spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
25-apr.-2024

Scolile de la sate, in pericol de a-si inchide portile

- Advertisement -

SCHIMBARE Unitãtile de învãtãmânt preuniversitar de stat, finantate din bugetele locale, vor primi fonduri pe baza standardelor de cost pe elev/prescolar/an, pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile, sporurile, îndemnizatiile si alte drepturi salariale în bani.

Standardele de cost vor fi stabilite prin aplicarea unor coeficienti de diferentiere pentru fiecare nivel de învãtãmânt , filierã, profil, specializare sau domeniu, în functie de numãrul de elevi, de limba de predare, de alti indicatori specifici de învãtãmânt, si tinând cont dacã unitatea de învãtãmânt se aflã în mediul urban sau rural. Finantarea per elev poate fi dezastruoasã pentru unele unitãti scolare,cum sunt cele de la sate, considerã unii directori de scoli. “ La o scoalã cum este a noastrã, cu 7 elevi în clasã, este cam acelasi consum ca la una din oras, mã refer aici la luminã si cãldurã. Eu cred cã aceastã finantare a fost gânditã în functie de structura scolilor si pozitionarea lor, în oras sau la sat. Trebuie o gândire bunã, aceastã lege ar trebui sã ajute în primul rând elevul, dar si scoala pentru a nu se închide. Dacã si bugetul se va sti din prima zi a anului, managerul va cunoaste cu exactitate cum sã-l drãmuiascã”, a declarat Florin Moraru, directorul Scolii de Arte si Meserii Solesti.

Din anul scolar 2010 se introduce sistemul de finantare per elev

Punctul de reper decis de Guvern a fost învãtãmântul gimnazial din mediul urban, pentru care coeficientul este 1 si pentru care a fost stabilit standardul de cost/elev la 2.857 lei. Pentru învãtãmântul în limbile minoritãtilor se aplicã coeficienti suplimentari la stabilirea standardelor de cost . Tot în domeniul educatiei, Executivul a decis diferentierea pe zone geografice si localitãti a îndemnizatiei ce se acordã personalului didactic calificat de predare. Diferentierea pe zone si localitãti izolate va fi de maximum 20% si va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2010. “ Din punctul meu de vedere, eu îmi voi face cu sigurantã dusmani. Fiind normare micã si elevi multi, înseamnã cã institutia noastrã ar trebui sã fie avantajatã. Si atunci nu este normal. Avem efective de 30 de elevi la clasã, vã dati seama cã de la începutul acestui an scolar am redus 4 clase. Consider cã acolo unde este populatie scolarã, cu efectiv mare, scoala va fi în câstig, însã la efectivele mici vor fi avantajate doar cele de la centru. Sunt si unele unitãti unde sunt multi înscrisi în cataloage, însã putini sunt elevii care si frecventeazã cursurile efectiv, cum sunt comunitãtile de rromi. Este clar cã aceastã decizie mã avantajeazã nu numai în primii doi ani, ci si în anii urmãtori. Deja, într-o singurã lunã am înscris 43 de copii pentru clasa întãi, nu ne comparãm cu alte institutii care nu au mãcar 10 înscrisi pânã la ora aceasta”, este de pãrere Victor Ailioaei, directorul Scolii nr. 6 “ Mihai Eminescu” Vaslui. Aceastã decizie a fost luatã în vederea motivãrii cadrelor didactice din mediul rural si zonele izolate de pe teritoriul României. Mãsura a fost discutatã cu federatiile sindicatelor din învãtãmânt.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.