15.1 C
Vaslui
16-mai-2022

Scoala de tractoristi de la Osesti- locul unde tinerii învatã o meserie de viitor (foto)

Odatã cu închiderea scolilor profesionale, piata muncii din România a fost vãduvitã de un segment important de meserii, precum cea de tractorist. Începând de vineri, 17 martie, aceastã meserie este din nou predatã în satul Buda, comuna Osesti. 28 de cetãteni din comunele Vulturesti, Osesti si orasul Negresti s-au înscris la Cursul de Tractoristi, curs care face parte din proiectul “Luptãm Împotriva Sãrãciei prin Dezvoltare Economicã”, parte a programului World Vision România de dezvoltare comunitarã “Un Viitor mai Bun pentru Copiii Nostri”.

Deschiderea cursului a avut loc la Scoala Gimnaziala “Luiza Zavloschi” din satul Buda, comuna Osesti. Cei 28 de cursanti, beneficiari ai proiectului “Luptãm Împotriva Sãrãciei prin Dezvoltare Economicã” din comunele Vulturesti, Osesti si din orasul Negresti vor urma Cursul de Tractoristi pentru a-si mãri sansele de a-si  gãsi un loc de muncã în fermele agricole unde aceastã specializare este cãutatã. Cursul va dura 360 de ore si se va finaliza printr-o testare în urma cãreia cursantii vor primi un certificat acreditat de Ministerul Educatiei Nationale, diploma fiind recunoscutã atât în tarã, cât si în strãinãtate. “Pentru cã cerintele sunt foarte mari pe piata muncii de tractoristi si având posibilitatea sã oferim diplome de calificare am zis sã organizãm acest curs în comuna Osesti. S-au înscris 28 de cursanti din comunele Vulturesti, Osesti si orasul Negresti. Practica se va face la o fermã din Cozmesti. Fiecare cursant va învãta sã conducã tractorul si mecanicã”, ne-a declarat Rozica Tita, coordonator proiect dezvoltare economicã a fundatiei World Vision.

Cascavalul de Buda, un proiect pe cale sã devinã realitate

În ultimii cinci ani, fundatia World Vision si-a pus serios amprenta pe viata comunitãtilor din judetul Vaslui. Proiectul ”Luptãm Împotriva Sãrãciei prin Dezvoltare Economicã” îi sprijinã pe fermieri pentru ca acestia sã facã fatã greutãtilor cu care se confruntã în agriculturã, consolidându-le aptitudinile practice de gestionare a micilor proiecte finantate. Biroul Zonal Iasi & Vaslui al Fundatiei World Vision Romania a alocat un buget de 102.769 lei pentru programul “Luptãm Împotriva Sãrãciei prin Dezvoltare Economicã”, contributia comunitãtilor (Vulturesti, Osesti si orasul Negresti) fiind de 5.410 lei. “Anul acesta, în luna septembrie, se finalizeazã proiectul. În urmã vom lãsa un centru de procesare lapte utilat cu tot ce trebuie, la Buda, în comuna Osesti. Luna viitoare îl vom acredita. Vrem ca aici sã se facã cascavalul de Buda.”, a mai declarat Rozica Tita.

Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here