spot_img
24.3 C
Vaslui
11-oct.-2024
spot_img

Se schimbă structura BAC-ului: 5 examene scrise și 4 competențe. Iată de când va intra în vigoare

- Advertisement -

SCHIMBARE… Elevii care vor da BAC-ul peste cinci ani vor susține examenul la mai multe materii. Potrivit Legii Educației, în 2029 absolvenții de liceu vor trece prin nouă probe, dintre care cinci scrise, iar patru, orale. Spre exemplu, un candidat de la profilul real, specializarea Matematică-Informatică, va susține examen la Limba și Literatura Română, limba maternă (dacă a urmat liceul într-o limbă a minorităților naționale), la Matematică, la o disciplină relevantă pentru profilul real – la alegere între Informatică, Fizică, Chimie, Biologie, și la o materie menită să evalueze competențele de bază – la alegere între Istorie, Geografie, Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie. Practic, această ultimă probă, care va fi susținută începând cu 2029, este în plus. În ceea ce privește competențele, candidații vor susține patru probe: o probă de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală, o probă de evaluare a competențelor digitale și două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională (n.r. în prezent este o singură probă la o limbă străină). “Rezultatul evaluării se exprimă prin niveluri de competență corespunzătoare celor din Cadrul European Comun de Referință pentru limbi străine. Pentru prima limbă străină, nivelul de competență vizat este echivalent nivelului B2 din Cadrul European Comun de Referință pentru limbi străine; pentru a doua limbă străină, nivelul de competență vizat este echivalent nivelului B1, respectiv A2, în funcție de tipul de probă, la alegerea candidatului. Examenele cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine pot fi echivalate conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației. Prin excepție, elevii din învățământul în limba unei minorități naționale care studiază o singură limbă de circulație internațională susțin proba doar din această limbă”, se arată în Legea privind învățământul preuniversitar.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Cred că a înnebunit lumea.Și așa e foarte greu mai vor să ajungă o grămadă de elevi la psihiatrie,ar trebui testați profesorii la toate aceste materii și după rezultatele lor vor vedea ce competenți sunt ei și după se vor mai gândi la elevi.Nu vor mai da elevii bacul , probabil doar 10% din ei .Sau asta vor cei din învățământ.

  2. O mizerie mare,tot învățământul din această țară condusă de niște idioți, care dorm proști și se trezesc tâmpiți total! Ne distrug copiii, pentru că ăsta este scopul lor! Pe lângă că rata de absolvire a bacalaureatului este tot mai scăzută,ei mai adaugă draci, să îi ducă!

  3. De la cine sa invete? De la niște frustrați care sunt puși politic pe un loc călduț pe care nu l mai părăsesc nici după pensie, de la niște profesori care nu știu sa încurajeze copilul, ci doar sa l demoralizeze. Materia este execrabila, iar profesorii predau pe banda rulantă, o țin din examinări în examinări. Asta e învățământul actual. Pentru cei care nu au copii sau nepoți, așteptați va la ce e mai rău. Nimic nu s a schimbat de atâția ani, doar în mai rău. Bafta tuturor!

  4. Fiecare idiot care ajunge la invatamant modifica toate examenele printre care si bacalaureatul. Daca nu au frecat un invatamant de lau rupt in doua. Dar nu vin cu performante. Profesori CALIFICATI iau note sub 5 si intra in invatamant si predau elevilor care mai tarziu le scoatem ochii ca nu vor sa invete. Intrebare e , de la cine sa invete? Cred ca se vrea distrugerea invatamantului, cat mai multi prosti pt a fi manipulati. Daca ii duce mintea gandesc ,daca nu atunci facem ce vrem din ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.