spot_imgspot_img
14.7 C
Vaslui
23-apr.-2024

Scolile si grãdinitele din Vaslui, închise. ISJ, obligat sã asigure elevilor accesul la tehnologie si internet

- Advertisement -

EDUCATIE ONLINE… Începând de astãzi, 9 noiembrie, toate grãdinitele si scolile din Vaslui vor fi închise, indiferent dacã au sau nu cazuri de COVID-19 în rândul elevilor sau al cadrelor didactice. Mãsura a fost impusã printr-un Ordin al Ministrului Educatiei si Cercetãrii, pentru o perioadã de 30 zile, si va expira pe 9 decembrie, la trei zile dupã alegerile parlamentare 2020, însã nu este exclus ca mãsura închiderii scolilor sã fie prelungitã, în cazul în care numãrul cazurilor de coronavirus se va mentine la un nivel înalt. Potrivit documentului oficial, prescolarii si elevii vor urma cursuri online, iar în unitãtile unde acestea nu se pot desfãsura, inspectoratele si scolile au obligatia sã asigure resursele educationale pentru elevii care nu au acces la tehnologie informationalã si internet„. 

Vor rãmâne, însã, deschise cresele si after school-urile, chiar dacã în propunerea Comitetului National pentru Situatii de Urgentã s-a mentionat cã si cresele vor fi închise. „Cresele si after school-urile rãmân deschise. Chiar dacã în hotãrârea CNSU propunerea a fost generalã, în cadrul sedintei de guvern de joi searã, 5 noiembrie 2020, au fost discutii asupra acestei teme si a rãmas cã after school-urile si cresele rãmân deshise, a precizat secretarul de stat din cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat. „Si scolile, si grãdinitele vor fi închise. Practic, nu vor fi afectate cresele si after school-urile. Este o mãsurã temporarã, luatã într-un moment dificil si care tine cont de nevoia de a apãra sãnãtatea copiilor. Mãsura închiderii scolilor este luatã din douã motive. Un motiv este legat de siguranta copiilor, iar al doilea este legat de faptul cã foarte multi copii, în special adolescenti, chiar si dacã contracteazã virusul, sunt asimptomatici si ei devin purtãtori ai virusului si îl transmit fie cãtre alti colegi, care pot sã îl transmitã cãtre pãrinti si bunici si sã asigure rãspândirea virusului”, a explicat prim-ministrul României, Ludovic Orban.

Ce se întâmplã cu pãrintii care nu au cine sã-si lase copii

Pãrintii care au copii pânã în 12 ani înscrisi în sistemul de învãtãmânt sau dacã au dizabilitãti si au vârsta pânã în 26 de ani, indiferent cã sunt angajati la stat sau la privat, au dreptul sã solicite zile libere plãtite de cãtre angajator, iar o parte din sume se vor deconta de la fondul de somaj. Valoarea indemnizatiei este de 75 la sutã din salariul brut, dar fãrã a depãsi 75 la sutã din salariul mediu utilizat în economie pentru fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale din anul 2020.Indemnizatia se acordã doar conditionat, doar unul dintre pãrinti are dreptul sã primeascã aceste zile libere plãtite, nu ambii.Celãlalt pãrinte trebuie sã fie activ – fie salariat în câmpul muncii, fie un PFA activ. Dacã unul dintre soti este în concediu de crestere a copilului, de exemplu, celãlalt nu poate solicita zile libere plãtite.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.