtoarelor curente artistice: impresionism, postimpresionism si expresionism. Si tot pe 13 aprilie se împlinesc 60 de ani de la înfiintarea Scolii de Muzicã si Arte Plastice din Bârlad, care cu onoare îi poartã numelui marelui pictor nãscut în Bârlad acum 136 de ani! Pentru a marca aceastã sãrbãtoare, conducerea Scolii de Muzicã si Arte Plastice „N.N.Tonitza” a pregãtit un program deosebit, având ca invitat de onoare pe strãnepoata pictorului N.N.Tonitza, doamna Andra Tonitza, care va fi prezentã la programul special pregãtit de elevii prestigioasei scoli! Programul va fi presãrat de multe alte surprize plãcute.

Scoala Gimnazialã de Arte „N. N. Tonitza” din Bârlad ocupã un loc aparte în peisajul cultural al orasului, fiind singura institutie din judet cu învãtãmânt de artã integrat. A fost înfiintatã în anul 1961, într-o anexã a Scolii Gimnaziale Nr. 1, inaugurarea fiind fãcutã de prof. Pavel Delion, de la Liceul de Muzicã din Iasi. La început, scoala a avut urmãtoarele clase: pian, vioarã, violoncel, teorie si solfegii. Primul director al scolii a fost Șerbãnescu Gheorghe, iar profesori de specialitate Pãis Lorica (pian), Gavrilescu Elena (pian si cor), Neacsu Horatiu (vioara) si Popescu Nicolae (vioara). Dupã mai multi ani, scoala a obtinut o altã locatie, pe bulevardul Republicii, unde s-a înfiintat si sectia de Arte Plastice, condusã de profesorul Timus Leonid. Scoala nu avea clase de culturã generalã, iar copiii proveneau din diferite scoli. Sediul scolii a fost mutat în incinta muzeului Vasile Parvan, unde s-a înființat clasa de oboi, iar sectia de arte plastice s-a extins cu modelaj, condusã de profesorul Aurel Istrate. Tot în aceastã clãdire s-au înfiintat clasele de culturã generalã. În anul 1966 , primește statutul de scoalã de muzicã cu învãtãmânt integrat, cu câte douã clase paralele. Din anul 1990, scoala a devenit de sine stãtãtoare, cu program integrat, regulament propriu de functionare. În acelasi an, primeste titulatura de scoala de Muzicã si Arte Plastice „N. N. Tonitza”, prin decizia inspectoratului scolar, la cârma cãruia se afla profesorul Gheorghe Cârjã. Dintre cadrele didactice care au condus aceastã prestigioasã scoalã precizãm câteva nume: Lorica Pãis, Aurel Istrati, Viorica Grigoriu, Ioan Nicolau, Doina Neagu.

Programul aniversar al Scolii de Muzicã si Arte Plastice

Programul aniversar are loc miercuri, 13 aprilie, când este si aniversarea zilei de nastere a celui mai renumit pictor bârlãdean, N.N. Tonitza, în foaierul Teatrului V.I.Popa, începând cu ora 17.00. În deschidere va avea loc o alocutiune a actualului director al scolii, prof. Ramona Ioana Bors, dupã care bârlãdenii vor avea o plãcutã surprizã: prezenta la acest eveniment a strãnepoatei marelui pictor, Andra Tonitza, care este invitatul special al aniversãrii. Aceasta, împreunã cu prof. Dr. Elena Monu, îl vor evoca pe marele pictor cãruia scoala în poartã numele. Dupã momentele de evocare a pictorului, elevii au pregãtit, împreunã cu profesorii de specialitate, un vernisaj al unei expozitii aniversare de sculpturã si graficã, prezentatã de Teodora Spânu, secretarul literar al Teatrului V.I.Popa. Urmeazã o evocare a fostilor elevi, astãzi solisti sau instrumentisti renumiti pe plan national si international, în care se vor prezenta materiale video cu cei evocati. Finalul activitãtii va fi asigurat de actuali elevi ai scolii Gimnaziale de Arte „N.N. Tonitza” Bârlad, care vor sustine câte un moment artistic.

  1. Matilde Tãnase – vioarã, E. Mezzacapo – Bolero

îndrumãtor prof. Dorel Andrei, corepetitor Anemona Niagu-Fortu

  1. 2. Denis Tecaru – pian, Fr.Liszt – Studiu op. 1 nr. 4

îndrumãtor prof. Ancuta Oancã

  1. 3. Radu Macovei – violoncel, B. Marcello – Sonata mi minor, p II

îndrumãtor prof. Elisabeta Milea, corepetitor Ancuta Oancã

  1. 4. Marius Irimia – vioarã, C-tin. Dimitrescu – Dans tãrãnesc

îndrumãtor prof. Dorel Andrei, corepetitor Anemona Niagu-Fortu

  1. 5. Darius Micu – pian, Cl. Debussy – Arabesque

îndrumãtor prof. Vlad Gheorghiu

  1. 6. Marta Nistor – flaut, W. Popp – Dans ungar nr. 2

îndrumãtor prof. Aida Pârvu, corepetitor Vlad Gheorghiu

  1. 7. Marian Panainte – vioarã, M. Moszkowsky – Dans

îndrumãtor prof. Dorel Andrei, corepetitor Anemona Niagu-Fortu

  1. 8. Maria Petrea – pian, Fr. Liszt – Liebesträume, îndrumãtor prof. Anemona Niagu-Fortu

Urmeazã un scurt recital al profesorilor care pregãtesc elevii: Camelia Andrei – flaut J. Brahms, Dans ungar nr. 2, corepetitor Ancuta Oancã si Anemona Niagu-Fortu si Ancuta Oancã – pian 4 mâini, J. Strauss – Tritsch-Trasch Polka

O altã surpizã este participarea la acest concert aniversar a doi fosti elevi ai Scolii de muzicã si arte plastice:

Olivia Cotrutã – pian, W.A. Mozart – Sonata nr. 8, p. I, elevã meritorie a Colegiului National de Artã „Octav Bãncilã” Iasi si

Liviu Lucian Albu – flaut, G. Enescu – Cantabile si Presto, elev al Colegiului National de Muzicã „George Enescu” Bucuresti, cel mai bun flautist din România, la categoria de vârstã. Corepetitor este prof. Ancuta Oancã.

Corul si Orchestra Școlii Gimnaziale de Arte „N.N. Tonitza” Bârlad va interpreta un program ales „pe sprâceanã” de îndrumãtorii prof. Aida Pârvu si prof. Sebastian Epure. Din repertoriu: Ghe. Danga – Sârba-n cãrutã; K. Jenkins – Concerto grosso; M. Skoryk – Melodie, solist Mihnea Lupu; J. Groban – You raise me up, solist Denis Tecaru; J. Strauss – Primãvara; L. Denza – Funiculì, funiculà; J. Strauss – Radetsky Mars.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.