spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
26-apr.-2024

Se taie curentul: Guvernul abrogă interdicţia deconectării celor care nu şi-au plătit facturile. Sute de mii de clienţi, în pericol să rămână fără electricitate

- Advertisement -

Ministerul Energiei propune abrogarea prevederilor art. 72, alin (1) din Ordonanţei de Urgenţă nr. 70/2020, în vederea revenirii la prevederile legislative care permit – în condiţii contractuale reglementate – deconectarea clienţilor finali rău-platnici.

În actul normativ se are în vedere şi includerea unei perioade de tranziţie de 90 de zile pentru clienţii finali care au beneficiat de prevederile art. 72, alin (1) ale Ordonanţei de Urgenţă nr. 70/2020.

Aceştia vor avea posibilitatea în această perioadă de timp să identifice, împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică şi/sau gaze naturale şi în funcţie de situaţia proprie, soluţii pentru achitarea debitelor restante.   Proiectul de OUG privind abrogarea art. 72 alin. (1) al Ordonanţei de urgenţă nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, precum şi a altor acte normativ este publicat pe site-ul Ministerului Energiei, în consultare publică.

„În perioada de aproximativ un an de aplicare, aceste prevederi au generat dificultăţi în relaţiile comerciale din sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale, care afectează în mod evident activităţile tuturor participanţilor din pieţele aferente acestui sector, respectiv ale furnizorilor, operatorilor de distribuţie şi de transport, precum şi ale producătorilor de energie electrică şi de gaze naturale”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.   Deşi amânarea debranşărilor/deconectărilor prevăzută la art.72, alin.(1) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 70/2020 vizează expres doar operatorii de transport şi operatorii de distribuţie, impactul acestei reglementări se răsfrânge cu prioritate asupra furnizorilor de energie electrică şi de gaze naturale, aceştia ajungând în imposibilitatea de a acţiona pentru încasarea contravalorii energiei electrice sau a gazelor naturale furnizate.

Citeste mai mult: adev.ro/qwj1zz

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.