9.8 C
Vaslui
24-mart.-2023

Sfânta Mare Muceniță Chiriachi sărbătorită la Catedrala Episcopală din HușI (FOTO)

- Advertisement -

HRAMUL EPISCOPIEI… Joi, 7 iulie a.c., de sărbătoarea Sfintei Mare Mucenițe Chiriachi, Catedrala Episcopală din Huși a îmbrăcat haine de sărbătoare. Sfânta Chiriachi este ocrotitoarea Episcopiei Hușilor încă din anul 1787, când Episcopul Iacov Stamati al Hușilor, a adus, din Sfântul Munte Athos, moaștele Sfintei. Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, alături de Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, și de Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

Din soborul preoților au făcut parte și părinții consilieri de la Centrul Eparhial din Huși, și părinții protopopi din Eparhie. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”, al Catedralei Episcopale din Huși, coordonat de diaconul Vlad Mironescu. Credincioșii prezenți au putut să se închine la racla cu moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi și la Icoana relicvar a Sfinților ocrotitori ai Catedralei Episcopale, ce conține un fragment din moaștele Sfântului Apostol Petru, așezate într-un baldachin amenajat în apropierea locașului de cult. În cuvântul rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a vorbit despre chemarea pe care ne-o insuflă Sfânta Mare Muceniță Chiriachi:

“Sfinții au fost oameni ca și noi, supuși ispitelor, greutăților, tumultului zilelor în care au trăit, dar a existat un moment în care glasul lui Dumnezeu i-a chemat, și atunci au pus stop păcatului și început virtuții. Au luat, cu toată seriozitatea, asumarea crucii lui Hristos și Evanghelia mărturisirii. Astfel a fost și Sfânta Mare Muceniță Chiriachi, o tânără mărturisitoare, care nu a pus preț mare pe viața ei. A preferat să moară și să fie cu Hristos în Împărăția lui Dumnezeu decât să trăiască o viață efemeră, bucurându-se de toate privilegiile vieții, dar departe de El. Sfânta Mare Muceniță Chiriachi are un mesaj pentru fiecare dintre noi: să fim și noi mărturisitori, în lumea in care Dumnezeu a rânduit să trăim. Nu a fost mai ușor în timpul viețuirii sale, în secolul al III-lea, când lumea era plină de păgânism, când oamenii se închinau la dumnezei închipuiți și la tot ceea ce a izvodit mintea întunecată de păcat. A fost greu în timpul persecuțiilor. Să fim mărturisitori și să Îl iubim pe Hristos și Evanghelia Lui, din toată ființa și din toată inima noastră. Să fim mărturisitori în societatea în care trăim. Dumnezeu așteaptă, aici și acum, să avem dreaptă mărturisire. El așteaptă ca viața noastră să fie o lumină. Să fim lumină și mărturisitori în lumea plină de păcat și de fărădelege. Să fim lumină acolo unde ne desfășurăm activitatea. În viața Sfântului Serafim de Sarov se spune că ucenicii săi s-au dus la acesta cu o întrebare care îi frământa: cum să îi poată ajuta pe cei care nu trăiesc după Evanghelia lui Hristos? Iar răspunsul Sfântului Serafim este emblematic: Fii lumină tu, și în jurul tău se vor mântui mii. Să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darul vieții. Hristos ne spune că: <<cel care va mărturisi despre Mine înaintea oamenilor, și Eu voi mărturisi despre el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Iar cel care se va rușina de Mine și de Evanghelia Mea, și Eu mă voi rușina de El în fața tatălui ceresc>>. Să nu ne fie rușine. Fericit este cel care mărturisește nu numai cu cuvântul, ci și cu fapta”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, când a vorbit despre chemarea pe care ne-o insuflă Sfânta Mare Muceniță Chiriachi:

Numeroși credincioși s-au împărtășit, la momentul potrivit din cadrul Sfintei Liturghii, cu Trupul și Sângele Domnului.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a mulțumit Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, și Preasfințitului Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, pentru efortul și dragostea de a veni la Huși, precum și pentru plusul de frumusețe dat, prin împreuna slujire, hramului Catedralei Episcopale. Adresându-se celor prezenți, Preasfinția Sa a vorbit despre dăruirea totală de care a dat dovadă Sfânta Mare Muceniță Chiriachi:

“Sfântul Nicolae Cabasila, un mare isihast, care a trăit în secolul al XIV-lea, ne spune despre martiri că <<ei nu au mers, din curaj, să își dăruiască viața lui Hristos, ci din iubire desăvârșită față de El>>. Sfânta Mare Muceniță Chiriachi i-a dăruit, din iubire, viața lui Hristos. Mucenicii nu puneau nimic mai presus de Hristos, nici faptul că proveneau din familii nobile, nici pregătirea intelectuală, nici cariera. Iubirea față de Hristos să ne dea putința să-L mărturisim. Când suntem lumină, devenim oameni mărturisitori. Așa cum lumina se aprinde dintr-o altă lumină, fără să se diminueze, așa și noi, când vorbim despre Hristos, devenim lumină. Îmi doresc ca, an de an, evlavia față de Sfânta Mare Muceniță Chiriachi să crească, să fie aidoma cinstirii de care se bucură Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași sau Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, a spus șI PS Ignatie.

Ziua de 7 iulie are o semnificație aparte și pentru Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie, fiind ziua sa de naștere. De aceea, în semn de prețuire față de Preasfinția Sa, ierarhii prezenți, alături de preoți și credincioși, i-au transmis urările și felicitările lor. Colaboratorii Preasfinției Sale de la Centrul Eparhial, părinții protopopi și părinții stareți de la mănăstirile din Eparhie, i-au oferit Ierarhului Hușilor flori, în semn de recunoștință și de mulțumire pentru prezența profund odihnitoare și disponibilitatea pe care le cultivă permanent în relațiile interumane. MPreasfinția Sa a mulțumit tuturor pentru gestul lor, subliniind dorința sa ca sărbătoarea Sfintei Mare Mucenițe Chiriachi să fie în centrul atenției.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

 1. Trifca.. Uzurpatorul care plătește presa sa-i faca „fata”..dar nu-i decât un viclean ordinar care vrea să pară ceea ce nu este!
  Oamenii deștepți stiu cine-i…un mare Nimic! Incomparabil cu Cornel! Ai plătit bine sa-l denigrezi,nu?
  Toate pana intr-o zi! Jeguri tradatoare si analfabete..care sunteti in limba dupa bani si functii! Mari consilieri….ptiu…de capul vostru.
  .pe Covoare Rosii…vai de capul vostru de sectanti…trifca…c3 zici? Ai uzurpat locul pe care esti…samavolnic

 2. Cat tupeu si cata prostie sa vezi asemenea indivizi obscuri dupa avere si bani! Sa stai pe covorul rosu, bai puta de ignatie si sa nu vezi coruptia din jurul tau, esti un om simplu nascut si vei muri, dar la cei 48 aniiiiii se pare ca nu ai invatat nimic, coruptia uciiideeee!!!!!!!!!!!! Esti un erou sa iti publici in ziare ,,bibliografia” o persoana modesta nu face asemenea lucruri, ai carte , o ai pentru tine, ignatie !!! Esti un individ care precum unul vasile cereeeeeeeeeeeeeee te ridica in slavi , oare vei fi nemuritor, ……. esti un individ care n u vede coruptia si va credeti sfinti pe pamant ! vorbeste omule incult de doi lei de acei preoti corupti , de manariile care le fac, de onila labagiulllllll! cE PARERE AI VASILE , PULICA,ASA DE RELIGIA SA VA FUTI_ TI IN CUR , CE EXEMPLU A DAT ONILA PENTRU BISERICA PT. SOCIETATE, SE PARE CA VASILE ESTE DREPT ONILA SPURCACIUNEA IN PERSOANA!!!!!!!!!!!!!! Ignatie , vin_ oooo in fata oamenilor si vorbeste de luxul in care traiti voi ………………….fara cuvinte…………..unde esti vasile………………..

 3. Skoda nou nouță! La fel ca cea pe care a cumparat-o cand a venit la Husi, aceiași culoare, sa nu se prindă prostimea.
  Pozează în cel mai bun, evlavios nevoie mare, dar nu-i decât un viclean care si-a adus toate neamurile si le-a dat funcții si desigur, rachetii basarabeni care n-au scoala, de-abia treceau clasa, dar la hotii si viclenii is primii, ii bate si pe cei mai luminați!
  Asta s-a ajuns din pacate.vinulcu cat il vindeți?
  Lumînările? La pomelnice cat a iesit acum cu sărbătorile.a iesit mulțumitor hrisca Uzurpatorul?

  • Cosmin, popa las sub acoperire, zis gubermorrt, fost sigur securist si ateu cu sutana,

   Esti si aici cu minciunile.

   Doar mainipulezi si denigrezi, poate ca se prinde ceva. Si tu esti convins ca spui minciuni, dar le rostogolesti peste tot de ciuda si de ura ca Ignatie va cere sa va rugati. Atat si nimic mai mult. Si tu esti suparat ca nu ai prins un post de consilier (economic). Stai linistit ca ai luat ce trebuie, cand ai fost pe acolo, pe la episcopie.
   Stii si tu foarte bine ca pe Ignatie nu il interseaza banii, ci slujirea si credinta. Dar cum tu esti obsedat de bani si bogatii, doar pe astea le vezi peste tot.
   Legat de vin si lumanri, nu au nici o obligatie. Asta o stii si tu, pentru ca oricum nu faci slujba cu vin bisrericesc, ci de la Kaufland, ca si prietenul tau din Husi. Minti cu nerusinare si profiti ca nu te stie nimeni. Daca ai constiinta, te vede Dumnezeu cand tastezi prostii si minciuni. Spor la manipulat si mintit. Asta stii sa faci bine.
   Te dreanjeaza Ignatie ca alta stofa decat tine si dracul nu te lasa sa vezi binele. Vreai cu orice pret sa il murdaresti. Fii pe pace. Binele invinge, ca si in basme, asa cum sunt toate povestile tale de pe aici.
   Nici dracul nu poate suporta evlavia, de aia o numeste ipocrizie. Nu enimic nou in ce spui. Esti fiul lui.

   Si inca ceva: invata ceva gramatica, daca tot vorbesti de altii ca nu au scoala. Tu nu stii nici macar ceea ce stie un copil din clasele primare. Deci, burta pe carte, ca te faci de ras pe aici.

 4. Unde-s celelalte comentarii ?? a.. erau impotriva lui ilie trifca, zis UZURPATORUL, care si-a facut capul cat o banita! dar ce covoare rosii – altfel nu se putea face slujba – e mai ceva ca iohanis!
  De ce nu scrie la ziar ca si-a cumparat de ziua lui si o masina WV nou nouta, din banii episcopiei, evident? ??
  E bine la Husi, Trifca – UZURPATORUL? dar nu uita…. cine tradeaza o data, tradeaza mai de multe ori – ai prin preajma niste specimene………..ha..ha..ha…..

  • Nu te ingrijora, popica sub acoperire. Ignatie nu a uzurpat pe nimeni. Nu avea ce sa uuzurpe. Asta o stii si tu prea bine. Nu iti face griji ca cineva l-ar trada, ca nu are ce sa tradeze. Cel putin asta se vede dupa ceea ce face acest om. Asa ca dormi in pace. RIP, popa ateu in sutana, ca iti bati joc, ca diavolul sub acoperire, de Ignatie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.