Sedintã de CL cu repetitie: consilierii locali aleg, din nou, viceprimarii Vasluiului

ÎNTRUNIRE… Consilierii locali se vor reuni astãzi, 24 noiembrie, într-o nouã sedintã pentru a dezbate si vota proiectele de hotãrâre revocate de Institutia Prefectului Vaslui. Atmosfera nu va fi deloc una linistitã, tensiunile s-au simtit încã de acum douã sãptãmâni, când s-au constituit comisiile de specialitate, si se vor simti si astãzi. Consilierul Sorin Radu, singurul reprezentant ALDE în CL, va fi propus membru în Comisia Culturã, învãtãmânt, sport si sãnãtate, distributia celorlalte locuri în comisie fiind: 4 PSD, 3 PNL si 1 USR-PLUS. Potrivit unor surse, trei dintre consilierii PSD vor lipsi, fiind confirmati cu COVID-19, astfel cã cel mai probabil vor participa în sistem de videoconferintã. În ceea ce priveste alegerea celor doi viceprimari, Lucian Braniste, din partea PNL, si Cãtãlin Mîndru, rãmân în continuare propunerile ce vor fi supuse votului. Rezultatul este previzibil datoritã majoritãtii detinute de PNL si USR PLUS.

Institutia Prefectului a cerut, zilele trecute, revocarea hotãrârii privind constituirea comisiilor de specialitate, invocând nerespectarea Codului Administrativ. Concret, hotãrârea nu prevedea, asa cum impune legea, numãrul de locuri ce revine fiecãrui grup de consilieri, conform configuratiei politice de la ultimele alegeri. De asemenea, consilierii locali au gresit când au supus la vot alegerea a nouã membri din cele zece propuneri pentru Comisia juridicã, pentru cã, potrivit legii, nominalizarea membrilor fiecãrei comisii se face de fiecare grup de consilieri, nu de cãtre consilierii din alte partide. S-a ajuns în aceastã situatie pentru cã, la ultima sedintã de Consiliu Local, consilierul Sorin Radu, singurul reprezentant ALDE în Consiliul Local, a anuntat cã nu doreste sã se afilieze niciunui grup politic, însã, asa cum impune legea, colegii vor trebui sã-i asigure un loc într-o comisie de lucru. Consilierii locali s-au vãzut, astfel, în situatia de a-i respecta dorinta, dar si de a respecta, în acelasi timp, numãrul de locuri distribuit fiecãrui grup: 4 locuri – PSD, 3 – PNL, 2 – USR-PLUS. Dupã ce au fost alesi membrii a patru comisii si s-a ajuns la ultima, cea juridicã, a apãrut si întrebarea: cum distribuim locurile, pentru cã avem 10 propuneri de membri? Cum niciun partid nu a dorit sã cedeze un loc, s-a ajuns la varianta votãrii a 9 consilieri din cele 10 propuneri. Cel nedorit în aceastã comisie a fost, culmea, un avocat de profesie: consilierul PSD, Ioan Mancas.

Primarul Pavãl nu a fost de acord cu dispozitia de convocare fãcutã de consilierii PNL si USR PLUS si a fãcut alta

Consilierii PNL si USR-PLUS au vrut sã rezolve cât mai repede problemele de legalitate privind hotãrârile adoptate pe 10 noiembrie si au propus o ordine de zi, cu care însã primarul Vasile Pavãl nu a fost de acord. Pe site-ul Primãriei municipiului Vaslui a fost publicatã o dispozitie semnatã de edil, care a plasat înaintea proiectului privind alegerea viceprimarilor un alt proiect, cel de constatare a încetãrii de drept a mandatului de consilier local al lui Dragos Cazacu, noul director al DGASPC. Potrivit unor surse, ordinea nu a fost stabilitã întâmplãtor, pentru cã reprezentantii PSD iau în calcul contestarea alegerii viceprimarilor, invocând drept argument neacordarea dreptului de vot consilierului care îi va lua locul lui Dragos Cazacu. În acelasi timp, dacã proiectul de hotãrâre privind constatarea încetãrii de drept a unui mandat de consilier local si vacantarea acestuia ar fi fost plasat, spre exemplu, pe ultimul loc pe ordinea de zi, Dragos Cazacu ar avea voie sã participe la sedintã, în schimb ar putea fi declarat incompatibil.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ