spot_imgspot_img
9.4 C
Vaslui
26-apr.-2024

Se prelungeste termenul pentru banii europeni necesari relansãrii economiei

- Advertisement -

BANI…Comisia Europeanã prelungeste si extinde Cadrul Temporar al ajutoarelor de stat, pentru a sustine economiile europene, în contextul pandemiei de coronavirus. FNGCIMM contribuie la relansarea economiei românesti prin Planul National de Investitii si Relansare Economicã cu patru programe, aprobate în baza Cadrului Temporar de ajutor de stat.

Comisia Europeanã a anuntat prelungirea pânã la 31 decembrie 2021 a Cadrului Temporar al ajutoarelor de stat, adoptat în data de 19 martie 2020, pentru a sustine economia europeanã si companiile, în contextul persistentei crizei generatã de pandemie. Noul amendament al Cadrului Temporar prevede atât prelungirea, cât si extinderea plafoanelor ajutoarelor de stat premise. Astfel, noile valori prevãd ajutoare de stat de pânã la: 225.000 de euro pe companie activã în productia primarã de produse agricole (anterior 100.000 euro), 270.000 de euro pe companie activã în sectorul pescuitului si acvaculturii (anterior 120.000 de euro) sau 1,8 milioane de euro pe companie activã în toate celelalte sectoare (anterior 800.000 de euro). Prin acelasi amendament, CE a permis introducerea posibilitãtii de conversie a unor instrumente rambursabile, de tipul garantiilor, creditelor, credite punte, în granturi directe, ce pot fi acordate pânã la sfârsitul anului 2021. Comisia Europeanã anuntã cã ajutoarele de stat vor fi îndreptate, în continuare, cãtre sustinerea Mecanismului de redresare si rezilientã, pe mãsurã ce economia europeanã iese din faza de crizã si face pasi cãtre revenire economicã. În acest sens, Guvernul României a lansat Planul National de Investitii si Relansare Economicã, un plan de investitii fãrã precedent, care are ca obiectiv înlocuirea mãsurilor de subventionare (WAGELEDGROWTH) cu cele de stimulare a investitiilor (INVESTMENTLGROWTH).

FNGCIMM contribuie la relansarea economiei românesti cu patru programe

FNGCIMM contribuie la relansarea economiei românesti prin Planul National de Investitii si Relansare Economicã cu patru programe, ce au primit aprobare în baza Cadrului Temporar de ajutor de stat: IMM INVEST ROMANIA, AGRO IMM INVESTSubprogramul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar, IMM LEASING DE ECHIPAMENTE SI UTILAJE si IMM FACTOR. „Aceste noi programe, lansate de cãtre FNGCIMM în anul 2020, reprezintã rãspunsul Guvernului si al Ministerului Finantelor Publice la necesitãtile crizei actuale, care a adus multe provocãri dar si multe oportunitãti de resetare a sectorului IMM si de deschidere a sistemului bancar cãtre finantarea economiei. FNGCIMM a înregistrat în anul 2020 rezultate istorice prin acordarea celui mai mare numãr de garantii de la înfiintarea sa. Astfel, în 2020 s-a aprobat un procent de 12,8% din numãrul total de garantii acordate de FNGCIMM, iar valoarea acestor garantii reprezintã peste 28,4% din valoarea tuturor garantiilor acordate de FNGCIMM în toti anii de activitate. În  anul 2020 au fost acordate circa de 2 ori mai multe garantii fatã de  anul 2019, cu o valoare de 5,3 ori mai mare, la care programul IMM INVEST a avut o contributie majorã. Aceastã crestere semnificativã se datoreazã în mare parte contextului economic care a favorizat interventia si utilitatea unui instrument de sustinere anticiclic, dar si sinergiei create cu sistemul bancar, care a înteles sã ofere cât mai rapid solutii de finantare optime, atât pentru mentinerea în viatã a IMM-urilor aflate în dificultate cât si pentru IMM-urile pentru care criza a adus oportunitãti de dezvoltare.”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM.

Prin IMM INVEST au fost acordate credite, cu o valoare ce depãseste 15 miliarde lei

Prin IMM INVEST, programul care asigurã accesul la capital financiar, au fost acordate pânã la 31.12.2020, 25.586 credite, cu o valoare ce depãseste 15 miliarde lei. Aceste credite au fost sustinute de ajutoare de stat de peste 291 milioane lei, iar prin program se estimeazã cã au fost salvate peste 443.000 locuri de muncã. Comisia Europeanã a autorizat în data de 18 decembrie 2020 modificarea schemei de ajutor de stat care sustine implementarea programului IMM INVEST, pentru a interveni cu mãsuri adaptate de sprijin în domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar. AGRO IMM INVEST – Subprogramul de sutinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar, va fi disponibil beneficiarilor în perioada imediat urmãtoare. Programul IMM LEASING de ECHIPAMENTE ȘI UTILAJE este operational,„„1 iar numãrul mare de operatori de leasing financiar care s-au înscris în program aratã cã acest instrument financiar nou este foarte necesar IMM-urilor. IMM FACTOR, programul care sustine accesul IMM-urilor la finantarea creditului comercial, este operational si urmeazã sã producã rezultate în perioada urmãtoare. Schemele de ajutor de stat sau de minimis care sustin aceste programe, se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor Publice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Ce mamama lor au prelungiat daca aia de la Bruxelles spun cu totul si cu totul altceva!!!
    Citatul de mai jos este preluat din ziarul Bursa!!!
    Cu o zi înainte ca Parlamentul European să aprobe viitorul buget al Uniunii pentru perioada 2021-2027, conform unor surse politice de la Bruxelles, citate de g4media.ro, Comisia Europeană a criticat dur Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă, document oficial trimis de guvernul Orban pentru atragerea celor 30 de miliarde de euro pentru relansarea economică.

    Oficialii de la Bruxelles au reproşat guvernului de la Bucureşti că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu prevede nici o reformă serioasă în domenii precum digitalizarea, protecţia mediului, sustenabilitatea economică sau educaţia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.