Se anuntã vremuri mai bune pentru ambulantierii vasluieni: noi angajãri si sporuri de risc, printre promisiunile smulse de la ministrul Tãtaru

PACT…Sindicalistii din Ambulantã au avut o întâlnire cu ministrul Sãnãtãtii, Nelu Tãtaru, pentru a discuta nemultumirile lor. Revendicãrile Federatiei Nationale Sindicale “Ambulanta” din România sunt: suplimentarea cu personal în serviciile de ambulantã, rectificarea bugetarã la nivelul necesarului pentru a asigura drepturile salariale si cheltuieli materiale necesare pentru continuitatea activitãtii în serviciile de ambulantã, reasezarea salarizãrii asistentului medical, a managerului general si a membrilor comitetului director din serviciile de ambulantã. Totodatã, pe lista de revendicãri se mai aflã salarizarea întregului personal din Serviciile Publice de Ambulantã începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul grilei anului 2022, precum si asigurarea pensiei de urmas familiei acestuia în urma decesului personalului din Serviciile Publice de Ambulantã în lupta cu virusul COVID-19.

Din toate acestea, în urma negocierilor, ambulantierii au obtinut o serie de promisiuni. În sistem urmeazã sã fie angajati pe perioadã nedeterminatã cel putin 1.000 de persoane. Pentru revendicãrile financiare au fost obtinute promisiuni, astfel cã: “- se va aloca buget pentru acordarea stimulentului de risc care nu a fost acordat pe întreaga perioadã de Stare de urgentã, adicã din 16 martie 2020. În aceste conditii, conducerile serviciilor de ambulantã care nu au solicitat sumele necesare pentru toatã perioada stãrii de urgentã, sã solicite de urgentã Ministerului Sãnãtãtii, iar cei care au solicitat si nu au primit sumele necesare, sã revinã cu solicitarea cât mai urgent. – se va aloca buget pentru acordarea sporului de recunostintã de 20% la salariul de bazã în toate serviciile de ambulantã. Referitor la solicitarea noastrã de crestere a sporului pentru conditii deosebit de periculoase, s-a convenit cresterea cu 25% a sporului pentru personalul operativ din serviciile de ambulantã. Intentia este de a fi acordat începând cu luna noiembrie în conditiile în care actul normativ care va prevede acest spor sã fie finalizat pânã la sfârsitul lunii noiembrie. Premierul a mentionat cã personalul operativ din ambulantã va avea un spor de 55% plus 25%, adicã 80%” se aratã în comunicatul de presã emis de Sindicatul “Ambulanta”. Cât despre solicitarea ambulantierilor de a primi un salariu la nivelul salariului de bazã al asistentului medical din medicina legalã, aplicabil începând cu 01 ianuarie 2021, cu acest lucru guvernantii nu au fost de acord. Acelasi rãspuns:”nu este posibil”, l-au primit si pentru acordarea începând cu 1 ianuarie 2021 pentru tot personalul din serviciile de ambulantã, adicã, operatori registratori de urgentã, personalul TESA, a unui salariul de bazã corespunzãtor grilei din anul 2022. Cât despre marea promisiune a guvernantilor, cã urmasii personalului medical ce a decedat în urma infectãrii cu COVID-19 vor primi o pensie, sindicalistilor li s-a rãpuns cã aceastã decizie va fi luatã la finalul pandemiei. “În concluzie, în întâlnirea noastrã cu reprezentantii Guvernului s-a obtinut solutionarea favorabilã a trei revendicari din cinci. Considerãm cã întâlnirea a fost un cîstig pentru majoritatea angajatilor din serviciile de ambulantã, cu regretul cã nu am reusit sã obtinem rãspuns favorabil pentru tot personalul. Conducerea FNSAR va urmãri îndeaproape finalizarea actelor normative care vor prevede drepturile decise la aceastã întâlnire” au conchis sindicalistii. În aceastã perioadã protesteazã si sindicalistii “Sanitas”, care îsi cer drepturile legale.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ