10.7 C
Vaslui
09-dec.-2022

Scriitorul bârlãdean Ioan St. Pocovnicu, un învingãtor! (FOTO)

- Advertisement -

A PLECAT LA CER… Scriitorul Ioan St. Pocovnicu “a plecat din aceastã lume tot într-o zi de varã, acum câteva zile, lãsând în urma sa în jur de 1400 de pagini ce au vãzut lumina tiparului în acesti ultimi doi ani ai vietii sale, din miile de pagini ale manuscriselor pe care si-ar fi dorit atât de mult sã le tipãreascã ori sã le încredinteze cuiva pentru ca sã devinã cãrti.”, noteazã scriitoarea Dorina Stoica. Chiar dacã putini bârlãdeni au auzit de acest autor de cãrti religioase, Ioan St. Pocovnicu va rãmâne în istoria orasului ca un om de culturã si de o nemaiîntâlnitã dorintã de a învinge prejudecãti. În memoria sa, scriitoarea Dorina Stoica, o altã bârlãdeancã curajoasã, care scrie prozã si poezii religioase, a trimis la redactie “o scriere” dedicatã lui Ioan St. Pocovnicu.

Cu doi ani în urmã, mai exact pe la mijlocul lunii iunie, prin intermediul preotului Sorin Adrian Filimon l-am cunoscut pe acel care a fost, dar nu mai este, cãci a plecat din aceastã lume tot într-o zi de varã, acum câteva zile, lãsând în urma sa în jur de 1400 de pagini ce au vãzut lumina tiparului în acesti ultimi doi ani ai vietii sale, din miile de pagini ale manuscriselor pe care si-ar fi dorit atât de mult sã le tipãreascã ori sã le încredinteze cuiva pentru ca sã devinã cãrti. Din multimea de manuscrise pe care mi le-a arãtat în acea zi de iunie am ales a mã ocupa de cartea „Corecta interpretare a unor practici în Biserica Ortodoxã”, volum realizat în cooperare cu Ziarul Lumina si având binecuvântare din partea Preasfintitului Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, iar ca lector de carte pe pr. Cosmin Gubernat, consilier Cultural si Comunicatii Media al Episcopiei Husilor. Cartea a avut un tiraj de 400 de exemplare, din care o mare parte au fost donate Protopopiatului Bârlad spre a fi date în mod gratuit preotilor, o mai micã parte la Episcopie, iar altele la Ziarul <<Lumina>> al Patriarhiei Române. Pentru truda domniei sale a primit „Scrisori de multumire” atât din partea Protopopiatului, cât si din partea Episcopiei.” Scrie Dorina Stoica.

Alte trei cãrti au vãzut lumina tiparului

“Deoarece nu am mai putut sã mã ocup de urmãtorele manuscrise dupã cum i-am promis, i-am recomandat-o pe profesoara Emilia Bârgãu care, cu un efort însemnat, cãci avea si sarcini de serviciu, i-a tehnoredactat cartea <<Comori în cer>>, douã volume cuprinzând 717 pagini de memorii, amintiri, unele romantate, poze de familie, documente, scrisori, un adevãrat jurnal de viatã cu bune si cu rele, cu împliniri, cãderi, bucurii, dar mai ales cu pagini multe despre religia ortodoxã, despre rude, prieteni, oamnei deosebiti sau obisnuiti ce au trecut prin viata sa si pe care i-a considerat demni de a fi amintiti în carte. <<Autodidact, spirit competitiv, cu o modestie izvorâtã din smerenie, fin observator al realitãtilor contemporane, trage un semnal de alarmã cu privire la ignoranta din societatea contemporanã. A încercat sã scoatã în evidentã frumosul din om, din lume si din viatã în contradicte cu anomaliile cu care se confruntã societatea actualã cu scopul evident de constientizare a acestora de cãtre cititori si de ameliorare a lor. În cele douã volume dezbate si subiecte cobtroversate precum: evolutionismul, spiritismul, homosexualitatea, incestul, sectele neoprotestante, ecumenismul, misterul mortii lui Eminescu etc.>> scrie prof. Emilia Bârgãu despre Ioan St. Pocovnicu. Ultima carte publicatã a fost „Sfântul Obijduitilor”, 253 pagini. <<O paginã din istoria noastrã adevãratã altfel decât aceea ce ne-a fost si ne este încã predatã. Cãci cine nu-si cunoaste istoria (trecutul) este precum un copil care nu-si cunoaste pãrintii>> spunea Nicolae Iorga. Tehnoredactarea si culegerea textului apartine domnului Costel Romete. Sunt onoratã de a-l fi cunoscut în ultimii ani ai vietii sale, de a fi avut interminabile convorbiri telefonice si de a mã fi bucurat de deplina sa apreciere. Prin activitatea sa din ultimii doi ani de viatã octogenarul Ioan St. Pocovnicu ne-a demonstrat nouã, celor care îl vom pãstra, dacã nu în inimile si în gândurile noastre, ci mãcar în amintire, cã totul este posibil dacã îti doresti cu adevãrat. Pentru mine Ioan St. Pocovnicu este un învingãtor!” a scris în memoria lui, scriitoarea Dorina Stoica.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.