spot_imgspot_img
13.3 C
Vaslui
26-apr.-2024

Sezãtoare la Solesti

- Advertisement -

AUTENTIC…Eveniment cultural-traditional de exceptie la Solesti. Organizatorii si-au propus si au si reusit sã facã o întoarcere în timp, organizând o sezãtoare autenticã. Invitat, profesorul Dan Ravaru a rãmas uimit si a fãcut indirect o invitatie la sãrbãtoarea de Dragobete, un obicei vechi de pe timpul dacilor.

În fiecare an, la Mosii de iarnã în comuna Solesti se defãsoarã sezãtoarea organizatã de Cãminul Cultural ,,Elena Cuza’’ si Primãria comunei Solesti. La aceastã activitate au participat mesteri populari, membrii ansamblului de cântece si dansuri ,,Solestenii’’, grupul folcloric ,,Floarea dorului,, de la Palatul Copiilor Vaslui si reprezentantii Ravaru Dan si Lucian Lefter de la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui. Gazda a fost Avârvarei Lucica, care i-a primit cu multã cãldurã si ospitalitate pe invitati. Mesterii populari au lucrat la: rãzboiul de tesut, torsul si scãrmãnatul lânei, arta împletitului, cusãturi de costume populare, crosetat, confectionatul opincilor din piele de porc, pisatul grâului la piua, confectionatul mãrtisoarelor, împletitul rogojinelor din pãnusi de porumb uscate. La sezãtoare s-au cântat melodii populare vechi culese de la bãtrânii satului atât în grup cât si individual. Nu au lipsit doinele dar nici melodiile mai vesele acompaniate de triscari, solz, acordeon, tobã. Un alt moment deosebit a fost prezentat de grupul folcloric ,,Floarea dorului,, de la Palatul Copiilor Vaslui condus de profesorul Adrian Cãlin care au venit la Solesti sã ne arate cã stiu sã lucreze la cusãturi populare si împletituri, dupã care au îmbinat atmosfera de lucru cu un purpuriu de melodii populare sustinute de solisti vocali si instrumentali. În timpul în care lucrau, sãtenii au rostit ghicitori, proverbe, strigãturi, dar s-a si dansat.

Muzicã si voie bunã

Pauzele au fost prilej pentru gustarea diferitelor preparate culinare gãtite de gazdã, iar atmosfera a fost înveselitã de rapsodul popular Ioan Luca cunoscut pentru abilitatea sa de a cânta din trei instrumente deodatã (solz, acordeon, tobã) si taraful din cadrul grupului folcloric ,,Floarea Dorului,,. Toatã aceastã activitate s-a desfãsurat în incinta noului muzeu etnografic înfiintat în localiatea Satu Nou, comuna Solesti. Muzeul are în comonentã obiecte adunate din satele Satu Nou si Solesti. Camera de locuit a fost împodobitã cu covoare, laicere, prosoape, carpete, lada de zestre, paturi ca cãpetare, rãzboiul de tesut, fotografii vechi si multe altele. Pe holul de la intrare au fost expuse diverse obiecte din gospodãria tãranului.

Un preambul pentru sãrbãtoarea de Dragobete

CONSIDERATII Dan Ravaru, spiritual si dar si conservator, a tinut sã aducã aminte cã peste câteva zile românii vor celebra Dragobetele: „Am venit cu teama ca nu cumva sã gãsesc la Solesti vreun reflex al maimutãrerilor provocate de imitarea ridicolã a manifestãrilor americanilor si occidentale legate de Sf. Valentin. Este vorba din pãcate de o tendintã contemporanã de a renunta la frumoasele si viguroasele obiceiuri românesti în favoarea unor fãcãturi comerciale. Din fericire la Solesti totul s-a desfãsurat foarte frumos si autentic, am întâlnit un adevãrat spirit românesc datorat curãteniei sufletesti a locuitorilor dar si a îndrumãtorului, Costel Adam” a declarat Dan Ravaru. Organizatorul acestei actiuni este foarte încântat cã la Solesti a gãsit întelegere pentru organizarea acestui eveniment. “Am ajuns în cel de-al saptelea an când organizãm astfel de activitãti culturale, dar pentru mine bucuria cea mai mare este cã am înfiintat un muzeu etnografic în care ne putem desfãsura diverse manifestãri dar în acelasi timp sã fie un obiectiv turistic important în judetul Vaslui. Sezãtoarea care s-a desfãsurat are o imortantã deosebitã pentru pãstrarea si perpetuarea traditiilor si obiceiurilor locale. Multumesc membrilor ansamblului de cântece si dansuri <<Solestenii>>, grupului folcloric <<Floarea dorului>> de la Palatul Copiilor Vaslui, si doamnei primar Mona Bujor care îmi sunt alãturi la toate activitãtile culturale”, a declarat Costel Adam, directorul Cãminului Cultural ,,Elena Cuza’’ Solesti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.