Scumpa masã de Crãciun!

PESTE PUTERI Tot mai putini vasluieni îsi mai pot permite o masã festivã de Crãciun, în conditiile în care preturile pentru organizarea unui astfel de eveniment traditional sunt aproape de nivelul salariului mediu pe economie. Pregãtirea unei mese de Crãciun pentru trei persoane costã cel putin 400 de lei!

Ne mai despart doar câteva zile de traditionala sãrbatoare a Crãciunului, moment mult -asteptat de toti dintre noi pentru a le petrece în mijlocul familiei. Pentru ca aceste sãrbãtori sã fie perfecte si sã nu le lipseascã nimic, vasluienii au început pregãtirile. Pe lângã brad si cadouri este momentul sã vã gânditi si la ceea ce veti pregãti în bucãtarie. De obicei pregãtirile încep cu ziua Sfântului Ignat, când se sacrificã porcii. Mai mult ca sigur vã este gândul la sarmale, cârnati, salatã de boeuf sau la alte alimente pe care obisnuiti sã le preparati în aceastã perioadã. Si cum un Crãciun fãrã fripturã, sarmale, cârnati si cozonaci nu poate fi complet, fiecare dintre noi e dispus sã facã destul de multe sacrificii pentru a se bucura de o masã traditionalã. Însã aceste sacrificii sunt cam mari pentru unii vasluieni care abia îsi duc traiul de pe azi pe mâine, dar asa afectati de crizã, tot vor face câteva sacrificii la buzunar pentru a-si petrece cât mai frumos sãrbãtorile.

Masa de Crãciun, lux pentru multi vasluieni

Pentru multi vasluieni, sãrbãtorile de iarnã aduc bucurie, dar si o gaurã impresionantã în buget. Pregãtirea unei mese de Crãciun obisnuite, pentru trei persoane, cu aperitive, douã feluri de mâncare, desert, bãuturi si desert va costa aproximativ 400 de lei. Suma este considerabil mai mare dacã luãm în calcul si invitatii. Produsele din carne, nelipsite de la masa de Craciun, sunt cele care micsoreazã cel mai mult din bugetul alocat acestei sãrbãtori. Carnea de porc costã în supermarketuri în jur de 20 de lei pentru muschi file, ceafã, spate sau piept de porc, iar de la tãrani se poate cumpãra porc viu cu 10 lei pe kilogram. Cârnatii costã între 12 si 19 lei la supermarketuri si pot ajunge pânã la 20 de lei la mãcelarii. Pulpele de pui pot fi gãsite la un pret de pânã la 13 lei sau ciocãnele la maxim 14 lei. De regulã, de pe masa festivã nu lipsesc sarmalele care ar putea costa cel putin 20 de lei sau chiar mai putin, pentru prepararea lor fiind nevoie de 1,5-2 kilograme de carne tocatã si o varzã muratã. Cum multã lume are mãcar câteva verze murate pe balcon, este necesar mãcar un kilogram de carne tocatã care costã la un hipermarket 16 lei, orez, ceapã si pastã de tomate, precum si ulei. Pretul unui borcan de pasta de tomate variazã între 3 si 4,5 lei, iar un kilogram de ceapã se vinde cu 1,2 si 1,5 lei. Oricât de bune ar fi sarmalele, de pe masa de Crãciun nu poate lipsi friptura! Unii o preferã pe cea de curcan sau de pui, dar multi dintre noi nu ar renunta pentru nimic în lume la aromata fripturã de purcel. Pulpa de porc dezosatã poate fi gãsitã cu 15 lei/kilogram si e nevoie de 2 kilograme pentru o fripturã. Ceea ce înseamnã cã sarmalele si friptura adaugã 70 lei la costul mesei traditionale de Crãciun. Pentru vasluieni, Crãciunul fãrã salata de Boeuf parcã nu are gust. Din pãcate si legumele sunt cam scumpe. Vasluienii îsi pot achizitiona morcovii si cartofii din piete cu 1,5 lei kg, în timp ce un borcan de gogosari sau castraveti aproape oricine îl are pus deoparte din toamnã în cãmarã. Pentru cei care nu au fost precum furnica, ci precum greierul, pot gãsi un borcan de gogosari cu preturi de peste 3,5 lei, ca si castravetii la otet, care au cam acelasi pret. Nici cozonacii si prãjiturile nu trebuie sã lipseascã de pe masa nimãnui. De Crãciun se poate servi absolut orice fel de prãjituri. Din calcul mai trebuie sã facã parte si punga de bomboane de pom care costã peste 3 lei, în timp ce pentru cine nu are timp sã facã în casa cozonaci trebuie sã scoatã din buzunar cel putin 5 lei lei pentru fiecare. La acestea se adaugã si câteva fructe. Un kilogram de portocale costa 2,5 lei, mandarinele se gãsesc la 3,5 lei, iar kilogramul de grapefruit costã 3 lei. Apa mineralã, sucurile si bãuturile alcoolice: sampanie sau vin, adaugã încã 50-60 de lei la costul mesei de Crãciun. O sticlã de vin spumant poate fi cumpãratã cu 15 lei, iar la suc si apã mineralã, hipermarketurile si producãtorii se întrec în oferte. Din pãcate însã, multe familii vasluiene ar putea sã renunte la traditionala masã festivã de Crãciun sau sã reducã considerabil din bunãtãtile traditionale, deoarece somajul a fost în crestere de la o lunã la alta, iar salariile bugetarilor au fost reduse considerabil.




1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ