Școala Ghermănești are lift, dar n-are geamuri! Cei peste 300 de elevi ar putea ajunge în clase de la 1 noiembrie!

Gelu Pecheanu

GRAV… Situația dramatică la Drânceni, unde școala din satul reședință de comună este în pericol de a rămâne închisă, chiar și după 14 septembrie. Reprezentații Primăriei dezvăluie faptul că, unitatea, în prezent, este în plin proces de modernizarea, dar stadiul lucrărilor este departe de finalizare. Nu sunt geamurile puse, ușile nici ele, centrala termica la fel, iar… liftul nici el nu e finalizat (pare straniu, dar la școala sătească de la Ghermănești, s-a impus construirea unui lift, spune administratorul comunei, n.r.). Întârzierea lucrărilor este cauzată de faptul că Ministerul nu i-a dat constructorului banii pentru lucrările effectuate, iar Primăria nu are nici ea de unde să pună partea sa de cofinanțare. “Singura soluție este ca în comuna Drânceni, școala să înceapă de la 1 noiembrie. Condiția este ca, între timp, Guvernul să ne dea bani pentru a continua lucrările și pentru a achita ce s-a făcut până acum”, a spus Gelu Pecheanu.

Vine noul an școlar în aproape trei săptămâni, însă sunt unități de învățământ, în ale căror clase zac materiale de construcții, găleți cu mortar și mistrii împrăștiate peste tot. La Ghermănești, de pildă, lucrurile sunt și mai grave. Firma care face modernizarea printr-un proiect PNDL, nu și-a primit banii, aproape 6 miliarde de lei, pentru lucrările deja efectuate, și nu mai are nici resurse de a continua treaba. “E adevărat că nu sunt geamuri puse, parchetul nu e pus, nici ușile. Centrala termică nici ea nu e montată, mai sunt multe de făcut. Avem liftul de care ne-am apucat, că ISU Vaslui ne-a impus să facem și lift, ceea ce a încărcat valoarea proiectului”, a spus Gelu Pecheanu, administratorul public al comunei Drânceni.

La Ghermănești, școala ar putea începe pe 1 noiembrie. Clădirea e azi șantier în lucru

Gelu Pecheanu susține că, în opinia sa, singura soluție cât de cât viabilă ar fi ca în satul Ghermănești, școala să nu înceapă pe 14 septembrie, ci la… 1 noiembrie. “Nu știm ce vom face cu cei 386 de elevi. Școala nu e funcțională. Unde ducem copii? La Huși? Unde îi ducem?! Contructorul nu și-a primit banii și nu mai are cu ce continua. Toată clădirea e vraiște, că mai sunt multe de făcut. Guvernul nu ne dă bani, că are alte preocupări, decât necazurile noastre din comună. Constructorul are de încasat 5,7 miliarde de lei vechi, iar noi, ca să punem cofinanțarea de 5,9 miliarde lei vechi nu avem, căci încasările la bugetul local au fost foarte mici în acest an. A venit și seceta, și Covidul, și toate pe capul nostru. De unde să mai luăm bani, dacă nu ne dă Guvernul? Cât să mai jupuim bieții oameni din sate?! Facem acum un proiect de hotărâre, tocmai ca să mai scutim din penalități, încurajând astfel lumea să vină să plătească taxe și impozite. E gravă de tot situația în care ne aflăm. iar noi nu avem nicio pretenție că Guvernul nu alocă bani. Acum îi cerem ajutorul public”, spune Gelu Pecheanu.

Alegătorii din Drânceni, șervețele în loc de măști! 

Administratorul public al comuneri Drânceni a mai spus că, în ceea ce privește alegerile locale, măștile vor fi o problemă. “Cu ce bani să cumpărăm noi peste 3000 de măști. Noi le vom da oamenilor șervețele, să își acopere gura și nasul, cât votează. Dar ce să facem? Noi nu avem bani de plătit persoanele cu handicap din comună, care, săracii oameni, nu au nicio vină, că Guvernul iarăși nu alocă fondurile cuvenite pentru ei”, a mai spus reprezentatul comunei Drânceni.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ