AJUTOR Ca sã nu abandoneze scoala, elevii cu venituri sub 150 lei pe membru de familie, primesc bursã socialã. Inspectoratul Scolar Vaslui preconizeaza ca mai bine de 6000 de scolari vor fi interesati în acest an de programul guvernamental „Bani de liceu”, cei mai multi fiind din satele sarace ale judetului.
Programul social “Bani de liceu”, initiat în urmã cu sase ani, va fi pus în practicã si în anul scolar 2010 – 2011. De bursa socialã lunarã (al cãrei cuantum este de 180 de lei) vor beneficia liceenii care provin din familiile ale cãror venituri medii brute, pe membru de familie, în ultimele trei luni dinaintea celei în care a fost depusã cererea, au fost de maxim 150 de lei. Între aceste venituri nu vor fi incluse alocatiile de stat, alocatiile suplimentare, bursele de studii, bursele sociale, precum si alte categorii de ajutoare sociale financiare acordate elevilor. Pentru anul scolar 2010 – 2011, data limitã de depunere a cererilor de obtinere a burselor sociale si a actelor care fac dovada veniturilor obtinute de familiile potentialilor beneficiari este 1 octombrie.Cererile si celelalte acte doveditoare (copii dupã actele de identitate ale elevilor si celorlalti membri de familie, actele din care sã reiasã cuantumul veniturilor lunare) vor fi depuse la secretariatele unitãtilor scolare în care învatã potentialii beneficiari. La fel ca si în urmã cu un an, pentru departajarea celor considerati, în principiu, drept eligibili (îndeplinesc acele conditii de venit) vor fi utilizate si “criterii subsidiare”: statutul juridic al elevilor (în sensul cã au prioritate orfanii, urmasii eroilor revolutiei, persoane cu anumite boli) si domiciliul (prioritate dându-se celor din mediul rural). Anul trecut au mai fost introduse douã criterii de departajare ale potentialilor beneficiari (în cazul cã au acelasi venit): media generalã a anului scolar precedent, respectiv numãrul de absente nemotivate înregistrate de solicitant. Dovada mediei/numãrului de absente se va face prin adeverintele eliberate de unitãtile de învãtãmânt.
Intrã si anchetele in “pâine”
Verificarea îndeplinirii conditiilor de eligibilitate se va face între 1 si 23 octombrie, de cãtre compartimentele specializate din cadrul primãriilor, iar pe 28 octombrie este programatã afisarea listei beneficiarilor. Contestatii se primesc între 28 octombrie si 2 noiembrie, iar rezolvarea acestora se va face pânã pe 6 noiembrie. În aceeasi zi va fi afisatã lista finalã a beneficiarilor bursei lunare de 180 de lei. Autoritãtile locale pot efectua anchete sociale pentru verificarea veridicitãtii declaratiilor de venit si a celor referitoare la bunurile familiei, în cazul elevilor care solicitã sprijin financiar. Conform HG nr. 1.095/2007, în cazul unor situatii speciale privind falsul în declaratii, comisiile de acordare a sprijinului financiar organizate la nivelul fiecãrei unitãti de învãtãmânt au obligatia sã sesizeze Inspectoratele de Politie si autoritãtile administratiei publice locale, în vederea cercetãrii si verificãrii acestora. În cazul în care aceste sesizãri se verificã, vor bloca acordarea ajutorului financiar si vor întreprinde demersurile legale pentru recuperarea ajutorului financiar acordat ilegal.
Banii de liceu- sursa de existentã
„Dacã nu ar fi acesti bani, in anumite zone, chiar mai bine de 90% dintre acesti copii ar renunta la scoala din cauza saraciei. De fapt, ei nu vin la scoala pentru a invata, vin pentru a nu pierde acesti bani. Este un venit in casa, cu care parintii cumpara strictul necesar pentru a nu muri de foame: ulei, zahar, orez, fidea, cate o paine din cand in cand – pe care cei mici o savureaza ca pe cea mai grozava prajiturica… Nu cred ca este om care sa nu-si doreasca un loc de munca pentru a castiga cinstit un ban pentru intretinerea familiei. Dar este umilitor sa ajungi sa traiesti din ajutorul copilului, din alocatiile celor mici”, ne-a declarat Maria B, cadru didactic vasluian.