spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
7.3 C
Vaslui
15-mai-2024

Scoli pustiite de disparitia elevilor

- Advertisement -

Scaderea accentuata a natalitatii isi spune tot mai mult cuvantul. In intreaga tara sistemul educational a ramas in ultimii 20 de ani fara peste 1,5 milioane de elevi. Populatia scolara a pierdut si la Botosani peste 4.500 de copii, iar prognozele sunt dintre cele mai ingrijoratoare.
4.556 de elevi mai putini avea Botosani in 2010 fata de 1990
La inceputul anului scolar 1990 au fost inscrisi in invatamantul preuniversitar un numar de 4,8 milioane de elevi. Invatamantul preuniversitar cuprinde toti elevii, de la invatamantul prescolar pana la cel postliceal (invatamant prescolar, primar si gimnazial, inclusiv cel special, invatamant liceal, profesional, postliceal). Douazeci de ani mai tarziu, la inceputul anului scolar 2010-2011, numarul elevilor inscrisi in invatamantul preuniversitar se ridica la 3,3 milioane de lei. Practic, 33 la suta din elevi au disparut din circuitul scolar, iar tendinta de scadere continua. Cifrele rezulta dintr-o analiza Econtext. Judetul Botosani, ocupa in aceasta analiza locul 20, avand 4.556 de elevi mai putini. In 2006 la nivelul judetului erau 83.211 elevi, in 2010 numarul lor a ajuns la 78.655. Ingrijorator este faptul ca, avand in vedere datele centralizate la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), la nivelul judetului declinul va persista si in urmatorii ani. Conform calculelor facute de cei din educatia botosaneana si prezentate de Daniel Botezatu, inspector scolar general adjunct, populatia scoalara va scadea cu 25-30 la suta. Acum sunt 2.728 de elevi in clasa pregatitoare si 4.300 in clasa I, peste trei ani vor fi 3.042 de copii in clasa I. Judetul cu cea mai abrupta reducere a numarului de elevi in ultimii cinci ani este Bacaul, cu un declin de 12.712 elevi. A doua mare scadere a numarului de elevi scolarizati a avut loc in Bucuresti, cu putin peste 12.000 de elevi fiind mai putini. Pe urmatorul loc se situeaza judetul Arges, iar pe a patra pozitie se afla alt judet din Moldova: Neamt, care este urmat tot de un judet din Moldova, Iasi. Pe ansamblu, cinci judete din Moldova sunt in top 10 la scaderea numarului de elevi. Exista si un judet in care a crescut numarul elevilor – Ilfov.

Elevii ramasi chiulesc pe rupte
Diminuarea drastica a populatiei scolare se suprapune cresterii semnificative a chiulului. Sutele de mii de absente acumulate de elevii botosaneni atrag atentia celor ce conduc fraiele educatiei botosanene. Mai mult de atat, semne de intrebare vin din partea conducerii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) si ca urmare a numarului de mari de absente motivate din cataloage. Daniel Botezatu, inspector scolar general adjunct, atrage atentia asupra corectitudinii scutirilor medicale ce ajung la cadrele didactice. Adjunctul ISJ sustine ca unele dintre acestea sunt false, iar vinovate pentru acordarea lor, pe langa parinti si elevi, sunt si medicii. „Stiu ca aceste scutiri se obtin destul de usor. Noi nu avem competentele necesare in a verifica validitatea scutirilor, dar numarul lor de cateva zeci de mii sunt de natura sa ne ingrijoreze”, a spus Daniel Botezatu. Acesta sustine ca pentru ca adeverinta medicala sa fie mai veredica ar trebui sa fie vizata, pe langa medicul specialist, si de medicul scolar.
Solutia ar fi una aplicabila daca toate unitatile scolare ar beneficia de serviciile unui medic scolar. Din datele prezentate de Alexandra Hrincescu, inspector pentru educatie permanenta din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), la nivelul sistemului educational botosanean au fost inregistrate in ultima luna a anului trecut un total de 135.856 de absente. Dintre acestea au fost motivate aproape jumatate, respectiv 60.659.

Tot mai putine nasteri
Afectiunile respiratorii continua sa fie cauza celor mai multe dintre decesele inregistrate la copiii cu varsta de sub un an. Desi in ultimul an a scazut usor mortalitatea infantila, bolile aparatului respirator au provocat in continuare zeci de decese la copiii sub un an.

O statistica a Directiei de Sanatate Publica (DSP) Botosani arata ca in anul 2011 au decedat 41 de copii cu varsta de 0-1 an. Cu un an in urma, mortalitatea infantila la nivel de judet era de 43 de decese, insa si numarul nasterilor a fost mai mare. „Bolile aparatului respirator si malformatiile congenitale sunt, de mai multi ani, principalele cauze care duc la decesele in randul sugarilor. Printre cauzele deceselor mai figureaza si bolile aparatului digestiv”, a declarat Lidia Onofrei, purtator de cuvant al DSP. Potrivit reprezentantilor acestei institutii, nici in ultimul an nu au lipsit decesele la domiciliu in randul sugarilor. In 2011 au fost semnalate noua cazuri de acest fel. Alti peste 20 de nou-nascuti au incetat din viata in Maternitate. In ultimul an a scazut si natalitatea la nivelul judetului. S-au nascut cu peste 300 de copii mai putin decat in 2010. Datele comunicate la DSP arata ca in 2011 s-au nascut 3.869 de copii in intregul judet.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.