Se redeschid școlile: 71 de localități vasluiene, în scenariul verde

OFICIAL… Scolile se vor redeschide începând cu 8 februarie, potrivit anuntului fãcut de presedintele României, Klaus Iohannis. Însã, atentie, nu toti elevii se vor întoarce în bãnci, decizia va fi luatã la nivel local, în functie de rata de infectare din fiecare localitate. Spre exemplu, dacã într-o comunã aceastã rata este între 0 si 1,5 cazuri la mia de locuitori, atunci toti elevii din acea comunã se vor întoarce la scoalã (scenariul verde). În schimb, dacã rata de infectare este între 1,5 si 3 cazuri la mia de locuitori, atunci se vor întoarce la scoalã doar elevii din ciclul primar si cei din clasele a VIII-a si a XII-a, precum si copiii de grãdinitã (scenariul rosu). În scenariul verde se aflã 71 de localitãti vasluiene, precum Vaslui, Husi, Negresti, Murgeni, Alexandru Vlahutã, Costesti, Dumesti etc.Alte opt localitãti se aflã în momentul de fatã în scenariul galben pânã pe data de 15 februarie. Este vorba despre despre municipiul Bârlad si comunele Albesti, Bãlteni, Bogdana, Gherghesti, Iana, Perieni si Stãnilesti, care au o ratã de infectare între 1,5 si 3 cazuri la mia de locuitori.Singura comunã în scenariul rosu este Laza, cu o ratã de infectare de 3,1 cazuri la mia de locuitori.Restrictiile impuse acestei localitãti sunt valabile pentru perioada 26 ianuarie – 8 februarie, astfel cã existã posibilitatea ca lucrurile sã schimbe pânã sãptãmâna viitoare, iar, cel putin, o parte dintre elevi sã se întoarcã la scoalã. Tot pe 8 februarie expirã si restrictiile impuse altor sase localitãti aflate în scenariul galben, cu o ratã de infectare între 1,5 si 3 cazuri la mia de locuitori: Codãesti, Hoceni, Miclesti, Muntenii de Sus, Pãdureni si Vãleni.

Redeschiderea scolilor a fost aprobatã ieri, în cadrul unei sedinte de lucru la care au participat prim-ministrul României, Florin Cîtu, ministrul Sãnãtãtii, Vlad Voiculescu, ministrul Educatiei, Sorin Câmpeanu, seful Departamentului pentru Situatii de Urgentã, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, si Directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sãnãtate Publicã, dr. Adriana Pistol. Presedintele a avut o declaratie de presã în cadrul cãreia a explicat cã s-a fãcut o analizã a contextul pandemic si cã s-a discutat despre ceea ce se va întâmpla cu scolile:”Tocmai am finalizat o întâlnire la care au participat Prim-ministrul, ministrul Educatiei, ministrul Sãnãtãtii si alti experti, si consilieri de la Administratia Prezidentialã. Am discutat o temã care este extrem de importantã pentru milioane de români. Am discutat ce se va întâmpla cu scolile din România începând de sãptãmâna viitoare, când începe semestrul doi.Am început cu o analizã a contextului pandemic si pot sã vã spun câteva lucruri foarte clare: nu, nu am scãpat de pandemie, este nevoie sã continuãm sã fim responsabili, sã purtãm mascã, sã pãstrãm distanta, sã respectãm mãsurile care sunt în vigoare. Dar putem sã constatãm cã în ultimele sãptãmâni incidenta bolii s-a redus un pic – avem ceva mai putine persoane internate la Terapie Intensivã, avem ceva mai putine persoane care se interneazã în spital în fiecare zi. Deci, cum spun expertii, trendul este descendent.Pe de altã parte, nu suntem singuri în Europa si evident cã ne-am uitat putin în jur sã vedem ce fac altii în acest context. Putem sã constatãm cã marea majoritate a tãrilor din Uniunea Europeanã deschid scolile. În majoritatea statelor, scolile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv în urmãtoarele sãptãmâni. Sunt foarte putine, doar trei state, care acum nu deschid scolile”, a declarat ieri Klaus Iohannis.

La câte cazuri de îmbolnãvire se închide scoala? Urmeazã sã se emitã un ordin de ministru comun al Ministerului Educatiei si Ministerului Sãnãtãtii

Apoi, presedintele a dat vestea redeschiderii scolilor în functie de rata de infectare din fiecare localitate, explicând, totodatã, scenariile dupã care vor functiona: “în unanimitate, am decis urmãtoarele lucruri: începând de luni, când începe semestrul doi, majoritatea copiilor merg fizic la scoalã. Evident însã cã trebuie sã respectãm si situatia din fiecare localitate, sãti nem cont de ce se întâmplã în fiecare localitate si pentru fiecare scoalã trebuie luate mãsuri foarte stricte, fiindcã noi ne dorim ca scoala sã se desfãsoare în conditii sigure si pentru copii, si pentru dascãli.Si, în consecintã, în localitãtile în care sunt putine cazuri de COVID-19, în asa-numitul scenariu verde, toti copiii merg fizic la scoalã, si grãdinitã, si ciclu primar, gimnaziu si liceu. În localitãtile în care sunt ceva mai multe cazuri, asa-numitul scenariu galben, acolo copiii de grãdinitã merg fizic la grãdinitã, clasele I-IV merg la scoalã si din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la scoalã, fiindcã ei se pregãtesc de examen, iar din liceu merg copiii, sau tinerii deja, din clasa a XII-a, care se pregãtesc de Bacalaureat. În localitãtile unde, din pãcate, sunt destul de multe cazuri, care sunt în asa-numitul scenariu rosu, merg fizic doar copiii la grãdinitã si clasele I-IV la scoalã, restul fãcând scoala on-line. Deci, în scenariul rosu, merg cei mici fizic, iar clasele de la a V-a pânã la a XII-a fac scoala on-line.Iar în localitãtile unde incidenta este mai mare, localitãti care intrã în carantinã, în mod natural toatã lumea stã acasã.Deci, pe scurt: grãdinitele si clasele I-IV vor functiona fizic peste tot, mai putin în localitãtile care intrã în carantinã. Acolo unde sunt putine cazuri de COVID-19, toti copiii merg la scoalã. Acolo unde sunt ceva mai multe, merg la scoalã cei mici si clasele VIII-XII; iar unde sunt destul de multe cazuri, înainte însã sã intre în carantinã, merg doar cei mici, grãdinitã, clasele I-IV, restul fãcând scoalã on-line.Sigur, mai sunt multe detalii de clarificat – cum se verificã dacã un copil este bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri de îmbolnãvire dintr-o scoalã se închide scoala si asa mai departe. Toate aceste lucruri vor fi foarte rapid clarificate printr-un ordin de ministru comun al Ministerului Educatiei si Ministerului Sãnãtãtii, un ordin care va fi pregãtit astãzi si mâine si va fi dat publicitãtii.În consecintã, pregãtiti copiii pentru scoalã!”, a transmis presedintele României.
1 COMENTARIU

  1. La Vaslui sunt alte norme? – În lege erau sub 1, între 1 și 3, între 3 și 6 și peste 6, la Vaslui văd că e sub 1,5, între 1,5 și 3 și peste 3, nu e la fel în toată țara?

LĂSAȚI UN MESAJ