Se strânge lațul în jurul fostului primar Coatu, de la Găgești

Procurorii DNA Iași l-au trimis în judecată pe Lorin Coatu, fostul primar de la Găgești, într-un alt dosar în care este acuzat de fapte de corupție

PROCES… Tribunalul Vaslui a stabilit competența materială și teritorială a instanței care va judeca noul dosar de corupție al fostului primar al comunei Găgești, Tiberiu Lorin Coatu și a stabilit și primele audieri de martori în dosar. Judecat într-un alt dosar de corupție, fostul primar are șanse mari să petreacă o lungă perioadă de timp după gratii dacă va fi găsit vinovat. În acest dosar, procurorii DNA îl acuză pe fostul primar de săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la infracțiunea de fals intelectual, folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată”, plus „SC AGRO LORY-TYM SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la infracțiunea de fals intelectual, folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă  fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată”.

Pentru fostul primar al comunei Găgești, Tiberiu Lorin Coatu, vremurile sunt din ce în ce mai grele. Judecat, de mai mulți ani, pentru fapte de corupție, Coatu va mai trebui să răspundă acum într-un alt dosar în care este acuzat de același gen de fapte penale. După ce magistrații au stabilit competența materială și teritorială a Tribunalului Vaslui în judecarea acestui dosar, magistrații au început să cheme la bară martorii. Astfel, dacă la final Coatu va fi găsit vinovat, acesta riscă să petreacă o lungă perioadă de timp în spatele gratiilor. În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA Iași, s-a reținut faptul că „În perioada 2012-2017, administratorul SC AGRO LORY-TYM SRL ar fi depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente și declarații false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plăți directe, pentru o suprafață de teren pe care nu o deținea în realitate. Documentele respective ar fi fost obținute de inculpat prin determinarea reprezentanților Primăriei comunei Găgești, județul Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să ateste, fără vinovăție, în cuprinsul unor adeverințe și al unor tabele centralizatoare ale contractelor de arendă, faptul că respectiva societate deținea o suprafață de teren mai mare decât în realitate. Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 8.635 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză”. În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză. În anul 2009, pe când soțul patroanei de la Agro Lory Tym, Laurențiu Tiberiu Coatu, era edil la Găgești, omul de afaceri Romică Lorenţ ar fi instigat și intimidat funcționarii Primăriei Găgești pentru a deconta, în mod nelegal și în baza unor documente false, suma de 1.005.000 lei, bani care reprezentau, susținea el, contravaloarea lucrărilor de modernizare și construcție la trei poduri în satele Tupilați, Găgești și Popeni, plus reparații la un pod din satul Peicani, dosar ajuns la DNA Iași. Pentru a frauda fondurile de stat, primarul Coatu, alături de Lorenț au întocmit, în fals, documente cu semnătura celei care era dirigintă de șantier, Maricica Chelaru, documente fictive în baza cărora s-au decontat, în mod nelegal, sumele de bani provenite de la bugetul de stat în baza unui program de infrastructuri rurale. Fostul primar Coatu a acoperit această suveică penală.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ