spot_imgspot_img
7.2 C
Vaslui
18-apr.-2024

Semne rele pentru parlamentarii vasluieni, de Ziua Nationalã: coroana depusã de acestia la statuia lui Stefan cel Mare a cãzut de trei ori din suport (VIDEO)

- Advertisement -

PROBLEME… Sãrbãtorile publice au fost anulate anul acesta, de Ziua Nationalã. Nu au mai avut loc petreceri, nu s-a mai gãtit fasole la cazan, nu mai au mai avut loc defilãri. La Vaslui, Consiliul Judetean si Primãria municipiului Vaslui au organizat o ceremonie mai restrânsã fatã de anii precedenti, la care au participat aproximativ 300 de persoane. Evenimentul a început cu o slujbã tinutã de un sobor de preoti, în frunte cu pãrintele Ignatie, Episcopul Husilor, urmatã de discursurile autoritãtilor locale si judetene, pentru ca mai apoi sã aibã loc si ceremonialul depunerii de coroane la statuia lui Stefan cel Mare, în memoria tuturor celor care si-au dat viata pentru reîntregirea tãrii si a neamului românesc. Dacã majoritatea partidelor politice si institutiilor au optat pentru coroane din flori naturale, grupul parlamentarilor vasluieni, format din Gabriela Cretu, Irinel Stativã, Adrian Solomon si Mihai Botez, a avut un buget mai redus si a mers pe varianta unei coroane artificiale din plastic, care cãdea de pe suport la fiecare adiere de vânt. Nu stim dacã a fost un semn rãu, având în vedere cã alegerile parlamentare bat la usã, însã gestul acestora nu a trecut netaxat de cei prezenti în Piata Civicã, care se întrebau dacã acesta este respectul pe care eroii îl meritã din partea alesilor neamului? Marele absent al ceremoniei a fost prefectul judetului Vaslui, Mircea Gologan, care nu a fost reprezentat nici mãcar de subprefectii sãi.

Ziua Nationalã a României este sãrbãtoritã, în fiecare an, pe 1 decembrie, iar aceastã datã, stabilitã printr-o lege promulgatã în 1990, marcheazã un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918. România a ajuns la aniversarea cu numãrul 102 a Marii Uniri într-un an în care tara noastrã se confruntã cu una dintre cele mai dificile crize din istoria recentã ca urmare a efectelor econo­mice, medicale si sociale ale pandemiei de COVID-19.  

Vasluiul, printre putinele orase din tarã care au marcat momentul 

Pe 12 noiembrie, Comitetul National pentru Situatii de Urgentã a decis prelungirea cu 30 de zile a stãrii de alertã pe teritoriul României, iar aprobarea organizãrii ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Nationale în în municipiile resedintã de judet se fãcea în anumite conditii: cu participarea a cel mult 100 de persoane, fãrã public si cu respectarea mai multor mãsuri de protectie. În municipiul Vaslui aceste conditii au fost si nu prea respectate. La venimentul organizat marti de Consiliul Judetean Vaslui si Primãria Vaslui au participat peste 300 de persoane. Autoritãtile locale au asigurat necesarul de dezinfectant, iar cei mai multi dintre participanti au purtat mãsti, încât fortele de ordine prezente în Piata Civicã nu au amendat pe nimeni. Ceremona a început cu o slujbã tinutã de de un sobor de preoti, care s-a încheiat cu un discurs tãios al pãrintelui Ignatie, Episcopul Husilor.

„Tara nu are nevoie de ochii plânsi ai unei dragoste fãtarnice” 

Acesta a transmis audientei prezente la eveniment cã România nu are nevoie de o dragoste fãtarnicã, ci „de credintã, de cinste, de hãrnicie, de respect pentru valorile culturale si spirituale, de minti luminate, de luciditate, de bun simt, de meritocratie, de spirit critic, de civilitate, de unitate si de armonia constitutivã între generatii”. „Data de 1 decembrie a fiecãrui an este un bun prilej de a reflecta, în mod sincer si fãrã eruptii patriotarde, asupra felului în care ne raportãm fatã de tara noastrã, fatã de identitatea si valorile noastre nationale. Sintagma cea mai des folositã în aceastã zi este „iubirea de patrie”. Din pãcate, nu întotdeauna are o acoperire adecvatã. Nici la nivelul vietii personale, nici la nivelul vietii publice.(…) Ar trebui sã ne iubim tara, asa cum ne iubim pãrintii. Copilul care îsi iubeste pãrintii niciodatã nu îi va însela, niciodatã nu îi va calomnia, niciodatã nu îi va dispretui, niciodatã nu va profita, în chip samavolnic, de bunãtatea si dragostea lor, niciodatã nu îi va fura, niciodatã nu îi va renega, niciodatã nu le va pune la îndoialã zestrea lor spiritualã, niciodatã nu le va contesta obârsiile, niciodatã nu se va rusina cu/de ei, niciodatã nu îi va necinsti prin atitudini reprobabile din punct de vedere moral, niciodatã nu va fi ipocrit fatã de ei, niciodatã nu va face promisiuni desarte, niciodatã nu îi va vicleni, niciodatã nu îi va neglija, niciodatã nu îi va pãrãsi atunci când sunt suferinzi si slabi, niciodatã nu va pune interesul propriu deasupra de binele si bucuria lor, niciodatã nu va cãuta sã-i stoarcã, în mod ilicit, de resursele lor patrimoniale. Cu alte cuvinte, întotdeauna „îi iubim ca pe lumina ochilor”, asa cum frumos ne exprimãm atunci  când cineva ne este foarte drag si   dã valoare realã vietii noastre. (…) Tara nu are nevoie sã fie lingusitã pentru a avea motive sã o iubesti. tara nu are nevoie de ochii plânsi ai unei dragoste fãtarnice, ca în felul acesta sã-i pãcãlesti pe cei din jurul tãu cã-ti pasã de ea. Are nevoie de credintã, de cinste, de hãrnicie, de respect pentru valorile culturale si spirituale, de minti luminate, de luciditate, de bun simt, de meritocratie, de spirit critic, de civilitate, de unitate si de armonia constitutivã între generatii”, a fost mesajul transmis de Pãrintele Ignatie celor prezenti în Piata Civicã.

„Sã fim mândri de tara noastrã orinde ne-am afla”

Imediat dupã discursul Episcopului Husilor, cuvântul a fost dat reprezentantilor autoritãtilor locale si judetene. Edilul municipiului Vaslui le-a vorbit vasluienilor despre întelegere si comuniune, în asa fel încât prezentul sã fie demn de înaintasii nostri. „E-ntâi de decembrie, zi a României, zi în care s-a ridicat istoria-n picioare, aducând împlinirea unui dor de veacuri al acestui neam: Marea Unire! Astãzi e zi de sfântã aducere aminte a celor ce au înfãptuit visul constiintei românesti. Ne aflãm, din nou, la ceasul de suflet al acestei natii, ceas în care trebuie sã ne întãrim cugetul si speranta în fata nestatorniciei acestor vremuri, sã îndrãznim mai mult spre întelegere si comuniune si sã lucrãm frumos si atent întru constructia unei arhitecturi a prezentului, demne de înaintasii nostri” a transmis primarul municipiului Vaslui celor prezenti la eveniment. Acesta a fost urmat de Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, care le-a cerut vasluienilor sã nu-i uite pe cei care au fost implicati în realizarea idealului de a avea un stat national unitar. „În aceastã zi mohorâtã pentru noi, dar luminoasã pentru istorie s-a împlinit visul de veacuri al românilor de a trãi într-un singur stat, pe un teritoriu pe care îl percep ca fiind patria lor. Astãzi, jertfa si sacrificiul acelora care au luptat pentru împlinirea acestui ideal trebuie sã fie din nou prezente în fata ochilor nostri, sã-i apreciem pe toti cei care au fost implicati în aceastã mãreatã bãtãlie, sã aducem un omagiu cãrturarilor si oamenilor simpli care au fãcut posibil visul de a trãi într-un singur stat, în statul national unitar român”.

Din toate coroanele depuse, doar cea a parlamentarilor a cãzut de pe suport! De trei ori!

Despre importanta zilei de 1 Decembrie a vorbit si reprezentantul Muzeului Judetean Vaslui, profesorul Laurentiu Chiriac, iar imediat dupã discursul acestuia a urmat momentul depunerii de coroane. Primii care au deschis ceremonialul au fost cei din grupul parlamentarilor, format din senatoarea Gabriela Cretu (PSD) si deputatii Irinel Stativã (PSD), Adrian Solomon (PSD) si Mihai Botez (USR-PLUS). Acestia au mers pe o variantã mai ieftinã si au cumpãrat o coroanã artificialã din plastic, care nu a vrut sub niciun chip sã stea în suportul în care a fost fixatã. Un buget redus au avut si reprezentantii Partidului Social Democrat, ai Românilor de pretutindeni si ai Partidului Rromilor, însã culmea, coroanele artificiale ale acestora nu au cãzut precum cea a parlamentarilor. De trei ori s-au chinuit organizatorii sã o stabilizeze si tot degeaba, la prima rafalã de vânt aceasta pica, spre uimirea tuturor. Oamenii care au participat la eveniment vorbeau de semne rele, mai ales cã la sfârsitul sãptãmânii au loc noi alegeri parlamentare. „Dacã atâtia bani au putut strânge parlamentarii, doar pentru o coroanã micã din plastic, vã dati seama ce respect au ei fatã de înaintasii nostri. Dupã patru ani de Senat si Camera Deputatilor, trebuiau sã cumpere cea mai frumoasã coroanã de aici. Faptul cã numai a lor cade la bãtaia vântului e semn de la Dumnezeu cã nu au fãcut treabã deloc bunã acolo unde au fost trimisi”, spuneau vasluienii prezenti în Piata Civicã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.