ENERGICI Joi, alesii huseni s-au întrunit în sedinta ordinarã a lunii martie si, în finalul celor peste trei ore de discutii aprinse, unele chiar si pe lângã ordinea de zi, au luat hotãrâri importante: începerea reparatiilor de primãvarã, pe strãzile din oras, o rectificare de buget, dar si aprobarea documentatiei tehnico-economice pentru tâmplãria nouã de la Biblioteca municipalã. Doi huseni, prezenti la sedintã, au avut interventii prin care… le-au cam bãtut obrazul alesilor, pentru douã obiective importante ale orasului, aparent, lãsate de izbeliste: repararea stadionului municipal si realizarea PUZ-ului, fãrã de care husenii nu pot primi autorizatii de contructie.
La rectificarea de buget, o prevedere ce tine de lãmpile care trebuie schimbate prin oras, de cãtre firma contractatã sã facã astfel de servicii, a stârnit multe reactii din partea consilierilor! Aurel Cãciulã a fãcut prima observatie: „Domnule primar, dar vedem aici cã trebuie schimbate 240 de lãmpi prin oras. Si am vãzut cã, în anii trecuti, erau necesare mult mai putine. Cum se explicã?”. A intervenit si Liliana Catargiu: „Eu mã mir, cum adicã, sã coste peste 700 de euro o lampã? E enorm”. De asemenea, consilierul Constantin Bârsan a adãugat: „Eu nu stiu cum îsi face treaba firma aceasta care schimbã becurile, dar eu am sesizat cã nu functioneazã un bec, iar apoi o sãptãmânã întreagã becurile nu au mai functionat pe toatã strada”, a spus acesta. Vãzând unele mentiuni din proiect, Cãtãlina Popa a tinut sã sublinieze si ea: „Vãd aici o sesizare pe strada „Scolii”, când nu mergea unul din becuri, iar aici apar ca schimbate 4 becuri, de ce oare?”. Si, tot asa, sirul nelãmuririlor i-a stârnit la discutii pe alesi, iar primarul Ciupilan a fost solicitat sã explice: „Nici mie nu îmi convine, domnilor consilieri! Am preluat acest contract pãgubos, fãcut în mandatul de dinaintea mea si, uite asa, trebuie sã îl ducem la îndeplinire. Trebuie sã le dãm 2.850 de euro pe lunã, pentru cã schimbã aceste becuri. Dar poate ne spune domnul Iacob ce este cu aceste preturi, cã era consilier atunci, iar primar era domnul Stafie”, a afirmat primarul. „Probabil, domnule primar, au fost specialisti care au justificat aceste preturi, dacã a votat Consiliul Local, la vremea respectivã”, i-a replicat Iacob. În final, o solutie cumpãtatã a venit de la Nicoleta Rotariu: „Domnilor colegi, înteleg cã avem cu ei un contract si nu-l putem rezilia, dar haideti sã facem ceva cu aceste preturi. Propun sã îi chemãm la o renegociere. Ca sã dãm 2.850 de euro pe lunã, dar si 700 de euro pe o lampã, fie ea si în leasing, nu mi se pare corect”, a spus consiliera Rotariu.
Cãtãlin Dogaru: „Eu spun cã e mai bine sã facem noi o prioritizare a strãzilor”!
Un alt proiect important de pe ordinea de zi a fost cel legat de reparatiile de primãvarã ale strãzilor. Primarul a propus consilierilor lista cu strãzile care trebuie reparate, însã alesii au decis cã, în limita celor 260.000 lei avuti pe moment, la dispozitie, numai o parte din strãzi sã fie reparate. „Eu spun cã e mai bine sã facem noi o prioritizare a strãzilor care trebuie asfaltate mai întâi. Propun ca acum sã fie reparate urmãtoarele strãzi: „Mihail Kogãlniceanu”, „Corni”, „Scolii”, „Alexandru Giugaru”, „Ioan Alexandru Anghelus”, „Erou Arhire”. E o primã etapã”, a propus consilierul Cãtãlin Dogaru, în asentimentul majoritãtii. Unul dintre consilieri însã a avut o observatie: „Bine, dar celorlalti ce le spunem? Cã vor fi si huseni de pe alte strãzi, poate la fel de stricate, care vor întreba de ce pe strada lor nu se fac reparatii acum?Este, într-adevãr, o primã etapã, dar nu stiu cât vor întelege ceilalti oameni”.
„Eu vãd cã dati câte 20 de milioane de lei pe o lampã, dar pentru stadion chiar nu se gãsesc bani”!
La sedintã au fost prezenti doi huseni, ale cãror probleme s-au dovedit a fi importante, chiar dacã nu figurau pe ordinea de zi. Un husean a tinut sã obtinã o explicatie, pentru faptul cã nu reuseste sã obtinã o autorizatie de constructie. A deschis astfel un subiect mai vechi, prin care s-a stabilit cã firma contractatã, în schimbul a aproape 70.000 lei, sã realizeze un PUZ. Aceasta a depãsit cu mult termenul alocat si nici pânã azi nu si-a fãcut treaba. „Mi-am luat teren în centru, sã îmi fac o casã normalã, cu mansardã. Nu cine stie ce constructie. De ce nu mi se dã autorizatie?”, a întrebat huseanul. În loc de rãspuns, alesii au început sã se contrazicã. „Domnule primar, e un vãr de-al dumneavoastrã cel care trebuie sã facã PUZ-ul, de ce nu îi ziceti sã se grãbeascã, sã facã treaba”, a spus, ironic, Liviu Iacob. „Domnule Iacob, toti sunt verii mei, am înteles”, i-a rãspuns, pe acelasi ton, primarul. Unul dintre functionarii Primãriei, a intervenit si a avansat o datã: „Estimãm cã peste cel mult douã luni, acest PUZ sã fie gata si sã se poatã elibera autorizatie”. Prezent la sedintã, Costel Baicu, unul dintre sustinãtorii recunoscuti ai sportului husean, a avut, în final, o interventie foarte bunã: „Domnilor, eu vãd cã dati câte 20 de milioane de lei pe o lampã, dar pentru stadion chiar nu se gãsesc bani? Acolo sunt multi copii care fac sport, e singura bazã sportivã din oras, nu e posibil sã o lãsãm în paraginã. Riscã sã se prãbuseascã peste copii”, a spus acesta. I s-a rãspuns cã s-a întocmit un deviz, care aratã cã, pentru reabilitarea stadionului, ar fi necesari cam 3 miliarde de lei vechi, însã nu se stie care va fi sursa lor.