Sf. Mihail şi Gavril 2020: Este sărbătoare MARE pentru toţi românii: Ce NU este bine să faci în această zi sfântă?

Conform calendarului ortodox, pe data de 8 noiembrie 2020 sunt prăznuiţi Sf. Mihail şi Gavril. Iată ce tradiţii trebuie respectate în această zi sfântă!

O zi extrem de importanta in calendarul ortodox o reprezintă ziua de 8 noiembrie, respectiv sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril. 8 noiembrie 2020 este o zi in care nu-i cinstim doar pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, ci pe toate cetele ingeresti. Toti ingerii au fost creati de Dumnezeu buni, insa o parte dintre ei, condusi de Lucifer, s-a mandrit si s-a ridicat impotriva Ziditorului lor. „Pune-voi scaunul meu deasupra norilor si voi fi asemenea cu Cel Preainalt” (Isaia 14, 13-14).

Sfantul Arhanghel Mihail a pus capăt revoltei îngerilor răi

Sfantul Arhanghel Mihail este cel care a pus capat revoltei ingerilor rai. In momentul caderii ingerilor razvratiti, Mihail a spus: „Sa luam aminte! Sa stam bine, sa stam cu frica inaintea Celui ce ne-a facut pe noi si sa nu cugetam cele potrivnice lui Dumnezeu. Sa luam aminte ce au patimit cei ce erau impreuna cu noi ziditi si cum se impartaseau cu noi din dumnezeiasca lumina. Sa luam aminte cum, indata, din lumina s-au prefacut in intuneric pentru mandria lor si din inaltime au fost aruncati jos, in adinc. Sa luam aminte, cum a cazut din cer luceafarul cel ce rasarea dimineata si s-a sfaramat pe pamant“ (Vietile Sfintilor pe luna Noiembrie). Dupa ce a grait aceste cuvinte, ingerii care nu au cazut au cantat impreuna cantare de lauda. Aceasta conglasuire a sfintilor ingeri s-a numit sobor ingeresc, adica luare aminte, o cugetare, o glasuire, o unire; caci impreuna si cu un glas slavesc pe Tatal, pe Fiul si pe Sfantul Duh, pe Sfanta Treime“ (Vietile Sfintilor pe luna Noiembrie).

Puterile ceresti netrupesti, se impart in noua cete: Serafimii, Heruvimii, Tronurile, Domniile, Puterile, Stapaniile, Incepatoriile, Arhanghelii si Ingerii. Iar Sfintii Arhangheli sunt in numar de sapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil si Varahil.

De ce sunt Sf. Mihail si Gavriil reprezentaţi pe uşile bisericilor?

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril sunt reprezentati pe usile imparatesti ale fiecarei biserici. Mihail este pictat cu sabia in mana, in vreme ce Gavriil are un glob in mana. Fiecare zi de luni din saptamana este inchinata Sfintilor Ingeri. S-a randuit ziua a opta ca zi de cinstire, pentru ca aceasta zi exprima vesnicia. Iar luna noiembrie este luna a noua daca o socotim ca luna a creatiei. Potrivit Sfintei Scripturi a inceput in martie, dar si pentru ca in martie este ziua Bunei Vestiri. Iar din martie pana in noiembrie sunt noua luni dedicate celor noua cete ingeresti. In calendarul popular soborul Sfintilor Mihail si Gavril se serbează trei zile, în 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului. Despre Arhanghelul Mihail se știe că este conducătorul oștilor cerești-îngerești, iar despre Arhanghelul Gavril știm că este vestitorul Fecioarei Maria că va naște pe Mântuitorul lumii, pruncul Iisus.

Se obișnuiește ca în ziua de Sfântul Mihail și Gavril, sau în ajunul sărbătorii de Sfântul Mihail și Gavril, să se împartă pomană pentru sufletele morților, aceste ofrande numindu-se popular “Moșii de Arhangheli”.

Ce trebuie să faci de Sf. Mihail şi Gavriil 2020? Tradiţii şi obiceiuri româneşti

Sf. Mihail şi Gavril 2020. Totodată, un vechi obicei spune ca de sarbatoarea Sfintilor Mihail si Gavril se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă fără lumânare sau dispăruți în împrejurări năprasnice. Altfel, in ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril se facea marea pomenire pentru toti mortii din familie. Prin unele zone din Transilvania se coace, de Sfinții Mihail și Gavril, turta areților, areții fiind numele berbecilor despărțiți de oi. În această zi areții se împreună din nou cu oile, iar turta din grâu sau din porumb , gata coaptă și rumenită, se aruncă între oi. Superstiția spune că dacă, această turtă, va cădea cu fața în sus, oilor le va merge bine când vor făta, dacă însă va cădea cu fața în jos, se spune că le va merge rău.Z iua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril se serbeaza fiindcă ei iau sufletele oamenilor când mor. Se spune că cel care lucrează în această zi, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, se va chinui în ceasul morții până la ieșirea sufletului.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ