spot_img
spot_imgspot_img
11 C
Vaslui
18-mai-2024

Seful SRI Vaslui, mutat la Botosani

- Advertisement -

SEFIE La comanda unitãtii din Vaslui a fost numit fostul adjunct al lui Petru Manolache, Sorin Spiridon.

MUTARE Seful Sectiei Judetene de Informatii Vaslui, Petru Manolache, a fost transferat la Botosani. Acesta a ajuns acolo pe post de “salvator”, fostul sef fiind retrogradat în urma scandalului legat de traficul de tigãri. Este o mutare cel putin suprinzãtoare pentru cã nu se poate spune cã în judetul Vaslui a fost eradicat traficul ilegal de tigãri si toti vinovatii sunt acum dupã gratii. în plus, acum un an în unitatea condusã de Manolache a izbucnit o adevãratã revoltã, mai multi subordonati ajungând sã trimitã anonime în care se fãceau dezvãluiri cu privire la ciudãteniile care se petreceau în interiorul sectiei SRI din Vaslui.

Seful Sectiei Judetene de Informatii Botosani, colonelul Ioan Mamaischi, a fost eliberat din functie si trecut pe postul de loctiitor II, care era vacant de mai multi ani. Prin aceeasi decizie, la comanda unitãtii a fost numit colonelul Petru Manolache. Conform cotidianului Monitorul de Botosani, schimbarea conducerii SRI Botosani vine la trei sãptãmâni, dupã ce procurorii au descins în Vama Stânca si în Botosani pentru a destructura o grupare specializatã în contrabanda cu produse accizabile. Interventia s-a soldat cu arestarea unui singur suspect, Cristian C., însã procurorii au dispus începerea urmãririi penale si în cazul locotenent-colonelului Corneliu C., ofiter în cadrul SRI Botosani, fratele celui arestat.

Revolutia de la SRI Vaslui

În martie 2010 a izbucnit un scandal de rãsunet în cadrul setie SRI de la Vaslui, totul pornind de la o scrisoare trimisã presei. “Suntem un grup de ofiteri si subofiteri tineri din SRI Vaslui, care vã adresãm un apel pentru a ne ajuta sã scãpãm de securistii-comunisti care ne conduc la 20 de ani de la Revolutia din decembrie 1989”. Asa începe scrisoarea incendiarã atribuitã, cel mai probabil, unor angajati din serviciile secrete de la Vaslui, scrisoare ajunsã pe birourile sefilor din administratia judetului, dar si la Administratia Prezidentialã. Scrisoarea contine nume, date, locuri si informatii cu caracter secret, în timp ce “revolutionarii” vorbesc de promovãri pe bazã de pile si apartenentã la un partid sau altul, de petreceri nesfârsite sau afaceri tinute departe de ochii lumii. Tinta acestui document incendiar a fost conducerea executivã a Serviciului Judetean de Informatii Vaslui, respectiv coloneii Petru Manolache si Sorin Spiridon, “ambii fideli stângii comuniste”, sustin semnatarii scrisorii. “Revolutionarii” acuzã modul în care se fac angajãrile în Serviciul Judetean de Informatii de la Vaslui, pe baza relatiilor de rudenie, dar si pe alte considerente. “Adjunctul lui Manolache este Spiridon Sorin care, dupã ce a fost numit ca mare adjunct, prima mãsurã ce a luat a fost de avansare a fratelui sãu, Spiridon Nicolae, din subofiter, ca noi, direct ofiter, maior, sef de birou la Interventie Antiteroristã, la noi, la Vaslui. (…) Aceastã mãsurã a stârnit nedumerire, frustrare si indignare în rândul nostru si s-a discutat de ce el <<da>> si noi <<nu>>, deoarece mai erau multi subofiteri care au terminat scoli serioase, nu scoli de militieni, în anii 2003, 2004, 2005 si 2006 si desi au fãcut rapoarte pentru avansare li s-a spus cã nu se poate, dar pentru fratele se poate. Asa sunt situatiile domnilor Adrian C. (nu vom publica numele de familie ale celor mentionati în scrisoare), administrativ, absolvent ISE, Cornel P., tehnic, Facultatea de psihologie, Culitã C., de la posta militarã, absolvent Facultatea de drept Bucuresti, Tatiana G., absolventã Drept, cãreia Manolache a dorit sã i-o tragã, dar domnisoara nu l-a suportat, iar acum este prigonitã, si multi, multi altii: Mariana C., Monica A., Gabi B., Ciprian P., Maricica C., pe care cei doi securisti au terorizat-o de a trebuit biata femeie sã stea prin spitale, pentru cã a cerut drepturile ce legal i se cuveneau”, scriu contestatarii. Acestia sustin cã, atunci când lucrurile s-au precipitat si tot mai multi lucrãtori din Serviciul de Informatii au încercat sã protesteze, au fost terorizati de sefi. “Au declansat adevãrate anchete, ca pe vremea comunistilor si au amenintat cã ne dau afarã dacã mai vociferãm. Adjunctul Spiridon Sorin a amenintat cã atâta vreme cât el este adjunct nu va fi nimeni avansat ofiter din subofiter”, au mai scris acestia.

La SRI Vaslui, avansãri pe ochi frumosi?

Cei care semneazã documentul scot la ivealã date extrem de interesante. Se spune cã, “pentru a fi avansat în grad sau pe o anumitã functie, trebuie sã fii din Bârlad sau sã dai spãgi, dacã nu, Ion te cheamã, rãmâi pe aceeasi functie”. “Trebuie sã faci parte din gasca lor de drojdieri, cãci Manolache le serveste si nu rar (în unitate i se spune RACHIU), sau sã dai spãgi. Au fost avansati la exceptional numai oameni din Bârlad, cum sunt Marius C., Adrian T. si Constantin S., la soldele de merit tot ei primii. Solda de excelentã este la un alt colonel din vechea securitate, Dan B., tot din Bârlad, un tip de altfel simpatic, care se ocupã numai de învârteli si mismasuri, iar toatã munca, corect si legal, o face domnul Cristi P. Iar noi, cei tineri, oricâte eforturi am depune, nici nu putem visa la astfel de satisfactii profesionale. Cãpitanul M. a fost numit loctiitor de sef de sector pentru cã nevasta lui îi aduce lui Manolache pãlincã de la Alba Iulia. Sunt în unitate oameni capabili ce ar putea sã conducã unitatea noastrã cu mare profesionalism, mai ales cã niciunul nu a lucrat în securitate, cum ar fi domnii colonei Gabi A., Gheorghe S., Claudiu F., un excelent ofiter de informatii si un om deosebit de elegant, de cultivat, rafinat si cu un discurs transparent si care, pentru cã Manolache vede în e un mare pericol, este tinut pe o functie minorã de sef birou la administrativ, Cristi P., Vasile P., Gabriel A., Vasile H., Valentin A., Cristian C., care sunt tinuti pe functii mici si admonestati si terorizati permanent pentru a nu ridica capul”, se mai aratã în scrisoare.

“Spune la bãuturã cã se c…ã în poza celor de la putere”

“Un lucru grav pe care Manolache l-a fãcut a fost în campania electoralã pentru alegerile prezidentiale, când în sedinte ne spunea sã nu se implicãm politic, dar în realitate îl punea pe Spiridon sã ne spunã în particular cã în tarã trebuie sã fie liniste, sã nu mai fie scandaluri si era clar cãtre cine ne îndrumau. Dupã ce Traian Bãsescu a câstigat alegerile prezidentiale, pe Manolache l-a luat rachiul pe dinainte si a spus cã domnul presedinte a furat alegerile si vom avea parte în tarã de ce-i mai rãu, iarãsi scandaluri si certuri de la ciolan, iar noi nici n-o sã mai avem bani sã ne crestem copiii. Aceste lucruri de comentat sunt interzise fiecãrui ofiter din SRI, dar el nu are fricã de nimeni si, asa cum spune la bãuturã, se c…ã în poza celor de la putere, cã nu au ce-i face” – fragment din scrisoarea primitã la redactia noastrã, scrisoare semnatã, probabil., de un “grup de ofiteri si subofiteri tineri din SRI Vaslui”.

Seful SRI Vaslui, pe functie din iulie 2006

Conducerea Serviciului Judetean de Informatii Vaslui a fost schimbatã în vara anului 2006, moment în care la cârma institutiei a ajuns colonelul Petru Manolache. La începutul lunii iulie, în acel an, prin decizia Biroului Executiv al Consiliului Director din Serviciul Român de Informatii, la comanda Sectiei Judetene de Informatii Vaslui a fost numit lt-col. (pe atunci) Petru Manolache. Conform datelor oficiale, Manolache s-a nãscut în anul 1961, este licentiat în drept si a intrat în rîndul cadrelor militare active în august 1989. Din anul 2002 acesta a îndeplinit functii de conducere în diferite unitãti teritoriale ale SRI. Ciudat este cã, dupã 2000, conducerea Serviciului de la Vaslui a fost schimbatã în douã rânduri, în 2003 si 2006, sefii fiind trimisi la alte servicii din tarã. Conducerea SRI Bucuresti nu a explicat niciodatã care au fost motivele schimbãrilor, într-un interval atât de scurt.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.