Se anunță grevă la SC Petal, angajații acuză că muncesc fără bani, iar ajutorul de înmormântare se dă pe… “ochi frumoși”!

NEMULȚUMIȚI… Muncitorii de la Petal SA Huși sunt pe picior de grevă! Problemele cu banii, întârzierile de salarii, neacordarea bonurilor de masă și a celorlalte drepturi bănești prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă i-a supărat pe angajații care s-au decis să treacă la măsuri radicale, după ce au tăcut, spun ei, luni la rând. Se pare că schimbarea directorului Ioan Vasilca, produsă în urma Adunării Generale a Acționarilor (AGA) din data de 11 iunie 2020, de către un alt inginer, Mateiu Sergiu Cristinel, nu ar fi fost fost de bun augur, spun muncitori. Nu trebuie de neglijat însă nici urmările pandemiei, care au dus la prăbuștirea activității economice a multor firme, chiar dacă managerii s-au străduit să își mențină firmele pe linia de plutire.

La Petal SA Huși au rămas în jur de 120 de angajați. Din fabrica unde își câștigau pâinea mii de oameni, acum activitatea de realizare a utilajului petrolier mai este făcută de o mână de oameni. Aceștia se plâng că de mai multă vreme nu li se mai dau drepturile salariale prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă (CCM), iar la salarii s-au înregistrat de multe ori întârzieri nepermise. Pe data de 10 iunie, când oamenii își așteptau niște drepturi, întrucât conducerea Sindicatului, cu fragila sa capacitate de impunere, făcuse o adresă prin care solicitase ca drepturile oamenilor să fie acordate până la finele lunii mai, angajții au lăsat lucru deoparte, ca o formă de protest. “Nici până acum nu ni s-a dat nimic. Din ce am înțeles noi, liderul de sindicat se va întâlni mâine, 17 iunie, cu conducerea fabricii, mai exact cu reprezentanta patronatului, pentru a vedea ce e de făcut. Nu se poate să nu dai bani la oameni, să nu dai bonurile de masă și toate celelalte drepturi, dar să vrei ca oamenii să muncească. Nu se poate! Nu suntem pe plantația nimănui. Avem rate la bănci, avem copii la școală, la facultate. Trăim foarte greu și așa, darămite să nu nis e mai dea nici banii pe care îi merităm prin contract. Noi nu credem că e din cauza pandemiei, ci a faptului că noua conducere nu știe, cum știa domnul Vasilca, să caute contacte, să stabilească legături, parteneriate. Oricum, noi, ca muncitori, nu știm exact aceste lucruri. Știm că muncim și că vrem drepturile din CCM”, au spus angajații  de la Petal.

Ajutorul de înmormântare, dat doar unora, motiv în plus de nemulțumire. Conducerea vrea, totuși, dialog!

Un alt aspect care i-a nemulțumit foarte mult pe angajții de la SC Petal a fost cel legat de ajutorul de înmormântare. Acesta e un drept prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă, dar, spun ei, cam din 2018, acești bani, cuveniți în cazul unui asemenea necaz, s-au dat…preferențial. “Acesta este adevărul, se poate verifica foarte ușor. Dacă murea cineva din partea unuia văzut mai bine, i se dădea ajutorul de înmormântare, dacă era un muncitor ca noi, oarecare, se spunea că nu sunt bani. Vă dați seama?! Dacă până și la un asemenea necaz faci asemenea discrimănări și separatisme, ce să mai spui?”, au relatat nemulțumiții. În ultima perioadă, mulți angajați ai SC Petal au ales să părăsească firma, căutându-și de lucru. Alții, aflați în prag de pensie, au ales această soluție. DE menționat că sunt și voci care susțin că actuala conducere a societății este deschisă dialogului și vrea să detensioneze situația. “Cei din conducere spun că vor să comunice, să vadă care sunt problemele și cum pot fi depășite. E important acest lucru. Sperăm să fie găsite și soluții, că noi vrem să muncim, nu vrem să facem scandal și grevă”, au mai  precizat angajații nemulțumiți. Vom reveni cu detalii în ediția de mâine a ziarului Vremea Nouă.
3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ