spot_img
spot_imgspot_img
12.2 C
Vaslui
20-mai-2024

Sfânta Muceniță Chiriachi este de fapt Sfânta Duminică! Procesiune impresionantă la Huși! (VIDEO, FOTO)

- Advertisement -
PELERINAJ… Sfânta Muceniță Chiriachi își recâștigă, de la an la an, nu doar locul în inimile vasluienilor, ci și importanța sa pe aceste meleaguri.

CREDINȚĂ… Peste 2000 de credincioși și în jur de 250 de preoți au luat parte la procesiunea prilejuită de sărbătoarea Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, ocrotitoarea Episcopiei Hușilor, sau Sfânta Duminică, cum i se mai spune la români. “Chiriachi” în limba greacă înseamnă “Duminică”, iar Sfânta Muceniță a primit numele de Chiriachi pentru că s-a născut într-o zi de Duminică! După Vecernia Mare, mulțimea a pornit alături de soborul de preoți în urma raclei cu moaștele Sfintei, pe străzile orașului, imaginea fiind una de-a dreptul înălțătoare, pentru lumina de pe chipurile pelerinilor, pentru rugăciunile lor, precum și pentru însăși dimensiunea cu totul deosebită a acestui eveniment. E semnul că Sfânta Muceniță Chiriachi își recâștigă, de la an la an, nu doar locul în inimile vasluienilor, ci și importanța sa pe aceste meleaguri. Sfântul Sinod a subscris acestui demers deosebit și susținut, făcut de actuala conducere a Episcopiei Hușilor, reprezentată de PS Ignatie, prin aceea că, iată, pe data de 4 iulie a aprobat textul Paraclisului Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi.

Ieri, la Huși, căldura a fost sufocantă, mai ales spre orele amiezii, iar acest lucru a părut că îi poate descuraja pe unii să ajungă la procesiunea cu moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi. Și poate de aceea a fost cu atât mai emoționant, când, în ciuda arșitei, au început să se umple străzile care duceau spre Catedrala Episcopală, la ceasul anunțat pentru Vecernia Mare și pentru procesiune. Numărul preoților a fost unul covârșitor, în jur de 250, după cum au estimat cei prezenți, iar oamenii erau, probabil, peste 2000. Cei de la Episcopie s-au îngrijit, ca în fiecare an, să facă loc la umbra copacilor de lângă palatul episcopal pentru cei care s-ar fi putut simți toropiți de caniculă, asigurând sticle cu apă. „Fiecare om vine pentru credința lui! Toți vin cu credință, cu sufletul deschis. Rugăciunile sunt pentru sănătate, pentru copii, să le dea Dumnezeu tărie pentru toate! Ne rugăm pentru nepoți, că sunt vremuri grele și vedem cu toții care este situația. Venim cu inima convinsă că Sfinta Muceniță Chiriachi ne va ajuta. Omul are nevoie să creadă în ceva bun, ceva sfânt, ca să poată să facă față vremurilor pe care le trăim. E minunat! Uitați-vă câtă lume este, câți preoți! Credința fiecăruia este mare, pe măsura sufletului”, a spus profesoara Mioara Moraru, venită de departe la procesiune, dintr-un sat din județul Iași.

„Este o mare bucurie pentru noi să venim și în acest an la Sfânta Duminică, pentru că asta înseamnă în limba greacă „Chiriachi”

Din municipiul Vaslui, de pildă, au venit, de asemenea, mulți credincioși, însoțiți de preoții lor parohi, precum pr. Andrei Zagan (Biserica Sfântul Nicolae) sau pr. Ionel Darie (Biserica Sfânta Cuvioasă Paraschiva). „În fiecare an, noi venim cu credincioșii din Vaslui la sărbătoarea Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, dar anul acesta domnul Ionel Sandu ne-a întins o mână de ajutor și ne-a pus la dispoziție un autocar cu aer condiționat pentru a veni la Huși. În autocar am venit împreună și cu alți credincioși de la Biserica Sfânta Paraschiva, unde slujește părintele Ionel Darie. Este o mare bucurie pentru noi să venim și în acest an la Sfânta Duminică, pentru că asta înseamnă în limba greacă „Chiriachi”, cea care este grabnic ajutătoare”, a declarat preotul Andrei Zagan.

Ionel Sandu: „Este impresionant să vezi mii de oameni și atâția preoți laolaltă, rugându-se la Sfânta Muceniță Chiriachi”

SINCER… Credincioșii care au ajuns la acest eveniment pentru prima oară, deși el a reluat de ceva timp vechea tradiție a locurilor, s-au declarat impresionați de frumusețea unei asemenea procesiuni. „Sunt pentru prima dată la Huși, la procesiunea Sfintei Chiriachi și, spre rușinea mea, nu știam de acest frumos eveniment. Este impresionant să vezi mii de oameni și atâția preoți laolaltă. Deși afară este o caniculă de nedescris, brusc cerurile s-au deschis și o boare de răcoare a coborât peste Huși, ca dar divin de la Dumnezeu, că ne-am întors cu fața spre Acesta. Știam de Sfânta Muceniță Chiriachi, dar nu știam că ea este Sfânta Duminică și că este ocrotitoarea întregului județ. Vreau ca mai mulți vasluieni să vină de acum la Huși și de aceea eu vă promit că, la anul, pe 6 iulie, vor fi mult mai mulți vasluieni, întrucât mă voi ocupa personal. Trebuie să vadă lumea că la Huși este Vaticanul județului nostru. Și noi, cu toții, trebuie să o cinstim pe Sfânta Chiriachi,”, a declarat vasluianul Ionel Sandu, care s-a aflat în grupul numeros de vasluieni veniți la Huși, la procesiune.

În aceeași zi cu sărbătoarea Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, Preasfințitul Ignatie își sărbătorește ziua de naștere!

SĂ NE TRĂIȚI MULȚI ANI, PREASFINȚITE!… Poate ca un semn divin sau doar ca o coincidență fericită, pe 7 iulie, în aceeași zi cu sărbătoarea Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, este și ziua de naștere a Episcopului Hușilor, Preasfințitul Ignatie. Vârsta de 47 de ani îl găsește în fruntea Episcopiei istorice a Hușilor, unde a fost ales să păstorească din data de 5 octombrie 2017, prin votul majorității Sfântului Sinod. Schimbarea aceasta la cârma Eparhiei a venit într-un moment de cumpănă pentru Biserica locului, pe care noul ierarh s-a dovedit vrednic să îl gestioneze chibzuit și să vindece rana de atunci. S-a remarcat printr-o preocupare deosebită pentru sprijinirea copiilor din familii defavorizate, care au nevoie să urmeze calea învățăturii, dar și prin grija și compasiunea față de vârstnicii rămași singuri, fără ajutor. Declarându-se încă de la intronizarea sa, inspirat de Episcopul Martir Grigorie Leu, a căutat să scoată la iveală, prin fapte concrete (înființarea editorii Horeb, tipărirea de cărți deosebit de valoroase prin conținut și prin lumina adusă asupra adevărului despre trecutul Episcopiei locului etc) tot ceea ce are mai de preț această Eparhie. De asemenea, PS Ignatie a fost cel care a insistat ca deshumarea Episcopului Grigorie Leu să fie făcută, după 7 decenii de tăinuire a unei crime. A reușit să convingă instituții ale statului să pornească o anchetă riguroasă și astfel s-a dovedit, fără tăgadă, că Grigorie Leu a fost otrăvit de comuniști, memoria acestui Ierarh curajos și demn să îl arate ca un adevărat Martir. PS Ignatie este originar din localitatea Bilbor, județul Harghita. A fost hirotonit diacon și preot în anul 2001 și tuns în monahism în 2008, pe seama Mănăstirii Sfânta Treime din Alba Iulia.

Martiriul Sfintei Chiriachi ne arată puterea credinței și biruința ei

ISTORIC… Născută din părinți creștini (Dorotei și Evsevia) în Asia Mică, drept răsplată a rugăciunii lor către Dumnezeu, pentru că a văzut lumina zilei în zi de duminică, a primit numele Chiriachi. Tinerețea și viața ei plină de virtute și dragoste creștină a dus-o în conflict cu autoritățile păgâne ale Imperiului roman. Martiriul Sfintei ne arată puterea credinței și biruința ei. O tânără își asumă curajul și în fața autorităților păgâne, mărturisește curajoasă că aparține lui Hristos, că este creștină, că viața aceasta pământească și favorurile trecătoare și înșelătoare nu pot fi niciodată comparate cu dobândirea vieții veșnice, pe care o dăruiește Mântuitorul Hristos tuturor celor ce cred în El și-L mărturisesc. La Catedrala Episcopală “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Huși, se află mâna dreaptă a acestei sfinte care în fiecare zi răspândește mireasmă ce îndeamnă la revenirea în sine, la apropiere și împăcare cu Dumnezeu a tuturor celor care caută odihna și liniștea sufletească, după cum este consemnat pe site-ul basilica.ro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Încă din vremurile antice oamenii făceau procesiuni în cinstea vremii (Zeul Ra al soarelui) sau în cinstea furtunii și a ploii (zeul Zeus cu arma fulgerului) ori chiar în cinstea războiului (zeii Ares și Atena). Tot atunci alții se închinau la copaci sau la alte elemente din natură, în timp ce alții făceau temple așezate după stele.

    În vremurile medievale unii copii erau sacrificați pentru schimbarea vremii, alți oameni erau uciși datorită unor superstiții de vrăjitorie. Alții aveau procesiuni de război sfânt pentru ucidere în cinstea uneia sau a mai multor divinități.

    În vremurile noastre facem procesiuni către meteoriți (la Mecca), organizăm dansuri pentru ploaie (în Africa), pregătim festivaluri de culori prin verdeață și flori (în India), ne închinăm la ziduri din ciment vechi (în Ierusalim), facem procesiuni cu icoane și oseminte lăudând episcopul județului (în România), ori dezvoltăm acte de terorism în cinstea unei divinități dornice de război (actualmente în Franța).

    Generații au trecut, creierul s-a dezvoltat, știința a progresat, dar lumea tot rămâne ancorată în idei superstițioase creionate cu mult timp în urmă. Oare când se va trezi omul?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.