spot_imgspot_img
spot_img
-1.4 C
Vaslui
09-dec.-2023

Școală modernă, la standarde europene în Hârșova (FOTO)

- Advertisement -
CONDIȚII… Copiii din Hârșova vor învăța, de pe 13 septembrie, într-o școală modernă, la standarde europene.

NOU… Cea mai nouă școală din judetul Vaslui a fost inaugurată în Hârșova, comuna Delești. Este vorba despre o clădire cu mai multe săli de clasă, dotate cu mobilier modern, cancelarie, grupuri sanitare noi, conforme și cu toate utilitățile necesare. Lucrările au fost efectuate pe amplasamentul vechii școlii și au durat doi ani jumătate. Întreaga investiție se ridică la circa 3,3 mil. lei și a fost finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II.

Ceremonia de inaugurare a debutat cu o slujbă de sfințire a clădirii, oficiată de preoții Ionel Stoian și Ionel Vieru, iar apoi a continuat cu scurte alocuțiuni susținute de reprezentanții autorităților locale. Primarul comunei Delești le-a mulțumit invitaților pentru prezență, precum și fostului edil, Gheorghe Ilieș, care a început demersurile pentru proiectul de modernizare al școlii. “O școală ca aceasta se construiește într-un an. Domnul Ilieș a început demersurile tocmai din 2009, însă contractul de finanțare s-a semnat în 2016. Abia în 2018 au început lucrările, pentru că până atunci au existat mai multe contestații la licitațiile făcute. Am avut noroc că s-a lucrat cu un constructor extraordinar de bun, SC Energoconstruct SRL. Îi mulțumim pentru perseverență, pentru faptul că, în ciuda anumitor obstacole întâlnite de-a lungul proiectului, nu ne-a lăsat. Îi mulțumim în special domnului Ilieș, fostul primar al comunei Delești, pentru că datorită lui există astăzi acest proiect, această școală reabilitată și modernizată. Dumnealui a dus tot greul”, a spus primarul comunei Delești, Daniel Dobranici.

Fostul primar, la recepția școlii: “mi s-a împlinit un vis”

În școala proaspăt modernizată vor învăța, începând cu data de 13 septembrie, aproape 100 de elevi și preșcolari. Fostul primar al comunei Delești, Gheorghe Ilieș, a asistat ieri la inaugurararea școlii din Hârșova și a povestit cât de important este pentru comunitate acest proiect: “Când am preluat primul mandat de primar, îmi doream să pășeșc în comună pe un drum asfaltat. Acum pășesc și sunt mândru de asta. Îmi doream să pun la punct infrastructura școlară, iar acum avem o școala frumoasă și modernă la Delești și școală frumoasă, modernă și rezistentă la Hârșova. Eu am trăit cutremurul din 1977. Nu am putut atunci să reconstruim școala din temelii, am renovat așa cum am putut… Vă mărturisesc că veneam la școală și mă temeam de un eventual cutremur, mi-era teamă să nu aibă loc în timp ce sunt elevii în școală. Mulțumesc personalului din primărie, doamnei contabil, domnului secretar, care au muncit cot la cot pentru acest proiect, pentru că au fost mult devize de actualizat, s-au schimbat indicatorii tehnico-economici.Clădirea are o dublă utilitate: școală cu clasele 0-VIII și grădiniță cu ieșire separată.Această investiție a fost foarte greu de realizat. Nu am găsit portiță de finanțare decât de abia în 2016, prin PNDL. Un an și ceva a durat licitația, pentru că au fost contestații peste contestații. Însă Energoconstruct este o firmă serioasă, care a dus la capăt această investiție. Pot să spun că mi s-a împlinit un vis. Sunt învățător de profesie, știu că de aici au ieșit oameni mari, profesori, medici, juriști, o parte sunt în fața noastră… Nu există meserie în care să nu fie un fiu al satului. Sunt și oameni care duc faima țării peste hotare, iar pentru ei am un singur mesaj: vă așteptăm acasă! Eu am o durere foarte mare că satul îmbătrânește, satul este talpa țării, el nu poate rezista decât prin oameni”, a conchis fostul edil, învățătorul Gheorghe Ilieș.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.