spot_img
30.1 C
Vaslui
21-iul.-2024
spot_img

Secretele Anuței, ținute în taină de Ciprian Trifan, vicepreședintele cu atribuții de președinte

- Advertisement -
ACELEAȘI METEHNE… Președintele interimar al CJ, Ciprian Trifan, refuză să ofere informații referitoare la CV-urile consilierilor lui Dumitru Buzatu.

SECRETOMANIE… Vasluienii nu au voie să știe cine sunt consilierii fostului președintei al Consiliului Județean (CJ) Vaslui. Nu au voie să știe ce studii și ce experiență profesională au, chiar dacă aceștia sunt plătiți din bani publici. Spunem asta pentru că reprezentanții Consiliului Județean Vaslui, în frunte cu președintele interimar Ciprian Trifan, refuză să ofere informații referitoare la CV-urile consilierilor lui Dumitru Buzatu. Într-un răspuns către ziarul Vremea Nouă, aceștia au scris că informațiile solicitate nu sunt de interes public, ci sunt “informații cu privire la datele personale”. Pe același considerent, consilierii din cabinetul președintelui suspendat nici măcar nu figurează pe site-ul instituției. În alte județe, precum Timiș și Cluj, pe site-urile consiliilor județene nu sunt publicate doar numele consilierilor din cabinetul președintelui, ci și adresele lor de e-mail și numerele de telefon. Oare acestea nu or fi tot date cu caracter personal?! Cei din județele amintite, sunt, însă, consilieri care și-au asumat aceste funcții și au acceptat să le fie publicate numerele de telefon pentru ca cetățenii să le transmită problemele cu care se confruntă. Fostul președinte al Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, a mers mai departe, în urmă cu câțiva ani, organizând transparent un concurs de angajare pentru funcția de consilier în cabinetul său. La Vaslui, aceste lucruri sunt total străine, Dumitru Buzatu angajându-și consilieri în cabinetul său după cum l-a dus capul și i-a poftit inima.

Legea le permite președinților de consilii județene să angajeze în cabinetele lor maximum șase persoane și un șef de cabinet, însă, atenție, doar le permite, nu-i obligă. În cazul vicepreședinților, legea le dă voie la doi consilieri. În Vaslui, Bumitru Buzatu a considerat că are nevoie de șase consilieri personali și i-a angajat. Pentru două posturi, a modificat, în 2020, organigrama, transformându-le din posturi cu studii superioare în posturi cu studii medii: “Nimeni nu poate să se opună acestor chestiuni, dincolo de majoritate (n.r. majoritatea din Consiliul Județean) și să prescrie ceva, pentru că acolo este din cabinetul președintelui și președintele își organizează cum crede de cuviință cabinetul, ca să fie mai eficient. Evident, cu acordul consiliului! Adică președintele trebuie să aibă o majoritate și eu am spus că am avansat o propunere, care sper că va fi studiată și viitorul consiliu, grupurile politice, vor răspunde dacă acceptă sau nu”, spunea într-o ședință de CJ, de acum trei ani, Dumitru Buzatu.

Cea mai bună scuză atunci când o instituție publică nu vrea să ofere informații sau documente: “Sunt informații cu caracter personal”

Vremea Nouă a cerut Consiliului Județean să i se pună la dispoziție CV-ul șefei de cabinet Ana Maria Obreja. Reprezentanții instituției au refuzat acest lucru, acoperindu-se sub umbrela legii privind protecția datelor cu caracter personal: “vă aducem la cunoștință faptul că informațiile solicitate cu privire la doamna Obreja Ana-Maria, personal contractual la Cabinetul președintelui, nu constituie informații de interes public, ci informații cu privire la datele personale și, prin urmare, nu intră sub incidența prevederilor Legii nr.544/2001. Acest act normativ se referă la informații de interes public ce privesc întreaga activitate a instituției (nu personalul instituției), cu excepția informațiilor enumerate la art.12 din lege. Totodată, potrivit prevederilor art.4 pct.1 din Regulamentul UE nr.679/2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, documentele solicitate cuprind date cu caracter personal. Ținând cont și de prevederile art.2 lit.c) din Legea nr.544/2001, care statuează că „prin informație cu privire la datele personale se înțelege orice informație privind o persoană fizică identificată sau identificabilă”, coroborate cu prevederile art.12 alin.(1) lit.d) din același act normativ, conform cărora se exceptează de la accesul liber al cetățenilor “informațiile cu privire la datele personale, potrivit legii”, informațiile solicitate nu intră în sfera de informații de interes public.

Salariu baban pentru Ana Maria Obreja, “fata modestă” adoptată de familia Buzatu

Chiar dacă numele și CV-urile consilierilor din cabinetul președintelui nu sunt publice, salariile acestora sunt. Potrivit ultimei liste cu salariile angajaților Consiliului Județean, publicată luna trecută, Ana Maria Obreja, șefa de cabinet a președintelui suspendat Dumitru Buzatu, avea un salariu lunar de 9.243 lei, bani la care se adaugă sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare – 463 lei/lună, o indemnizație de hrană – 347 lei/lună și vouchere de vacanță de 1.450 lei. Ana Maria Obreja este considerată mâna dreaptă a lui Dumitru Buzatu. Deși au fost văzuți împreună de nenumărate ori la diferite evenimente, inclusiv și la cumpărături sau ieșind împreună din locuința președintelui CJ de la Mărășeni, cei doi nu au recunoscut niciodată că ar avea o relație amoroasă. Fiul președintelui suspendat, Tudor Buzatu, a infirmat acest lucru: “Da, da, este o fată modestă care îi era secretară, lucra și la noi. Un copil…nu știu, iubita lui? Nu, Nu! Mai degrabă, era așa… adoptată să zic”.

Cine sunt ceilalți cinci consilieri: doi consilieri locali și doi pensionari, plus fiul unei ziariste

Cabinetul președintelui suspendat este completat de încă cinci persoane: Alexandru Barbu, consilier local în municipiul Vaslui, omul care toată viața a lucrat doar la stat; Vasile Mariciuc, profesor, fost director, fost vicepreședinte CJ, omul pe mâna căruia PSD-ul a pierdut scaunul de primar al orașului Negrești; Vlad Ghețu, absolvent de Medicină Veterinară, tânăr cu viziuni PSD-iste, împins în față de mama sa ziaristă; Petrică Manolache și Nelu Popica, doi foști angajați ai Consiliului Județean, păstrați în instituție pe posturile de consilieri în cabinetul președintelui, însă care, de fapt, făceau toată munca în cadrul serviciului de Achiziții. Aceștia au salarii între 8.382 și 9.712; unul dintre ei mai obținute încă jumătate de salariu pentru activitatea prestată în proiecte. De asemenea, la aceste salarii se mai adaugă și sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare, indemnizația de hrană și voucherele de vacanță.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

16 COMENTARII

  1. Carolino, când n-ai ce trece INTR-UN CV, scrii în stilul tău, adică….. PROST!!
    Deci da, CV-ul e relevant când ai făcut școală, când nu… îți bați p.. a de prostime și le râzi în nas acelora care și-au tocit creierii și coatele pe băncile școlilor… PE BUNE( adică la ZI, la TINEREȚE, etc) … și nu și-au tocit genunchii🤐!!

  2. Mai mare rusinea, Ciprian Trifan! Cine credea ca ăsta va fi restauratorul PSD-ului s-a inselat amarnic! E o copie fidela a lui Mitică, doar a crescut sub umbra lui. Numai că, Mitică de bine de rău avea oleacă de cultură în cap, ori Ciprică nu a depășit stadiul de șofer. Cand tu, fost sofer a lui Buzatu, ajungi sa-i iei locul, nu te mai incape costumul de fudulie.

  3. Salariilor expuse de voi sunt brute. Consilierilor personali nu le depășesc 5500 net. Cu tot cu sporuri. Nu confundați consilier personal cu consilier superior (functionar public) din cadrul CJVS.

  4. Si eu, din buzunarul meu, si tu, si tu, si altii, platim pe acesti indivizi ca sa ce? Sunt consilieri doar. Ca sa il invete sa fure mai cu staif, cumva pe Mitica?
    Trifane, esti complice daca le palma in continuare! Sau te consiliaza pe tine acum?

    Las ca vine Curtea de Conturi si va intreba de modul cum s-a facut plata salariilor acestor indivizi. Sa vezi ce bucurie pe ei cand vor trebui sa dea toti banii inapoi deodata, mai ales ca unii au nevoie de bani ca de aer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.