spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Seful CET are dosar la DNA

- Advertisement -

Dorin Ivana este acuzat ca nu a virat bugetului de stat 40 de milioane de lei, bani retinuti din salariile angajatilor drept contributii sociale. Oficialii Primariei i-au luat apararea lui Ivana, sustinind ca plata contributiilor ar fi lasat CET fara bani de combustibil.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a inceput urmarirea penala a directorului de la CET, Dorin Ivana. Acesta este anchetat pentru ca CET nu a platit aproximativ 40 de milioane de lei catre bugetul de stat. Seful CET sustine ca nu a platit la stat contributiile pe salariile angajatilor din cauza ca nu a avut fonduri suficiente si a ales sa cumpere carbuni pentru perioada de iarna. Sefii Primariei ii iau apararea lui Dorin Ivana si sustin ca plata acestei sume ar duce la blocarea activitatii termocentralei.

„Daca facem platile, inchidem CET”

Soarta CET se agraveaza pe zi ce trece. Viceprimarul Romeo Olteanu a anuntat ca procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva directorului CET, Dorin Ivana. Acesta va fi anchetat pentru neplata a aproximativ 40 de milioane de lei, bani care ar fi trebuit sa ajunga la bugetul de stat.

„Plata stopajului la sursa duce la blocarea CET. Am facut demersuri si la Agentia Nationala de Administrare
Fiscala, si la Ministerul de Finante pentru a fi aminate aceste plati. Daca facem platile, nu mai cumparam combustibil si inchidem CET. Facem o cerere si catre domnul prefect pentru a interveni in acest sens”, a declarat viceprimarul Romeo Olteanu.

Seful CET a refuzat sa faca prea multe comentarii pe aceasta tema. „Nu stiu nimic decit ca este vorba de stopaj la sursa. Nu au fost fonduri suficiente si a trebuit sa platim alte lucruri pentru iarna. Contributiile asupra salariilor le-am platit partial”, a afirmat Dorin Ivana.

Potrivit prefectului Dragomir Tomaseschi, la CET au fost identificate, in toamna anului 2009, mai multe nereguli financiare, dupa ce Directia Generala de Finante Publice Iasi a efectuat un control. „Din ce am inteles de la viceprimarul Olteanu, e vorba de o suma de peste 40 de milioane de lei. Situatia aceasta a fost prezentata ca un impediment pentru activitatea de la CET. Este o ancheta in desfasurare si nu vreau sa ma pronunt pe aceasta tema. Eu doar am primit raportul Finantelor si l-am transmis mai departe celor in drept, pentru eventuale cercetari”, a declarat Dragomir Tomaseschi.

„Stopajul la sursa” poate insemna 5 ani de inchisoare

Reprezentantii DNA Iasi au afirmat ca nu pot face nici un comentariu. „Nu avem cum sa va comunicam inainte ca persoanei respective sa i se aduca la cunostinta faptele pentru care se face invinuit”, a declarat procurorul Luminita Merisescu, purtatorul de cuvint al DNA Iasi. Aceasta a specificat ca DNA incepe cercetarile in cazul in care prejudiciul adus statului este mai mare de un milion de euro sau daca, prin fapta sa, un functionar public a cauzat unei unitati de interes public un prejudiciu mai mare de 200.000 euro. In acest caz intra in vizor si directorii unitatilor respective.

Procurorii sint de parere ca Dorin Ivana ar putea fi acuzat de la evaziune fiscala si pina la abuz in serviciu, in functie de ce abateri mai sint descoperite. In cazul abuzului de serviciu, se poate ajunge la inchisoare de la 3 la 15 ani. In cazul in care este vorba doar de stopaj la sursa, se poate ajunge, in functie de circumstante si valoarea prejudiuciului, de la amenda la maximum 5 ani de inchisoare. Dosarul ar urma sa ii fie prezentat directorului CET in cursul zilei de luni.

„Consumam timpul de pomana”

Vineri, prefectul Dragomir Tomaseschi a organizat o dezbatere cu privire la situatia traversata de termocentrala ieseana. La dezbatere au participat deputatii PDL Nicusor Paduraru, Petru Movila si Marius Spinu, deputatul UNPR Luminita Iordache, viceprimarul Romeo Olteanu, precum si alti reprezentanti ai administratiei locale si ai asociatiilor de proprietari.

Dupa o dezbatere de circa o ora, cei prezenti nu au gasit practic nici o solutie pentru salvarea CET. De la dezbatere nu au lipsit nici discutiile pe teme politice, parlamentarii fiind acuzati de cei prezenti ca ar incerca sa indrepte discutia spre aceasta zona.

„A iesit in evidenta ca Primaria nu a reusit sa gaseasca solutii si nici sa adune linga CL oamenii politici pentru a se implica in sustinerea CET. Daca in urmatoarele doua saptamini nu se intimpla nimic in Consiliul Local, inseamna ca nu mai are rost sa ne intilnim in astfel de sedinte. Consumam timpul tuturor de pomana. Trebuie sa facem un pas inainte. Nu-mi place ideea ca unele persoane sa vina la o asemenea dezbatere doar pentru a fi vedete in presa”, a declarat Petru Movila, la finalul dezbaterii.

Prefectul Dragomir Tomaseschi s-a declarat insa multumit de dezbaterea organizata vineri si a afirmat ca va mai organiza o dezbatere pe probleme tehnice in cursul acestei luni. „Intilnirea cred ca a fost de bun augur. Ma bucur ca au stat toti actorii la aceeasi masa. E clar ca sint deficiente de comunicare intre acestia. Voi invita si citiva reprezentanti ai institutiilor de la Bucuresti, precum cei de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. Mai sint citeva luni pina vine din nou vremea rece. Pare mult, dar timpul trece repede si vrem sa gasim o solutie la problemele cu care se confrunta CET”, a afirmat Dragomir Tomaseschi.

–––

Al doilea director al CET care are probleme cu justitia

Un alt caz in care un director a fost anchetat de catre procurorii anti-coruptie este cel al directorului Ion Mihai. In 2006, Tribunalul Iasi a dat o sentinta cu inchisoare pentru Mihai. Acesta a fost acuzat de luare de mita si instigare la marturie mincinoasa.

Concret, in martie 2002, Ion Mihai ar fi primit mita un Land Rover de la Ion Blidar, un om de afaceri
oradean. In schimbul masinii, firma oradeanului, Bardos, ar fi fost favorizata in relatiile comerciale cu CET, respectiv in ceea ce priveste achizitiile de carbune.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.