Se stiu cine sunt primii sase parlamentari de Vaslui, urmeazã redistribuirea de AUR

Raisa Enache si George Simion

SURPRINZÃTOR...La Vaslui, Biroul Electoral Judetean va da la Camera Deputatilor: 3 mandate la PSD, unul la PNL si ultimul la AUR, iar la Senat doar PSD, adicã lui Gabriela Cretu. În loteria redistribuirilor vor intra douã mandate de deputat si douã de senatori. Raisa Enachi, candidata AUR la Camera Deputatilor, pe listele din Vaslui, în timp ce colegul ei de pe listele la Senat, Andrei Busuioc, asteaptã rezultatul redistribuirilor. Tudor Polak (PNL) si Mihai Botez de la USR pot ajunge si ei în Parlament

Dupã centralizarea datelor, la Vaslui avem cinci mandate de deputati si unul de senat întregi, iar restul de patru mandate, douã la Camera Deputatilor si douã la Senat se vor obtine la loteria redistribuirii nationale. Asadar, Gabriela Cretu, baroneasa de Vaslui va fi senator cu normã întreagã, iar în Camera Deputatilor, tot cu mandate întregi vor intra Edi Popica, Adrian Solomon si Irinel Stativã. De la AUR, basarabeanca Raisa Enachi, o tãnãrã juristã din R. Moldova va avea un mandat întreg, la fel si ministrul Sãnãtãtii, Nelu Tãtaru.

Loteria redistribuirii

Din loteria redistribuirilor vor intra cel mai proibabil la Camera Deputatilor, Mihai Botez de la USR, care are restul cel mai mare de voturi din Vaslui, dupã ce s-au dat la o parte mandatele întregi (9.749) si Tudor Polak cu 8.468 de voturi, celelalte partide au resturi mici, PMP- 324 de voturi si UDMR- 517 de voturi. Din calcule reiese cã pentru un mandat întreg de deputat a fost nevoie la Vaslui de 11.476 de voturi. La Senat, la redistribuire sanse au basarabeanul Busuioc Andrei de la AUR si Iulian Bîca de la PNL, dar nu este exclus ca dintr-un joc al rezultatelor sã aparã si Alin Silitrã de la USR sau Romulus Buhãescu de la PMP, care are un rest destul de mic de voturi, 3.520. Norma de senator este 26.642 de voturi si genereazã pentru PNL cel mai mare rest de 20.244, urmat de AUR, cu 11.962, umãr la umãr cu USR 10.124. Totusi primele care trag mandatele în ordine sunt partidele: PSD, urmat de PNL si apoi USR si ultimii AUR si PMP, în functie de ordinea în care au iesit la nivel national.

Andrei Busuioc

 

 
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ