8.8 C
Vaslui
04-oct.-2022

SE PREGÃTESTE “DEBARCAREA” EPISCOPULUI HUSILOR!

- Advertisement -

SCHIMBARE Veste-bombã de la Patriarhia Românã, dupã scandalurile interminabile dintre preotii vasluieni si Preasfintitul Corneliu, episcopul Husilor. Sãtul de acuzele de spagã si trafic de influentã care vin dinspre Eparhia Husilor, acuze care-l vizeazã pe PS Corneliu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Pãrinte Daniel, a cerut ca în cel mai scurt timp sã fie numit la Husi un episcop-vicar. Asta, în ciuda tuturor eforturilor episcopului Corneliu de a demonstra cã Eparhia nu-si poate permite un vicar, desi si el, la rândul sãu, a fost vicar în Eparhia Husilor în timp ce trãia Preasfintitul Ioachim, atât de regretat de toti preotii din judet. Se spune cã, în acest moment, în conturile Episcopiei sunt în jur de 2 milioane de euro, bani care scapã controlului institutiilor abilitate, câtã vreme Biserica Ortodoxã Românã nu poate fi controlatã de nicio institutie, iar fondurile de care dispun înaltii prelati, cum este cazul PS Corneliu, nu pot face obiectul niciunei verificãri fiscale. Anual, PS Corneliu are la dispozitie un buget de câteva milioane de euro, dacã luãm în calcul o medie de taxã de 15.000 de lei pe fiecare parohie, deci si-ar putea permite un vicar, care sã fie plãtit cu 3-4.000 de lei lunar. Or, prin venirea unui vicar la Husi, scad competentele actualului episcop, taxele de protectie, fiind probabil un motiv pentru Biserica Ortodoxã Românã de a-l muta pe episcopul Corneliu în altã Eparhie.

Patriarhul Daniel nu-l mai vrea pe PS Corneliu în fruntea Eparhiei Husilor. Conform unor surse demne de încredere, Daniel ar fi cerut ca, în regim de urgentã, sã fie numit un episcop vicar la Eparhie, desi în ultimii cinci ani Corneliu a tot motivat în fata sefului Bisericii Ortodoxe Române cã Eparhia nu-si permite sã plãteascã un vicar. “Preafericitul Pãrinte Daniel a aflat de scandalurile din Eparhie si a cerut instalarea unui vicar, care sã preia din sarcinile actualului episcop si sã se termine cu acuzele la adresa PS Corneliu. Îi va reduce din atributiile actualului episcop, de asta nu-i convine”, spune o sursã demnã de încredere. Conform surselor noastre, în cursa pentru ocuparea postului de vicar s-a înscris, atentie!, omul de bazã al actualului episcop, staretul Serafim, de la mãnãstirea Dimitrie Cantemir. Cine este cel care doreste sã fie vicar în Eparhia Husilor? Spun unii dintre preotii vasluieni: “Episcopul nu ia banii, în mod direct. Banii sunt încasati de staretul Serafim, mâna lui dreaptã. De exemplu, au venit bani de la Bucuresti pentru reparatia sau constructia unor biserici din judetul Vaslui. Multi preoti au fost chemati la Serafim, care le-a spus parohilor – puteti întreba toti preotii din judet dacã nu este adevãrat – cã 70% rãmân la Episcopie si 30% merg la parohii. Este vorba de banii care vin de la Secretariatul de stat pentru culte special pentru biserici, pe care Episcopia îi controleazã la sânge. Sã fie chemati preotii care au primit bani de la Bucuresti, sã spunã cum li se s-a spus sã dea bani la Episcopie, probabil au ajuns si la Episcop, nu se stie. Serafim are un cont deschis pe numele surorii sale, în Suceava, de unde este de loc, îl cheamã Silvestru Bodnar si acolo duce banii care-i face la Episcopie, de comun acord cu sefii Eparhiei. Întrebati preotii care au primit bani de la Culte, majoritatea au fost chemati de Serafim, care le-a pus în fatã un cont si a spus cã 70% din sume rãmâne la Episcopie, desi trebuia ca banii sã ajungã la constructia sau reabilitarea de biserici”. Mai mult, episcopul ar fi spus cã “Orice ar fi, de Serafim nu mã despart”, semn cã, explicã sursele, banii sunt încasati de acest cãlugãr. Numirea lui Serafim ar fi o mare nedreptate care li se fac celor 250 de preoti din judetul Vaslui, care ar dori un vicar impartial, care sã nu fi fost implicat în tot felul de scandaluri. Se vorbeste, la vârful Eparhiei, si de posibila numire pe postul de episcop vicar al staretului Euharist, din fruntea mãnãstirii Bujoreni, cel care are o bunã imagine în rândul preotilor din judet, prin realizãrile avute în fruntea acestei mãnãstiri. Nu am reusit sã obtinem confirmarea acestei candidaturi, pentru cã staretul de la Bujoreni nu a fost de gãsit în cursul zilei de ieri. Totusi, nu ar fi exclus ca Patriarhul Daniel sã numeascã un vicar din afara Eparhiei, cel mai probabil, pentru a putea, mai apoi, sã-l delege pe PS Corneliu la altã eparhie si în locul sãu sã rãmânã cel care va ajunge vicar la Husi.

Ce spun cei care îl cunosc pe episcopul Husilor?

“Episcopul de la Husi este un om suferind, are o neputintã personalã, plinã de frustrãri si inactivitate. Încercati sã cititi bibliografia ultimilor trei ierarhi, episcopi de Husi, despre vasta lor activitate administrativã, editorialã sau gospodãreascã, întreprinse în Eparhia vitregitã istoric. Ce a adus nou PS Corneliu, din 1997, de când este episcop vicar? O carte de predici, atât. În consecintã, este un pasiv intelectual, desi se pretinde cunoscãtor a multe limbi. Un om mãcinat de propriile umbre, mereu înfricosat cã toti îi doresc rãul, temãtor, mereu plin de suspiciuni, inactiv, fix în idei lipsite de adevãr, îmbrãcat în diverse personaje si atitudini care îi justificã comportamentul. Din pãcate, a ajuns sã fie rãzbunãtor pe preotii muncitori, familisti, comportament anormal pentru un slujitor al Domnului ce se pretinde a fi. Sunt multe de spus despre banii care se dau pentru parohii, însã se stie sigur cã preotul Tacu a dat bani la episcop, stiu asta de la alti preoti, clar, precis. Este evident oricum cã se vând parohiile la Husi, iar banii se duc la… Întâi ii ia la el, ca diaconi, apoi, în functie de cum cotizeazã îi îndrumã la o parohie. Dar, asta dupã ce se convinge episcopul de candidati, votul tãcerii, restul îl stiti”, spune unul dintre preotii vasluieni, la adãpostul anonimatului.

Patriarhul Daniel a auzit de delirul mesianic al lui Corneliu

Episcopul Husilor, PS Corneliu, are mari probleme de întelegere a realitãtilor care-l înconjoarã. Imediat ce a fost numit episcop, a crezut cã are drept de viatã si de moarte asupra tuturor preotilor si enoriasilor, spun sursele noastre. “Se crede un fel de Mesia. Spune mereu în preajma celor care-l cunosc: <<Dumnezeu m-a trimis aici, în aceste locuri, ca sã fac curãtenie, cum nu s-a mai întâmplat de 50 de ani>>. Este incredibil”, spune o sursã din anturajul episcopului. De când a fost numit în fruntea Eparhiei, tot ceea ce a construit cu adevãrat notabil a fost doar un gard, mai spune sursa citatã, celebrul gard de fier care îi protejeazã Palatul Episcopal de privirile curiosilor. “Nici acel gard nu este gata, pentru cã nu a avut autorizatie de constructie pânã de curând”, mai spune sursa noastrã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.